Dostupni linkovi

Uskrs za vernike koji ga slave po Julijanskom kalendaru


Uskršnja jaja, ilustrativna fotografija
Uskršnja jaja, ilustrativna fotografija

Vernici koji obeležavaju Uskrs po Julijanskom kalendaru slave najznačajniji hrišćanski praznik. Na Veliku subotu, uoči praznika Vaskrsenja, prvi put iz Crkve Hristovog groba u Jerusalimu, u Srbiju je stigao Blagodatni oganj – plamen sa Hristovog groba na kome su vernici u Sabornom hramu u Kragujevcu palili po 33 sveće, kojima se simbolizuju zemaljske godine Isusa Hrista.

Poslednji dani velikog uskršnjeg posta u Kragujevcu protekli su u znaku priprema za najznačajniji hrišćanski praznik koji se po tradiciji slavi uz trpezu oko koje se okupljaju svi članovi porodice.

Tokom posta, vernici su, pripremajući se za doček najznačajnijeg hrišćanskog praznika u kragujevačkim prodavnicama i na pijacama najčešće kupovali riba, voće i povrće, a već na Veliki petak najviše su se tražili meso i jaja za farbanje, čija cena je bila oko 15 (12 evrocenti po komadu) dinara.

„Prodavao sam oko 5.000 do 6.000 jaja dnevno što je za oko 300 odsto više nego obično.“, kaže prodavac jaja sa Zelene pijace u Kragujevcu.

Sudeći po velikim gužvama u gradskim samouslugama i pijacama, praznični ručak za većinu Kragujevčana biće znatno bogatiji i obilniji nego običnim danima kada se prema statističkim izveštajima za hranu prosečno dnevno troši svega 360 dinara (nešto manje od tri evra).

„Pravo da vam kažem nije mi važno koliko će da me košta jer to je jedan dan u godini i za moje pojmove najlepši srpski praznik. Podrazumeva farbanje jaja, kupovanje pečenja i tortu.“, kaže Kragujevčanka koja nastavlja porodičnu tradiciju proslave Uskrsa.

Međutim, većina Kragujevčana, shodno ekonomskim neprilikama, umanjenim platama i penzijama, velikoj nezaposlenosti neće biti u prilici da za praznični ručak izdvoji previše novca, pa će uskršnje slavlje bite mnogo skromnije nego pre krize i novog "stezanja kaiša" kažu neki od Kragujevčana.

„Moj deda je za Uskrs obavezno kupovao jagnje i prase i to se okretalo na ražnju. Sada nema toga više jer narod više nema para“.

„Mislim da je ekonomija učinila svoje da sada ima manje para i sasvim je drugačija proslava“, kažu građani sa kojima smo razgovarali na Zelenoj pijaci u centru grada.

Ove godine za kupovinu i farbanje četrdesetak uskršnjih jaj bilo je potrebno oko 600 dinara (nešto manje od 5 evra). Kilogram jagnjećeg pečenja koštao je 1 800 dinara (oko 15 evra), a prasećeg 1 200 (oko 10 evra), što uz ostala praznična jela iznese najmanje 5.000 dinara (oko 41 evro).

XS
SM
MD
LG