Dostupni linkovi

Vlastimir Matejić: Samo će pritisak EU pomiriti Hrvatsku i Srbiju


Zastava EU, ilustrativna fotografija
Zastava EU, ilustrativna fotografija

„Samo ako pojača politički pritisak Evropska unija može da natera Hrvatsku i Srbiju da prekinu granični rat zbog izbeglica“, izjavio je za RSE Vlastimir Matejić, iz Evropskog pokreta u Srbiji.

Matejić smatra da svađama i blokadom granice Zagreb i Beograd Evropi usložnjavaju već i onako velike probleme u migrantskoj krizi, i da Brisel verovatno to neće dugo tolerisati.

„Evropska unija na Hrvatsku i Srbiju može da izvrši veći politički pritisak nego do sada, kako bi okončala problem. Prvenstveno može da utiče na Hrvatsku, da odblokira puteve, da obezbedi slobodan protok saobraćaja, roba usluga i putovanja. Verujem da će nešto više po tom pitanju učiniti u narednih nekoliko dana. Jer je besmisleno ovo što se radi sa zaustavljanjem saobraćaja između Hrvatske i Srbije. Kada se radi o Srbiji, EU nema mogućnost, niti je to u skladu sa ljudskim pravima i odnosima prema izbeglicama, da zvaničnom Beogradu kaže da jedan broj njih pošalje prema Hrvatskoj, drugi prema Mađarskoj, ili prema Rumuniji... Očekujem da će EU svojim političkim i drugim pritiscima više delovati na Hrvatsku, nego što bi to eventualno bilo moguće na Srbiju.“

RSE: Da li je Evropska unija od početka krize na granici Hrvatske i Srbije dovoljno angažovana na rešavanju tog problema?

Matejić: Ne bih baš rekao da se Evropska unija u toj stvari teško snalazi, ali nije lako naći rešenje koje bi bilo kompromisno i prihvatljivo za sve strane koje su u to upletene. Ona je verovatno na tragu tog rešenja. Sa jedne strane ima Srbiju koja je kandidat za članstvo, a sa druge Hrvatsku koja je već u Evropskoj uniji. I ja tako tumačim njeno dosadašnje ponašanje, ne može ona onda olako da kaže da je na jednoj ili drugoj strani. Naprotiv, traži rešenje koje bi za sve bilo prihvatljivo, a ta kompromisna rešenja se ne nalaze tako lako. Tako da Evropskoj uniji nije lako u svemu ovome.

XS
SM
MD
LG