Dostupni linkovi

Usvojen Zakon o radu: Sindikati traže referendum, vlast tvrdi da čuva radnike


Sindikalni protesti u Beogradu
Sindikalni protesti u Beogradu

Zakon o radu, koji vlast naziva reformskim a sindikati tajkunskim, u petak je usvojila Skupština Srbije. Ovoj odluci parlamenta, kojoj su prethodili sindikalni protesti, Srbija je dobila zakon sličan onima u zemljama regiona i članicama Evropske unije.

Najvažnije novine u Zakonu o radu, koji je vladajuća većina usvojila uprkos oštrom protivljenju opozicije, su da pravo na naknadu po osnovu minulog rada od 0,4 odsto po godini rada važi kod aktuelnog poslodavca, a ne za sve godine staža, kao i da će naknada zbog otkaza dobijenog kao tehnološki višak iznositi minimum zbir trećine zarade zaposlenog za svaku navršenu godinu rada kod aktuelnog poslodavca.

Aleksandar Vulin, ministar za rad, izjavio je po usvajanju ovih izmena da Srbija treba da bude zadovoljna novim zakonom o radu.

“Mislimo da će pomoći tržištu rada da se razvije. Da će pomoći radniku da sačuva svoj posao. Ali da će i poslodavcu pomoći da unapredi poslovanje i da, u krajnjoj liniji, zaradi više.”

Nova rešenja predviđaju i gubljenje prava na naknadu za neiskorišćen godišnji odmor, izuzev ako zaposleni dobije otkaz, kao i da zaposleni ima pravo na naknadu za noćni rad od 26 odsto ali ne i za smenski rad. Poslodavac pre otkaza, mora da opomene radnika i da mu da uputstva kako da obavlja posao ali i da mu ponudi neki drugo radno mesto u preduzeću.

Najveći sindikati nekoliko dana su protestovali protiv ovog zakona plašeći se otkaza i smanjenja plata, tvrdeći da se donosi u interesu krupnog kapitala.

Ljubisav Orbović, predsednik Samostalnog sindikata Srbije, u kom je 400.000 radnika, rekao je za RSE da od ponedeljka sindikati počinju prikupljanje potpisa za referandum o povlačenju zakona o radu.

“Posle donošenja ovog zakona radnike u Srbiji očekuje prva isplata koja će nekoliko procenata biti niža od prethodnih zarada. To je prvi efekat koji će se pokazati. A da li će ovaj zakon omogućiti zapošljavanje, neće sigurno. On će omogućiti lakše otpuštanje.”

Po novom zakonu, smanjuje se i broj dana plaćenog odsustva radnika, u slučaju venčanja, sahrane, porođaja ili bolesti članova porodice, sa sedam na pet dana. Vlast navodi da izmene treba da doprinesu sprovođenju mera fiskalne politike u cilju unapređenja domaćih i stranih investicija, smanjenju rada “na crno” i povećanju zaposlenosti.

Zagorka Golubović
Zagorka Golubović

Zagorka Golubović, nekadašnja profesorka sociologije rada, kaže za RSE da je usvajanje ovog zakona loš potez.

“Mislim da je to stvarno skandal. Iz vladajuće stranke objašnjavaju da je to doprinos za bolji život i uslove radnika, a to što govore je sve suprotno onome što u tom zakonu piše. Stvar je u tome da su njime sada sva prava radnika ukinuta. Čak i osnovno pravo na osmočasovni radni dan.”

U nekim poređenjima novog zakona o radu, navodi se da je on sličan onima koji su na snazi u bivšim jugoslovenskim republikama, kao i da po tim odredbama zaposleni imaju slična prava kao u novoj članici Evropske unije Hrvatskoj, Sloveniji i Češkoj.

Ljubisav Orbović kaže da je u tim zemljama bilo velikih otpora i da se ovdašnji sindikati neće predati.

“Kolege u Hrvatskoj uradile su nešto slično i postavile referendumsko pitanje o zakonu o radu, to je urađeno i u Sloveniji. I tako je jedan zakon bio povučen iz opticaja. To je ono na čemu ćemo i mi raditi u narednom periodu.”

Zakon o radu usvojen je bez javne rasprave, a od ukupno 169 podnetih amandmana u parlamentu privaćena su samo dva.

Zagorka Golubović zaključuje da to može imati ozbiljne posledice.

“Stvar je u tome što se mi na žalost krećemo ka totalitarnom društvu. To nije bilo čak ni u bivšoj Jugoslaviji. Ovo je nešto što ako prođe, a ja još verujem da će nekome sinuti koliko je ovo štetno, onda se nećemo skoro izbaviti iz ovih nesreća.”

Skupština Srbije usvojila je i izmene Zakona o penzijsko invalidskom osiguranju koje predviđaju povećanje starosne granice za odlazak žena u penziju počev od januara 2015. na svakih šest meseci, da bi 2032. ona bila 65. godina, odnosno da bi se izjednačila sa uslovima za muškarce. Minimalan staž je 15 godina. Po novom zakonu, žena koja je rodila jedno dete po tom osnovu ima pravo na dodatnih šest meseci staža, ona sa dvoje dece na godinu, a žena koja je rodila troje i više dece ima pravo na dodatni staž od dve godine.

XS
SM
MD
LG