Dostupni linkovi

Vezist JNA osporavao presretnute razgovore iz Srebrenice


Mile Došenović
Mile Došenović

Kao zadnji ovotjedni svjedok haške obrane zapovjednika Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) Ratka Mladića iskaz je dao Mile Došenović, bivši vezist srpskih snaga.

Došenović je kao vještak obrane želio dovesti u pitanje vjerodostojnost presretnutih razgovora oficira VRS-a u vrijeme masovnih pogubljenja ljudi iz Srebrenice 1995. godine. Inkriminirajući razgovori u kojima se spominju zarobljenici – kao paketi koje još treba isporučiti, odnosno ubiti – prema iskazu Došenovića – nisu se mogli presresti.

Haško tužiteljstvo uvrstilo je kao dokaze srebreničkog genocida – oko 280 presretnutih razgovora oficira VRS-a. U njima je spomenuto kako su srpske snage imale u zarobljeništvu 6.000 bošnjačkih dječaka i muškaraca, prilikom čega su neki sugovornici opominjali druge da šute o brojkama, kao i operaciji ubijanja.

Osuđeni general VRS-a Radislav Krstić u jednom od presretnutih razgovora je naredio oficiru sugovorniku – da ne smije ostaviti niti jednog živog zarobljenika.

Obrana generala Mladića se tijekom suđenja branila tezom – kako snimci tih razgovora namješteni, budući da ih se zbog kripto-zaštite veze – navodno nije moglo razumijeti. To je i svjedok Došenović došao potvrditi haškim sucima.

„Ove kanale može čuti svatko tko bi se našao na (radio-relejnoj) trasi. Ako se međutim zaštiti (veza) neće ništa razumljivo čuti, osim nekih tonova i pucketanja. Može snimiti pa pokušati dešifrirati pomoću raznih mašina za dešifriranje. Tko zna, možda netko i ima mašine koje to mogu dešifrirati. Armija BiH ih nije imala.“, osporavao je mogućnost dešifriranja, ali i ostavljao mogućnost.

Ne vjeruje u priče o američkom dešifriranju

Uz tehničke detalje o nemogućnosti prisluškivanja veza VRS-a od strane Armije BiH i bosanskohercegovačke policije, Došenović je ipak tako ostavio mogućnost – da su se sporni razgovori o zarobljenim Srebreničanima – mogli presresti, a prema pričama u koje on nije povjerovao - i lako dešifrirati od američke vojske.

Osim zastarjele opreme za zaštitu, koju je Jugoslavenska narodna armija, kao prethodnica VRS-a – nabavila još sedamdesetih godina, prisluškivanje bi bilo moguće i zbog ponekog propusta vezista, primjetio je pak predsjedavajući sudac Alphons Orie.

„Je li nemoguće da na obje strane se jednostavno ne uključi taj uređaj za kripto-zaštitu? Dakle i na strani od kud se šalje poruka i na strani gdje se šalje.“, upitao je sudac.

„Časni suče, u najmanju ruku to bi bila sabotaža. Ako je naređeno da se mora uspostaviti veza s kripto-zaštitom.“, odvratio je vještak obrane.

Došenović će nastaviti iskaz idući tjedan kada će ga unakrsno ispitivati haško tužiteljstvo, nakon čega će obrana izvesti novog svjedoka u vezi osporavanja optužbi za dvostruki genocid i ostale ratne zločine u Bosni i Hercegovini (1992-1995).

VIDEO LINK: Dio glavnog iskaza Došenovića

  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG