Dostupni linkovi

Sarajevo: Usvojena Deklaracija o bržem integriranju zemalja regije u EU


Međunarodna konferencija u organizaciji Panevropske unije u Sarajevu
Međunarodna konferencija u organizaciji Panevropske unije u Sarajevu

Na završetku trodnevnog rada Međunarodne konferencije „Bosna i Hercegovina na prekretnici – Novi pristup euroatlantskim integracijama“, u organizaciji Paneuropske unije BiH, usvojena je Deklaracija u kojoj se, između ostalog, zagovara da Bosna i Hercegovina, kao i zemlje Jugoistočne Europe, što prije postanu članice Europske unije.

„Uključenjem zemalja regije uspostavit će se trajan mir, sigurnost građana, stabilnost i ekonomski prosperitet na cijelom europskom kontinentu“, kaže se u ovom dokumentu, koji su potpisali članovi Paneuropske unije iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Francuske, Mađarske, Njemačke, Slovenije, Srbije i Švicarske.

Upućen je poziv predstavnicima političkih stranaka u Bosni i Hercegovini da čim prije oforme vlast na svim nivoima, te se ozbiljno uhvate u koštac s nagomilanim problemima koji opterećuju zemlju. Upućen je apel svim političkim akterima u Bosni i Hercegovini da ponovno otvore europski put Bosne i Hercegovine, odnosno da uspostave efikasan mehanizam koordinacije i implementiraju odluku Europskog suda za ljudska prava u slučaju Sejdić-Finci, kako bi BiH mogla podnijeti kredibilnu aplikaciju za članstvo u EU.

U Deklaraciji se navodi da s proširenjem Unije treba nastaviti i na njemu kontinuirano raditi.

“Izražavamo nadu da će novoizabrana Europska komisija svojim radom i zalaganjem pomoći u procesu europskih integracija BiH. Treba imati na umu da ispunjenje uvjeta za napredak u procesu integracija postaje sve kompleksnije, insistira se i na primjeni, a ne samo usvajanja novih zakona“.

Učesnici Međunarodne konferencije u Sarajevu su saglasni da je Daytonski model iscrpio svoje mogućnosti, da produbljuje krizu, potencira razlike i onemogućuje afirmaciju zajedničkih vrijednosti. Neophodan je redizajn ustavnog uređenja usvajanjem europskog demokratskog i pravnog naslijeđa.

„Uloga civilnog društva u razvoju svake države i društva je od velike važnosti. Organizacije civilnog društva, koje rade na promociji europskih integracija, ruku pod ruku trebaju surađivati s institucijama vlasti, kao što i institucije vlasti trebaju surađivati s takvim organizacijama. Paneuropska unija, kao jedna od najvažnijih i najvećih organizacija koja radi na ovim ciljevima, i dalje će biti na raspolaganju Bosni i Hercegovini i regiji, te će još snažnije pomagati i lobirati za Jugoistočnu Europu“ stoji u završnom dokumentu Konferencije o bržem integriranju BiH u EU.

Međunarodna konferencija u Sarajevu okupila je preko 100 učesnika - osim pomenutih poslanika Europskog parlamenta iz Hrvatske i Slovenije, učestvovali su visoki predstavnik međunarodne zajednice Valentin Inzko, zamjenik šefa delegacije EU Renzo Daviddi, zatim predstavnici Fondacije Konrad Adenauer iz više europskih zemalja, predsjednik fondacije Otto von Habsburg, nekoliko akademika i drugih uglednih ličnosti iz regije, Europe i svijeta, kao i analitičari iz BiH, te predstavnici bh akademske zajednice.

Svi su oni željeli dati podršku ubrzanom putu integriranja BiH. Uz nekoliko izuzetaka, ljudi iz politike ili predstavnika vlasti nije bilo – upravo onih koji su najodgovorniji što je Bosna i Hercegovina u ogromnom zaostatku u približavanju Europskoj uniji.

XS
SM
MD
LG