Dostupni linkovi

Vodič za ruske trolove: Orwell 21. stoljeća


Ilustracija
Ilustracija

Piše: Dmitrij Volček (priredila Mirjana Rakela)

Novinar Ruskog servisa RSE razgovarao je s mladim blogerom koji je dva mjeseca radio u glavnoj ruskoj "tvornici trolova", takozvanom "Internet istraživačkom centru" u St. Petersburgu. Mladić je govorio o radnom vremenu, "proizvodnim normama" i drugim apsurdnim zadacima koji prate posao trola. Prošli tjedan troje trolova također je progovorilo o radu za koji Kremlj dobro plaća.

Sve više i više postova i komentara na internet mrežama u Rusiji, ali i u inozemstvu - i to su poslovi profesionalnih trolova, od kojih mnogi primaju daleko veću plaću od prosječne, a sve kako bi podržavali politiku Kremlja.

Postoje tisuće lažnih naloga na Twitteru, Facebooku, te ruskim mrežama LiveJournalu i VKontaktu, koji su usredotočeni na rat u Ukrajini.

Bloger Marat Burhard proveo je dva mjeseca radeći u odjelu zaduženom za pisanje blogova s prokremljovskim komentarima na forumima raznih web stranica. U intervjuu koji slijedi, opisuje tipičan radni dan i vrstu zadataka koje je obavljao.

RSE: Marat, na svom blogu ste napisali da vam vrijeme koje ste proveli u Istraživačkom centru daje dovoljno materijala za cijelu jednu knjigu. Zašto ste se odlučili pisati tamo? Iz zabave? Avanturizma?

Burhard: Da, avanturizam je prava riječ. Jer, po mom mišljenju, ova vrsta posla ne postoji nigdje drugdje, iako ga je bilo teško dobiti. Prvo morate napisati probni tekst na osnovu kojeg odlučuju da li ste za taj posao ili ne. Od vas zatraže da napišete nešto neutralno, npr. "vegetarijanstvo - za i protiv." Nakon toga, slijede nešto složeniji zadaci, na primjer, što ja mislim o humanitarnim konvojima u Donjecku?

RSE: Jeste li bili prisiljeni skrivati svoja stvarna uvjerenja?

Burhard: Da, moja su uvjerenja prozapadna. To je prirodno za mene, ne za njih, naravno. Nisam napisao ništa o mojim stavovima. Inače me ne bi zaposlili. No, rade stalne ideološke provjere onoga što pišete. I uhvatili su me par puta. Imao sam neke "neodgovorne" trenutke.

RSE: Jesu li Vam odmah ponudili plaću od 45.000 rubalja (oko 670 eura), ili ste postepeno napredovali do te sume?

Burhard: Ne, to je bila moja plaća dok god sam ispunjavao zadanu normu. To je prava tvornica. Postoje proizvodne norme. To je 135 komentara u šihti koja traje 12 radnih sati. Bile su dnevne i noćne šihte.

RSE: Da li je potrebno raditi u uredu ili je moguće posao obaviti od kuće?
Marat Burkhard
Marat Burkhard

Burhard: Nema rada na daljinski upravljač. Radi se dva dana po 12 sati, pa si onda opet slobodan dva dana. Naš odjel je komentirao postove. Naime, svaki grad i selo u Rusiji ima svoju općinsku web stranicu sa komentarima na forumu. Naš zadatak je bio komentirati stavove forumaša. Bili smo podijeljeni na timove u kojem je bilo po troje ljudi. Jedan od nas je bio "negativac", osoba koja se ne slaže sa forumom i kritizira vlast, a druga dvojica bi s njim raspravljala. "Ne, nisi u pravu,ovdje je sve u redu". Jedan od nas je te tvrdnje potpomagao nekom grafikom, drugi je stavljao link na neki sadržaj koji podržava njegovu tvrdnju.

RSE: Znači, zajedno ste sjedali i dogovarali što će tko "raditi"?

Burhard: Da, to je jedna vrsta apsurda. Ne razgovaramo previše, jer svatko je zauzet. Jedan komentar ne bi trebao biti manji od 200 znakova. Morate sjesti i tipkati, tipkati.... i tako beskonačno. Mi ne razgovaramo, jer svatko može vidjeti što je onaj drugi napisao, no zapravo te gluposti i ne morate čitati. Vijesti su napisane negdje drugdje, neko ih komentira, no mislim da obične čitatelje to sve ne zanima. Ali, na ovaj način, naša mala trojka može okrenuti naopačke zemlju, nema foruma na kojem nismo, od Kaljiningrada pa do Vladivostoka.

Mi stvaramo iluziju stvarnog djelovanja na tim forumima. Čim nešto napišemo, odmah jedan drugome i odgovaramo na taj komentar. U tražilicama su tri riječi, primjerice, Šojgu, ministar obrane, ruska vojska. Sva trojica moramo osigurati da se te ključne riječi pojavljuju posvuda u našim komentarima. Dobijali smo i druge zadatke. Na primjer, tvrditi da se NATO vojnici bore uz ukrajinske vojnike i to smo trebalo prenijeti na 35 foruma. Posao počinje tako što jedan trol objavi vijest društevnoj mreži LiveJournal i to pod korisničkim imenom "flcrbgrjn". Post tvrdi da se strani plaćenici bore na strani ukrajinskih vojnika. Slijedi potom video na kojem su navodno dva američka vojnika u jugoistočnom ukrajinskom gradu Mariupolju:


"Hunta u Kijevu preko svojih medija redovito optužuje Rusiju, oni lažu besramno i bezobzirno. Oni tvrde da se ruske oružane snage bore na području Ukrajine, ali odbijaju pružiti za to dokaze (jer ne postoje). Ali, kada se dođe do teme ukrajinskih oružanih snaga, onda Amerikanci tvrde da nema dokaza da su se strani plaćenici i zapadni obavještajci pridružili tim redovima - "oni lažu a da se ni malo ne posrame" - ovaj post bi se pojavio, prema abecednom redu, najprije na forumu u gradu Astrahanu.

Zatim bi negativac, radeći pod nazivom "Yana24", postavio komentar koji problematizira post "flcrbgrjn": "Ma o kakvim NATO plaćenicima pričaš? Snimili su tamo neke Amerikance, pa što. Nije jasno štu su tamo radili. Rusija, kao i obično optužuje Ukrajinu za ono što sama radi. Svi govore o plaćenicima već dugo vremena, pa što ih nisu povukli".

Drugi trol onda ljutito odgovara, odbacujući stav Yana24 i upućuje na link o navodnoj prisutnosti američkih vojnika u Mariupolju: "Jeste li pročitali tekst uopće? Ako znate o čemu se radi, jasno vam je da ima bezbroj dokaza koji potvrđuju da se rat u Ukrajini nastavlja, jer Zapad i Porošenko ne žele mir. Pronađeno je mnoštvo stvari koje pripadaju zapadnim vojnicima, pronađeni su i sami vojnici. No, ima li dokaza da su ruske snage u Ukrajini? Nema!", piše trol.

Onda slijedi fotografija trola koji optužuje Zapad za licemjerje: "Zapad ima dva lica. U svakoj raspravi o ukrajinskom sukobu Zapad krivi Rusiju, čak i to pod uvjetom da se ukrajinskim snagama nalaze plaćenici koji predstavljaju NATO. To je politika dvostrukih standarda!"

RSE: Marat, možete li se sjetiti najčudnijeg zadatka koji je obavio Vaš tim?

Burhard: Možda je to bio onaj kada je američki predsjednik Barack Obama tokom posjeta Indiji žvakao žvakaću gumu. "Morate napisati 135 komentara o tome. Napišite što god želite, samo je važno da se uvijek ponavlja riječ Obama. Moraš imati i zaključak, ali on je već ranije napisan, a to da je Obama "crni majmun koji ne zna ništa o kulturi i o drevnoj Indiji".

RSE: Glavni zadatak tvornice trolova je pisati na forumima posjetitelja, osobito onima koji se smatraju ruskim ideološkim neprijateljima. Tko to radi?

Burhard: Postoje engleski i ukrajinski odjel. Oni bombardiraju web stranice CNN-a i BBC-a. Meta je i The New York Times, a ne primjerice web stranica grada Samara.

RSE: Govorite strane jezike. Zar Vam nisu ponudili mjesto u jednom od stranih odjela?

Burhard:Jesu. Imao sam intervju za posao na engleskom odjelu, ali počeli su me pitati o mojim uvjerenjima, na što sam odgovorio da sam apolitičan, da ne znam ništa, i da ništa ne pratim. Time sam ostao bez ikakvih izgleda za posao, iako je plaća u tom odjelu bila 65.000 rubalja (nešto više od 1.000 eura).

RSE: Kako izgleda rad „trojke“ kada treba hvaliti Rusiju, a ne kritiziratu Ukrajinu ili Ameriku?

Burhard: Jednom sam napisao da većina Nijemaca podržava Putinovu politiku. Zadatak je glasio "Kažu da većina Nijemaca podržava Putinovu politiku i nezadovoljni su s Angelom Merkel". Gdje su ovo dobili ne znam, ali morao sam pisati o tome. Smiješno je napisati ... "Većina Nijemaca ..."

RSE: Ima li inegativac neku ulogu u takvim zadacima?


Burhard: Imam jedan primjer. Za pravoslavni Božić, Putin je otišao na misu u jednu seosku crkvu izvan Voronježa. Slijede postovi: "Kako je divno, kako je divno, on je nevjerojatan čovjek." No negativac se s time ne slaže i piše: "Putin je otišao u Voronjež kako bi poboljšao svoju popularnost u javnosti." Mi odmah odgovaramo: "Što je s tobom, o kakvoj popularnosti pričaš? Da, on je popularan, ali mu ne treba popularnost, on samo želi sastati s običnim ljudima!" I tako trojka provede dan jureći kroz 35 foruma.
RSE: Jeste li upoznali ljude u drugim odjelima?

Burhard: Ljudi iz različitih odjela se ne druže. Prijateljstvo se ne potiče. Sustav je vrlo represivan. Ako ste zakasnili minutu na posao kazniće vas s 500 rubalja (7,9 eura). Zaposlenici su pod stalnim pritiskom. Neprestano si pod prijetnjom otkaza, stalno te netko nadgleda. To nije vrlo civilizirano ozračje.

RSE: Jeste li dobili otkaz ili ste sami odlučili otići?

Burhard: Ja sam dao otkaz, jer nisam mogao više sudjelovati u tom teatru apsurda. Istina, dobio sam određeno životno iskustvo, ali nastaviti s ovim nije imalo smisla. Ne dijelim tu ideologiju. Ja sam apsolutno protiv toga, boravio sam u neprijateljskom okružju. Dva mjeseca je bilo dovoljno da shvatim što se tamo radi. Dalje izdržati, zbog novca, nije vrijedno. Najbolje je sve zaboraviti, i posao i novac. Ako bi se pojavio neki novinar i pokušao nešto saznati, dizala se prava uzbuna. Nama je bilo zabranjeno izaći na na ulicu tijekom dana. Stvarno su se bojali novinara.

RSE: Ipak, informacije cure. Tri osobe su nam dale intervjue prošlog tjedna. To sve izleda kao parodija na Orwellov roman.

Burhard: Da, u pravu ste, to je Ministarstvo istine. Radite u Ministarstvu istine, koje je zapravo Ministarstvo laži, i svi se ponašaju kao da vjeruju da je to istina. Da - to jeste Orwell.

XS
SM
MD
LG