Dostupni linkovi

Vanredna situacija zbog poplava u delovima Srbije


Kosjerić
Kosjerić

Nevreme proteklih dana praćeno obilnim padavinama donelo je velike problem pojedinim delovima Srbije.

U Loznici, Banji Koviljači, Osečini, Kosjeriću, proglašena je vanredna situacija, jer je došlo do izlivanja reka i bujičnih potoka koji su poplavili naselja, privredne objekte, njive.

U Loznici je u jednom danu palo 67 litara vode po kvadratu, poplavljeno je blizu 100 domaćinstava, uništen veliki broj lokalnih puteva. Sve se dogodilo iznenada kažu meštani prigradskih naselja koja su evakuisana:

Lozničani o poplavama
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:24 0:00
Direktan link

U Banji Koviljači stradao je jedan muškarac, a voda je ušla i u specijalnu bolnicu u Gučevu.

Sve ekipe su na terenu, Vojska Srbije je sa svojom mehanizacijom na najugroženijim delovima lozničkog kraja, sanacija je u toku.

“Uspevamo da delove grada i mesne zajednice koje nemaju vodu snabdemo puten cisterni, da tamo gde možemo da rešimo rešavamo problem klizišta, da uspostavimo putnu infrastrukturu. Odneto je puno mostova i pokušaćemo to da rešimo postavljanjem pontonskih mostova kako bi meštani mogli doći do svojih kuća, oranica, lokala”, kaže gradonačelnik Loznice Vidoje Petrović.

Ova poplava je mnogo teža nego majska, kaže Milijan Stojanić, predsednik opštine Kosjerić, koju je samo juče zaobišlo najavljeno nevreme. U Kosjeriću je poplavljeno oko 150 domaćinstva, dosta je klizišta, mehanizacija je na terenu:

“Preko 60 domaćinstava smo evakuisali, mi kao opštinski štab dežuramo danonoćno I pomažemo koliko možemo. Imamo problema oko neraščišćenih vodotokova i rečnih korita. Situacija je mnogo gora nego u maju. Dosta je poplavljenih sela, zaselaka. Najgore su prošli Seča Reka, Zarići, Godečevo, Blagojevići, i još mnogi zaseoci na tom potezu, a šteta je mnogo veća nego što je bila u maju. I ovog puta u susret nam je izašla Vojska Srbije sa svojom mehanizacijom. Potrebno je raščistiti teren da bi odsečeni zaseoci bili povezani sa neoštećenom infrastrukturom”, kaže Stojanić.

Slična situacija je u Bajnoj Bašti koja ima veliki problem sa odronima na lokalnim putevima, a prošle noći najveće količina padavina bila je na Zlatiboru, gde je celu noć padala jaka kiša.

Došlo je do izlivanja površinske vode jezera u centru Zlatiborta i poplavljen je veliki broj okolnih lokala. Više od 20 vatrogasaca je intervenisalo, a stanje u ovom poznatom turističkom mestu Srbije od jutros se normalizuje.

XS
SM
MD
LG