Dostupni linkovi

BiH nazadovala u borbi protiv korupcije, krivci političari


Iz jedne od NVO kampanja protiv korupcije, 2011.
Iz jedne od NVO kampanja protiv korupcije, 2011.

Bosna i Hercegovina nalazi se na 80. mjestu među 175 zemalja svijeta prema percepiranom nivou korupcije. Ovu poziciju dijeli sa El Salvadorom, Mongolijom, Marokom i Beninom. U odnosu na 2013, kada je zauzimala 72. mjesto, ove godine BiH je nazadovala prema listi indeksa percepcije korupcije, a kao najveće krivce u Transparensy international BiH navode ovdašnje političare koji su i sami korumpirani.

Bosna i Hercegovina i ove godine se ubraja među najkorumpiranije države u Evropi i po ovoj pojavi je među nekim afričkim državama. Za građane, dvojbe nema- zdravstvo, obrazovanje i političke partije- najkorumpiranije su oblasti bosanskohercegovačkog društva.

molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:00:15 0:00
Direktan link

Prema analizi Transparency Internationala BiH, zbog korupcije država godišnje izgubi oko pola milijarde eura. Za postojeće stanje, kako navodi Ivana Korajlić, isključivi krivci su političari.

“Indeks percepcije korupcije odražava realno stanje stvari, ali i da se u Bosni i Hercegovini u prošloj godini nije vidio nikakav pomak u borbi protiv korupcije. Imamo nezainteresovanost institucija vlasti da se bilo šta značajno promijeni u ovoj oblasti i tu ne mislim na deklarativno zalaganje, što je bio primjer u predizbornoj kampanji”, kazala je Ivana Korajlić iz Transparency international BiH.

Da u BIH nema političke volje da se korupcija suzbije, dovoljno govori podatak kako je Agencija za borbu protiv ove pojave osnovana isključivo, jer je to bio jedan od uslova za ukidanje viznog režima. Pet godina kasnije, Agencija ima samo rukovodstvo - direktora i dva zamjenika, a Pravilnik o radu još uvijek nije usvojen.

“To samo po sebi govori koliko zapravo imamo političku volju i odlučnost da se prvo daju određeni alati Agenciji da djeluje, a zatim i opredijeljenost za borbu protiv korupcije“, navodi Sead Lisak, direktor Agencije za borbu protiv korupcije BiH.

Inače, i Evropska unija je veoma zabrinuta zbog visokog nivoa korupcije u Bosni i Hercegovini i traži uspostavljanje sistema za praćenje nivoa korupcije, što je jedan od ključnih zahtjeva za ulazak u Uniju.

Zabrinutost' je vrlo blag termin za stanje koje imamo u BiH. Uostalom, uspješnost borbe protiv korupcije biće upravo poroporcionalna s brzinom kojom se BiH bude približavala Evropskoj uniji, odnosno upravo proporcionalna pritisku koji će se dešavati izvana“, zaključuje analitičar Ibrahim Prohić.

XS
SM
MD
LG