Dostupni linkovi

Upozorenje Energetske zajednice, BiH ovaj put bez sankcija


Sekretarijat Energetske zajednice, na sastanku u Ukrajini, izrazio je zabrinutost što Bosna i Hercegovina nije ispunila uslove iz Ugovora o uspostavi Energetske zajednice potpisanog još 2004. godine, no predložene sankcije odgođene su do 2015. godine.

Sekretarijat Energetske zajednice predložio je sankcije Bosni i Hercegovini zbog neispunjavanja obaveza iz Ugovora o uspostavi Energetske zajednice, što podrazumijeva između ostalog usvajanje Zakona o gasu na državnom nivou.

Iako je Bosna i Hercegovina 2004. godine potpisala ovaj ugovor sa Energetskom zajednicom EU zajedno sa svojim susjedima, uslove do danas nije ispunila.

"Ti projekti još nisu sufinancirani, ali se na taj način, usvajanjem tih sankcija, predviđa da neće ni postojati mogućnost da se sufinanciraju“, navodi direktor Sekretarijata Energetske zajednice Janez Kopač.

O tome se razgovaralo i na današnjem sastanku u Kijevu:

''S obzirom na neispunjavanje uslova regulisanih Ugovorom, ministri su izrazili ozbiljnu zabrinutost zbog neuspjeha Bosne i Hercegovine da usvoji Zakon o gasu na državnoj razini uprkos pozivu da se to učini najkasnije do juna 2014. godine. Ministri su ocijenili da Bosna i Hercegovina ozbiljno krši obaveze koje je prihvatila potpisivanjem i ratifikacijom ugovora. No, sankcije predviđene za BiH odgođene su do 2015. godine.'' - stoji u saopštenju na zvaničnom web portalu Energetske zajednice.

Zaključivanjem ovog Ugovora, ugovorne strane iz regije su se obavezale da između sebe uspostave zajedničko tržište električne energije i gasa, koje će funkcionirati po standardima tržišta energije Evropske unije sa kojim će se integrirati.

Privrednici kažu da Energetska zajednica pruža razne pogodnosti, te da državni zakon što prije treba usvojiti.

"Mi imamo toliko pogodnosti u Energetskoj zajednici, od lakšeg pristupa energiji, prodaji, kupovini, bržem transferu znanja, tehnologija, pristupa novcima, da stvarno ne vidim nijedan razlog zašto mi ne bi usvojili centralni zakon, pa bolje bilo kakav zakon nego nikakav“, konstatuje generalni direktor Energoinvesta Enes Čengić.

Stručnjak za energetiku Aleksandar Knežević takođe smatra da treba otkloniti ove prepreke.

"Pa moramo imati neke dokumente koji vrijede za cijelu teritoriju. Strateška opredjeljenja moramo imati, a mi ih nemamo“, napominje Knežević.

A primarni razlog je postojanje dva različita entitetska viđenja, ili dva koncepta, na koji način interno tržište gasa u Bosni i Hercegovini treba biti organizovano.

XS
SM
MD
LG