Dostupni linkovi

Užice ostalo bez 15,2 miliona evra donacije


Protesti meštana protiv izgradnje kolektora
Protesti meštana protiv izgradnje kolektora

Užice ostaje bez postrojanje za prečišćaavnje otpadnih voda, a time i bez donacije od 15, 2 miliona evra. Za ovaj projekat odobren od Evropske unije koja je trebala da donira šest miliona evra, i ostali deo bi bio povoljan kredit od Nemačke razvojne banke, koji je trebalo da vraća država, gradska vlast nije bila dovoljno zainteresovana, te se više od godinu dana kasnilo u pripremi radovima. Traženo je produženje rokova, ali očito da užička vlast nije dorasla kriterijumima da realizuje projekata Evropske unije.

Postrojenje je trebalo da se izgradi u selu Gorjani, 10 kilometara udaljenom od Užica ka Požegi, pored magistralnog puta, a meštani ovog sela i susednog sela Krvavaca, oštro su se protivili. Užička vlast ni taj problem nije umela da reši na vreme. Tihomir Petković, gradonačelnik Užica još uvek se nada postrojenju, i ne želi da prizna krivicu gradske vlasti:

“Čak i da smo krenuli da radimo, a da ne završimo do sredine 2016. mi ostajemo bez tih šest miliona iz fondova Evropske unije i plus bi došli u situaciju da nam traže penale zbog toga što nismo završili. Svi su tu pomalo krivci, ne samo Grad Užice, bežalo se od problema, nije se ništa rešavalo.”

Sve nade gradske vlasti i građana razbila je ministarka Zorana Mihajlović, objasnivši da će Užice izgubiti ta sredstva, ali neće Srbija. Za Tanjug, ministarka Mihailović je rekla:

“Mi novac nećemo izgubiti, a da li će to da se radi i gradi nisam za sada sigurna, zbog toga što postoji najava Evropske unije i Kfv- Nemačke razvojne banke, koje jednostavne ne žele godinu dana da drže novac, a taj novac mi ne umemo da iskoristimo. Većina manjih lokalnih samouprava, čak u okolini, vapi za takvom vrstom projekata i izgradnjom takvih kolektora.”

Plan za izgradnu postrojenja za prešišćavanje vode u Gorjanima postojao je u Užicu još od 1984. godine, ali tada je to područje bilo nenaseljeno polje, danas je tu mnogo kuća, i porodica koje se na tom zemljištu bave poljoprivredom. Meštani ne dozvoljavaju da se gradi postrojenje, jer misle da će negativno uticati na njihovo zdravlje, i narušiti životnu sredinu:

Meštani sela gorjana i Krvavaca:

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:25 0:00
Direktan link

Stručnjaci kažu, postrojenje je potuno sigurno, ne širi se neprijatan miris, i radi se po evropskim standardima. To je poručio Božidar Dalmacija, profesor Prirodno – matematičkog fakulteta iz Novog Sada, obraćajući se nezadovoljnim meštanima koji su u nekoliko navrata u znak protesta blokirali i magistralni put:

Božidar Dalmacija
Božidar Dalmacija

“Rešetka i onaj ulazni deo koji uvek daje neprijatan miris će biti zaštićeni i u zatvorenom prostoru, proveraio sam da je tako i urađen projekat. Mulj koji nastaje tokom prečišćavanja treba da bude bez mirisa, i mogu vam reći da ima puno primera u svetu gde su postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda napravljena čak u samom gradu.”

Građanima Užica i gradskoj vlasti ostaje da se suoče sa istinom da su propustili jedinstvenu priliku da uglavnom o tuđem trošku reše velike ekološke probleme, koji bi mogli da budu opasnost po zdravlje svih Užičana, pošto fekalije i druge otpadne vode završavaju u reci Đetinji. Nije bilo dovoljno želje kod gradske vlasti, ali ni dobre komunikacije između nezadovoljnih meštana i gradske vlasti smatra Marina Vukašinović, iz udruženja “Urbanera” koje se od početka borilo za izgradnju postrojenja:

“Od početka smo smatrali da je ovaj projekat koji grad Užice vrlo malo košta jako važan obzirom na stepen zagađenosti reke Đetinje koja prolazi korz centar grada. Videlo se od početka da je najveći problem nastao uprvao zbog toga što nije postojala dobra komunikacija između nezadovoljnih meštana i lokalne samopurave prethodnih par godina.”

Lokalna samouprava bila je u obavezi da komunalno opremi lokaciju, da eksproprijacijom reši imovinsko-pravne odnose i da obavi druge pripremne radove. Ništa od toga nije urađeno i probijeni su svi predviđeni rokovi. A sada kada je od resornog ministartsva stigla informacija da Užice gubi ovu donaciju, gradska vlast naknadno se pravda podatkom da oni pre njih nisu ništa uradili. A oglasila se ovih dana i grupa nezadovoljnih meštana iz pomenutih sela, koja je podsetila da su još 1992. godine pisali prvu peticiju protiv izgradnje postrojenja nedaleko od njihovih domaćinstava, i ta peticija imala je tada 300 potpisnika. Obratili su se Gradu i Vladi Srbije ali niko nije regaovao. Takođe, 2010. i 2013. ponovo su slali peticijju, tražeći izmeštanje lokacije postrojenja, ali ni tada niko nije regaovao. Jasno je da je Užice izgubilo vrednu donaciju i važan projekat isključivo zbog nemarnosti i nesposobnosti gradske vlasti.

XS
SM
MD
LG