Dostupni linkovi

Vojni analitičar: Policijske snage Srbije uključene u Srebrenicu


Jedan od zaplijenjenih dokumenata VRS-a prikazan na suđenju u Hagu
Jedan od zaplijenjenih dokumenata VRS-a prikazan na suđenju u Hagu
Drugog dana iskaza na haškom suđenju generalu Ratku Mladiću, američki vojni obavještajac Richard Butler je opisao suradnju vojske i policije bosanskih Srba, ali i policijskih jedinica države Srbije tijekom zauzimanja zaštićene zone Srebrenica u srpnju 1995.godine te ubijanju bošnjačkih zarobljenika koje je uslijedilo.

Prema analizi vojnih zapovjedi koje su zapljenjene nakon rata od Vojske Republike Srpske (VRS), Butler je zaključio da je njezin Glavni štab na čelu s generalom Mladićem predložio zauzimanje Srebrenice, što je odobrio predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić, kao vrhovni zapovjednik snaga.

Analitičar Butler je opisao zaključke svoje istrage vojnih zapovjedi prema kojima su snage bosanskih Srba prvotno htjele samo suziti enklavu Srebrenice. No nakon što su bez problema i većih borbi došle nadomak grada odlučile su je u potpunosti eliminirati.

Richard Butler
Richard Butler
„Tek 09. srpnja (1995) na osnovu uspjeha osnovnog plana došlo je do artikuliranja dodatnog cilja, a to je da se prvi puta fizički zauzme, ili oslobodi grad“, zaključio je svjedok nakon proučavanja korespodencije generala VRS-a Radislava Krstića s Glavnim štabom VRS-a te naknadne s Karadžićevim kabinetom.

Plan Mladićevog Glavnog štaba za eliminaciju enklave Srebrenica odobrile su Karadžićeve civilne vlasti te naredile policijskim snagama da se priključe i podrede Vojsci Republike Srpske u Srebrenici. Među njima su se nalazile i snage MUP-a Srbije, o čemu je također kao dokaz predočeno naređenje.

„Kaže – izdvojiti dio snaga MUP-a RS koji sudjeluje u borbenim djelovanjima na sarajevskom ratištu i uputiti ih 11.(07.1995.) u rejon Srebrenice. Onda se navode te grupe...specijalni odred policije iz Šekovića, Prva četa PJP... zatim stoji Mješovita četa združenih snaga MUP-a RSK, Srbije i Republike Srpske i četa iz kampa za obuku na Jahorini“, naveo je neke policijske jedinice koje su naređenjem Karadžićeve vlade stavljene pod zapovjedništvo vojske.

Tijekom iskaza Butler je podsjetio i na Škorpione, specijalnu jedinicu srbijanske tajne službe Državne bezbjednosti, koja je osobno snimila svoje zločine ubijanja srebreničkih dječaka.

(VIDEO: Škorpioni vode srebreničke dječake na stratište)


Škorpioni kao i ostale policijske snage stavljene su pod zapovjedništvo policijskog oficira Ljubiše Borovčanina koji je podsjetimo - u Hagu osuđen zajedno s više vojnih oficira VRS-a, na 17 godina zatvora zbog učešća u genocidu u Srebrenici.

„U vrijeme kad je on došao tamo i trebao stupiti u vezu, tamo je zapravo na licu mjesta bio general Mladić. Što znači, da poštujući običaje – Borovčanin se trebao javiti najvišem oficiru, a to je general Mladić i onda dobiti naređenja od njega“, izjavio je Butler koji je temeljem analize različitih naređenja iz spornog vremena, kao i presretnutih razgovora zaključio – da su vojni i policijski zapovjednici čekali na Mladićevo naređenje o tome – što napraviti sa vojno sposobnim zarobljenicima.

Butler je izjavio da je optuženi donio o tome odluku između drugog i trećeg sastanka u hotelu Fontana s predstavnicima Srebreničana i UN-a (11. i 12.07.1995).

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:11:14 0:00
Direktan link

Vojni obavještajni analitičar američke vlade koji je 7 godina radio za haško tužiteljstvo iskaz će nastaviti i u četvrtak, a i u danima nakon toga budući da tužiteljstvo prolazi s njim kroz stotine dokumenata koji su zapljenjeni od VRS-a i korišteni u njegovom izvještaju o zapovjednom lancu u vrijeme masovnih egzekucija.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG