Dostupni linkovi

Vaše lozinke mogu biti izuzetno dobre ukoliko poslušate ove savjete


Ilustracija
Ilustracija

Ako spadate u grupu ljudi koji za lozinku koriste riječi poput "password" onda vjerovatno trebate pročitati savjete koji se tiču učvršćivanja vaših lozinki i zaštite od mogućih provala.

Vjerovatno ne treba objašnjavati da koristeći najjednostavnije riječi ili kombinaciju brojeva kao što je "1234567", svoje račune na internetu izlažete velikoj opasnosti. U narednih pet stavki pročitajte pravila kojih se treba držati svaki korisnik interneta.

1. Izbjegavajte očigledno

Vjerovali ili ne, lozinke kao što su "54321" ili "lozinka" se još uvijek koriste. Nemojte to raditi! Provalnici mogu upotrijebiti jednostavni napad preko jednostavnog riječnika ili čestih kombinacija brojeva.

2. Pretvorite fraze u brojeve

Dobar način da stvorite i zapamtite dobru lozinku jeste konverzija fraze o vama u oblik akronima. Naprimjer, uzmete rečenicu "Ja volim izlaziti petkom i nedjeljom sa prijateljima" i pretvorite je u "vjipinsp".

3. Pomiješajte brojeve i slova

Web stranice često savjetuju ili čak naređuju da koristite lozinke sačinjene od brojeva i slova. Ali i tada će vam one dopustiti da koristite sulude primjere kao što je "lozinka12345". Umjesto toga pretvorite slova u brojeve ili dodajte brojeve u sredinu slova koja su rezultat akronima.

4. Upotrebljavajte 12 simbola...ili više

Sve lozinke se mogu provaliti, ali jedne je teže razbiti od drugih. Postoji 645 triliona (?!) mogućih kombinacija za lozinke od osam simbola. Ali svaki dodatni simbol uzrokuje da broj kombinacija raste eksponencijalno. Prema istraživanjima Georgia Techa, hakeru će trebati 17.134 godina da nagađanjem provali lozinku od 12 simbola.

5. Ne koristite iste lozinke, a ako već morate - prilagođavajte ih

Ukoliko imate lošu memoriju sigurno koristite jednu te istu lozinku za sve moguće račune. To je pogrešan i opasan pristup. Ukoliko se sazna, svaki vaš račun bi mogao biti provaljen i zloupotrijebljen. U tom slučaju pribjegnite varijaciji na temu - na svoju lozinku dodajte simbole u zavisnosti kojoj stranici pristupate. Na taj način ćete imati jedinstvenu lozinku uz dodatke koje ćete nažalost morati upamtiti, ali to je minimalna cijena za ono šta dobijate, npr: "jedinalozinka32" ili "jedinalozinka8bc1".

XS
SM
MD
LG