Dostupni linkovi

Crna Gora: Istraga nakon smrti bebe i infekcije u porodilištu


Protest ispred Bolnice u Bijelom Polju, 17. novembar 2014.
Protest ispred Bolnice u Bijelom Polju, 17. novembar 2014.

U toku je tužilačka istraga povodom infekcije beba u bjelopoljskom porodilištu, čiji je trenutni epilog smrt jednog novorođenčeta, kritično stanje druge bebe, dok su tri bebe nakon intevencije u Kliničom centru u Podgorici u stabilnom stanju. Uznemirenje javnosti je veće zbog tek otkrivenih činjenica da su ranije postojala upozorenja o lošem stanju u crnogorskim porodilištima, a da je uzrok tragedije nehigijena i javašluk.

Krivičnu odgovornost zaposlenih, doktora, načelnika odeljenja i direktora opšte bolnice u Bijelom polju, zbog smrti jedne i zaraze još četiri bebe od kojih je jedna u kritičnom stanju, utvrđuje državno tužilaštvo i osnovno tužilaštvo u Bijelom Polju.

U istrazi su angažovani vještaci sudske medicine, patolozi i svi tužioci u Bijelom Polju. Posebna okolnost koja će biti istraživana je što je preminula beba praktično tajno sahranjena, bez prethodne obdukcije što je propisano zakonom.

„Mimo policije, odnosno mimo znanja tužilaštva izvršena je sahrana tijela novorođenčeta. Poznato vam je i po zakonu da se obdukcija vrši u svim slučajevima kada postoji sumnja da je smrt nastala krivičnim djelom ili u vezi sa krivičnim djelom. Jutros sam obavješten od strane rukovodioca Osnovnog državnog tužilaštva u Bijelom Polju da je već započeto sa ekshumacijom“, kaže vrhovni državni tužilac Ivica Stanković:

„Nakon saznanja da je jedna od beba preuzeta iz Kliničkog centra u poslijeponoćnim satima oko jedan i da je ukop izvršen od strane njenog roditelja oko sedam časova ujutru, tražili smo od sudije za istragu Osnovnog suda u Bijelom Polju da izda naredbu da se izvrši ekshumacija i obdukcija“, pojašnjava osnovni tužilac u Bijelom Polju Mirko Bulatović.

Priče svih roditelja čija su djeca zaražena su iste. Bebe su se rodile zdrave i bez komplikacija, poslije dva dana dobile su visoku temperaturu, a roditelji nisu mogli da dobiju bilo kakvu informaciju od doktora koji su čak u pojedinim slučajevima tvrdili da su roditelji zarazili dijete.

Članovi porodica Ignjatović, Selmanović, Rakonjac, Karišik koji između ostalog kažu da je u bolnici vladala nehigijena:

molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:00:50 0:00
Direktan link


Ministar zdravlja Miodrag Radunović je smijenio načelnika i šeficu odjeljenja za neonatologiju zbog propusta, a najavio da će nakon istrage odlučiti o odgovornosti direktora Opšte bolnice Tomislava Jeremića. Radunović je ustvrdio da Ministarstvo nije imalo informacije o stanju u bjelopoljskom porodilištu:

"Nije dobro da ministarstvo zdravlja i Institut za javno zdravlje tek poslije deset dana budu obavješteni o od institucija zdravstvenog sistema da se dešava infekcija sa nažalost ozbiljnim posljedicama. Ono što se podrazumjeva, nakon završetka svih analiza koje ćemo za ne duže od 15 dana, ja kao ministar donijeću odluku o odgovornosti čelnih ljudi u ovoj ustanovi“, rekao je Radunović.

Na pitanje da li je smrt jedne bebe, kritično stanje druge i zaraženo još nekoliko, proizvod trenutnog stanja ili sistemski problem u zdravstvu – odgovara Kristina Mihailović iz udruženja „Roditelji“, koja kaže da je UNICEF prije dvije godine uradio analizu koja je ukazala na upozoravajuće podatke:

„Nevođenje računa o nekim osnovnim higijenskim detaljima, od nepranja ruku do nekih važnijih segmenata poput nepostojanja protokola koji se odnose, osim na porođaj i na neonatalnu njegu i zaštitu, odnosno na brigu o novorođenčadima. U najvećem broj slučajeva, kako je objašnjeno u samoj analizi, problem nije novac ni oprema, odnosno da su se mnogi problemi mogli riješiti onog trenutka kada je na njih i ukazano. Logično je da se iz te analize može zaključiti da je sistemski problem koji postoji u velikom broju slučajeva“, konstatuje Kristina Mihailović.

​ ​

A zbog situacije u bjelopoljskom porodilištu tridesetak građana i građanki organizovalo je protestnu šetnju, tražeći da ministar zdravlja podnese ostavku, da tužilaštvo podnese krivične prijave protiv svih koji su odgovorni sa smrt jedne i ozbiljno zdravstveno stanje i da sanitarna inspekcija uđe u sva porodilišta.

„Vi naravno znate da ovo nije izolovan slučaj, da se ovo dešavalo i ranije. Mi u zdravstvenom sistemu imamo jedan užasan krug zataškavanja koji je do sada vrlo lako izbjegavao kaznu. Sjetite se samo masovnog trovanja u Beranama i niko do sada nije krivično odgovarao. Mi tražimo ostavke i krivičnu odgovornost“, naglasila je Iva Bajković ispred Mreže žena Pokreta za promjene.

Posljednja informacija je da je direktor bjelopoljske Opšte bolnice Tomislav Jeremić podnio ostavku iz, kako je saopštio, moralnih razloga.

XS
SM
MD
LG