Dostupni linkovi

Vlada RS podnijela ostavku, Željka Cvijanović mandatar


Imenovanje mandatara nove Vlade RS
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:14 0:00

VIDEO: Imenovanje mandatara nove Vlade RS

Dosadašnja ministrica za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Republike Srpske Željka Cvijanović mandatarka je za sastav nove entitetske Vlade, potvrdio je u srijedu uveče predsjednik RS Milorad Dodik. Vlada Republike Srpske prethodno je na Dodikov zahtjev jednoglasno podnijela ostavku, koju je prihvatila i Narodna skupština RS.

I zaista - u Republici Srpskoj ima više nego dovoljno razloga za tim činom. Urušena privreda, izostanak investicija, veliki broj nezaposlenih - samo su dio problema adresiranih na izvršnu vlast. Ali opozicija i jedan broj analitičara ne vjeruju u iskrene motive predsjednika RS za efikasnijom vladom: smatraju da je riječ o kozmetičkim promjenama koje će zabaviti javnost, ali neće dovesti do rješenja za nagomilane probleme u RS.

Cvijanović: Svesna sam težine zadatka

Mandatarka za sastav nove Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović najavila je da će u najkraćem roku predložiti sastav i program nove Vlade, ističući da se već znaju imena novih ministara.

"Svesna sam i svih složenih procesa kojima smo izloženi, svih teških ekonomskih prilika u kojima se nalazimo. Svesna sam da i vrijeme krize u kojem živimo zahtjeva i pojačan nivo inicijative i da određena strateška planiranja moraju da budu kombinirana s određenim mjerama koje će imati ciljane efekte", kazala je Cvijanović.
Vladi Republike Srpske potreban je novi impuls – govorio je ovih dana predsjednik tog entiteta Milorad Dodik, objašnjavajući predstojeću smjenu izvršne vlasti. Umorne ljude treba zamijeniti poletnijim – takođe je jedna od njegovih izjava koja je trebalo da pruži objašnjenje o razlozima za te smjene. Već danima je javnosti Republike Srpske jasno da je suštinski riječ o smjeni entitetskog predsjednika Vlade i nekoliko ministara, iako je cijela priča završila podnošenjem kolektivne ostavke. Ali na zahtjev vladara.

“Ne ulazeći u obrazloženje samog zahtjeva za podnošenje kolektivne ostavke Vlade, koje nije previše sadržajno i nema novih detalja osim onih koje vi već znate, to su novi impulsi. Želim da vam ukažem na činjenicu da sam prije dvije godine dobio podršku Saveza nezavisnih socijaldemokrata, predsjednika Dodika i koalicionih partnera da formiram vladu kojom sam rukovodio dvije godine. Smatram da je danas, kada je ta podrška od strane SNSD-a i predsjednika Dodika uskraćena, da je moralno i politički odgovorno da podnesem ostavku“, rekao je predsjednik Vlade RS u ostavci Aleksandar Džombić.
Odlazeća Vlada RS, 27. februar 2013.
Odlazeća Vlada RS, 27. februar 2013.

Pogledavši ekonomsku i socijalnu situaciju u RS malo ko bi zažalio i za entitetskim premijerom i njegovim ministrima. Saldo u 2013. godini glasi: više od 150.000 nezaposlenih, ogromna zaduženja entiteta, izostanak investicija i siromašni građani. I predsjedniku RS Miloradu Dodiku postalo je jasno da se krivac za to mora identifikovati. Ali opozicija podsjeća na ključni problem u RS: autokratiju u kojoj se predsjednik entiteta direktno miješao u rad izvršnih vlasti i zbog koje se, tvrde, ništa bitno neće promijeniti.

„Suštinski, problemi će biti mnogo veći nego s ovom vladom Aleksandra Džombića, jer sada nijedna vlada poslije provalije koju su oni napravili, u kratkom vremenu ovu provaliju ne može zatrpati. Pogotovo ne njihova. Ja mislim da će upravo suprotno, zbog njegovog direktnog involviranja u donošenje izvršnih odluka od strane izvršne vlade ta provalija biti još dublja“, ocjenjuje predsjednik Demokratske partije Dragan Čavić.

Ni predsjednik SDS-a Mladen Bosić ne vjeruje da je neefikasnost pojedinih ministara motiv za iznuđenu ostavku Vlade. U tom slučaju bi, pojašnjava, došlo do značajnijih promjena u izvršnoj vlasti, a ne tek nekolicine ministara.

„Koliko čujem, ostaće sve stari ministri u ključnim resorima, počevši od finansija, poljoprivrede i svim onim koji su vezani za ekonomiju. Prema tome, ostaje i dalje isti problem Vlade koji je imala i do sada: bezidejnost i nemanje rješenja za sve težu situaciju u Republici Srpskoj“, zaključuje Bosić.

Građanima radna mjesta, a ne impulsi

Profesor na banjalučkom Filozofskom fakultetu Miodrag Živanović ostavku Vlade ocjenjuje paradoksom, ali u režiji predsjednika RS Milorada Dodika i Saveza nezavisnih socijaldemokrata.
Miodrag Živanović
Miodrag Živanović

„Radi se doista o tome da oni ne znaju kuda treba ići, jer, ako se radi o ostavci Vlade, kompletno, treba birati kompletno novu vladu, a ne ovo da neko ostaje, neko ne ostaje. Ja, kao običan čovjek, mogu samo pretpostaviti da se radi o novoj političkoj igri koja će opet zamazati oči običnim ljudima, a neće doprinijeti ništa tom ukupnom ambijentu“, rekao je Živanović.

Među skupštinskim klupama, na dan podnošenja ostavke Vlade RS, prvi put iz redova opozicije mogle su se čuti riječi podrške Aleksandru Džombiću – ne toliko zbog rada Vlade, koliko zbog pretpostavke šta nova kadrovska rješenja nose. Opozicija je prozrela priču o „novom impulsu“ u vladi RS.

„Građani neće nove impulse! Građani Republike Srpske hoće nova radna mjesta, hoće bolju privredu! Koji 'novi impulsi'!“ kaže poslanik Partije demokratskog progresa Zoran Đerić.

U redovima opozicije takođe podsjećaju da je SNSD pretrpio žestoki gubitak na prošlogodišnjim lokalnim izborima. Svijest o padu kredibiliteta stranke, ali i njenog prvog čovjeka – diktirala je sve ove poteze koji su epilog imali u ostavci Vlade - smatraju u SDS-u. Predsjednik Demokratske partije Dragan Čavić sličnog je mišljenja kada je riječ o promjeni izvršne vlasti.

„Otprilike tako i dođe – da je morao žrtvovati nekoga ili nešto, neke je trebao i skloniti – koji su mu bliski, da ne prizove probleme zbog golemih javnih napisa o njihovim mutnim radnjama. Ovo je kombinacija spajanja ugodnog i korisnog. Očigledno da mu Džombić nije slijepo slušao sve naredbe, tako da on u ovom trenutku želi samo jednu stvar – da dobije sto posto pouzdanu vladu koja će ga apsolutno slušati i neće se ograđivati od njega, nego će ga, i tamo gdje treba i gdje ne treba, braniti.“

Provalija u kojoj se Republika Srpska nalazi, preduboka je, tvrde, da bi je popunile tek kozmetičke kadrovske promjene.
XS
SM
MD
LG