Dostupni linkovi

Vremenske oscilacije pogađaju i zdrave i bolesne


Ilustracija
Ilustracija

Zbog kolebanja vremena i naglih promena temperature, ovih dana sužbe Hitne pomoći u gradovima širom Srbije, imaju znatno više intervencija nego što je uobičajeno.

Promene najviše utiču na srčane bolesnike, psihički labilne osobe i asmatičare, ali zbog vremenskih turbulencija pate i potpuno zdravi, koji se žale na glavobolju, malaksalost, osećaj umora i pospanost.

Doktor Aleksandar Kličković,direktor Zavoda za hitnu medicinsku pomoć u Kragujevcu, kaže za Radio Slobodna Evropa da velike dnevne oscilacije temperature najnepovoljnije utiču na hronične pacijente koji ih i najteže podnose zbog čega i najčešće pozivaju službu Hitne pomoći.

“Promene u temperaturama, ali možda još više promene u toplim i hladnim frontovima, nepovoljno utiču pre svega na hronične pacijente kod kojih dolazi do pogoršanja osnovne bolesti. U te grupe spadaju, pre svega, asmatičari, srčani bolesnici i, kada dođe do naglog povećanja temperature onda su ugroženi i psihijatrijski pacijenti. I upravo tako. Ovih dana smo i zabeležili veći broj poziva i ukazivanja hitne medicinske pomoći kod ovakvih pacijenata”, kaže Kličković.

Kako bi izbegli pogoršanje osnovne bolesti, Kličković hroničnim pacijentima savetuje redovno uzimanje terapije, izbegavanje težih napora i svega onoga za šta već znaju da im smeta.

“Pre svega savet za asmatičare da ne izlaze u ranjim jutarnjim satima i kasno uveče kada dolazi do naglog pada temperature. Takođe, ni srčanim bolesnicima, koji boluju od angine pectoris te nagle promene toplo - hladno neće pogodovati”, kaže doktor Kličković.

Naš sagovornik objašnjava da na brze i učestale promene vremena nisu otporni zdravi građani, a posebno metereopate.

“Kod metereopata se ovih dana javljaju tegobe u vidu glavobolje, promene raspoloženja, nesanice i bilo bi potrebno da se dovoljno odmaraju, da uzimaju laganu hranu, pre svega što više povrća i svežeg voća, a da izbegavaju alkohol, začinjenu i masnu hranu”, savetuje Kličković.

XS
SM
MD
LG