Dostupni linkovi

Užičani „začepili“ predrasude


Balon sa prikupljenim čepovima u okviru akcije "Začepimo predrasude"
Balon sa prikupljenim čepovima u okviru akcije "Začepimo predrasude"

„Začepimo predrasude“, naziv je akcije koju je pre godinu dana pokrenulo Udruženje cerebralne i dečje paralize u Užicu, a najmlađi i najstariji Užičani su najzaslužniji što je do sada prikupljeno preko tonu ipo plastičnih čepova, kaže Čedomir Cicović, koordinator rada Centra za osobe sa invaliditetom.

Akcija je uspela, ali još nešto važno je postignuto- čvršća veza izmeću lokalne zajednice i osoba sa invaliditetom, podignuta je ekološka svest građana, posebno dece, a osobe sa invaliditetom su u Užicu postale prepoznatljive u gradu, dodaje Cicović, podsećajući kako je počela akcija:

„Građani su zbog naše inicijative, ali i zbog svoje želje da pomognu, mala deca, ogroman broj školske dece, svi su dolazili ovde u naše prostorije. Vi znate kakav smo mi mentalitet, ali evo sada smo dali ljudima razlog da uđu i vide šta mi to radimo. U isto vreme preko tih čepova naši građani dolazili su na ideju kako bi još mogli da nam pomognu. Ali, najvažnije je što su shvatili da osobe sa invaliditetom su kao i drugi , i to je veliki korak u promeni odnosa prema nama. Prikupljanje i prodaja ove plastike nama će pomoći da razvijemo neku širu priču o prikupljanju plastike, a u domenu nečega što se sada zove socijalno preduzetništvo,odnosno aktivno upošljavanje osoba sa invaliditetom“, kaže Cicović.

Mi nismo znali da postoji ta količina plastike oko škola, a deca su dolazila sa džakovima i balonima čepova i bila su srećna, jer nekome pomažu, kaže Zoran Milovanović, inicijator akcije, poznatiužički himanitarac, uz konstataciju da je najvažniej postignuto, deca iz školskih i predškolskih ustanova su se približila deci sa invaliditetom.

Ovu akciju treba prošitri na celu Srbiju, kaže Milovanović, dodajući da je akcija u Užicu krenula u vreme kada je ovaj grad bio bez pijaće vode, i kada je u januaru u februaru prošle godine bilo u prometu dosta plastičnih flaša.

Milovanović kaže da je zanimljivo da je odnos prema plastičnom otpadu, krenuo od dece ka roditeljima, "što je uglavnom obrnuto, ekološka svest se razvija od roditelja, ka deci, ali u akciji 'Začepimo predrasude' deca su podsećala roditelje da ne treba baciti čepove, niti plastične flaše, već ih odneti tamo kome će koristiti, ali je jedan momenat ipak najvažniji", podseća Milovanović, te dodaje:

„Mislim da smo ipak učinili jedan veliki pomak, a to je druženje dece koja dodu iz predškolskih ustanova ovde u prostorije Udruženja dečje paralize i direktono upoznaju decu sa invaliditetom i shvate da su to deca kao i sva ostala. Deca su ovde svraćala sa svojim bakama i dekama, i svi su se družili sa decok obolelom od dečje paralize i distrofije.“

XS
SM
MD
LG