Dostupni linkovi

Vučić i Zvizdić za bolju saradnju BiH i Srbije


Vučić: Odnosi Srba i Bošnjaka od strateškog značaja za region
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:05 0:00

Vučić: Odnosi Srba i Bošnjaka od strateškog značaja za region

Bosna i Hercegovina i Srbija trebaju imati bolju i veću ekonomsku saradnju, a u drugoj polovini ove godine biće održana zajednička sjednica Vijeća ministara i Vlade Srbije. Najavili su ovo u srijedu na konferenciji za novinare predsjedavajući Vijeća ministara Denis Zvizdić i srbijanski premijer Aleksandar Vučić.

Na sastanku organizovanom u nakon šeste međunarodne investicijske konferencije Sarajevo Business Forum, dogovorena je bolja saradnja i na polju sigurnosti.

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić i premijer Srbije Aleksandar Vučić razgovarali o bilateralnim odnosima dvije države. BiH i Srbija imaju dobre odnose, ali ih treba dodatno poboljšati, posebno u području ekonomije, rekli su oni.

Na zajedničkoj sjednici dvije Vlade koja je najavljena za drugu polovinu godine biće potpisano niz sporazuma najavio je predsjedavajući Vijaća ministara Denis Zvizdić.

„Naravno treba da dogovorimo i druge modele saradnje, transportne, ekonomske, kulturne i svake druge. Dakle, sve nivoe saradnje koji su bitni za napredak naše dvije države“, rekao je on.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić je dodao da je želja da u mnogim oblastima, od namjenske do drugih privrednih oblasti dvije države uspostave saradnju.

„Zato što imamo tržište za naše proizvode, i za proizvode iz Srbije i za proizvode iz Bosne i Hercegovine. Mnoge stvari možemo zajednički da radimo“, naveo je Vučić.

Razgovarano je i o sigurnosnoj situaciji u regiji.

„Načelno smo se dogovorili da ćemo podići nivo saradnje u toj oblasti na najveći institucionalni nivo - nivo saradnje između ministara u Vladi Srbije i ministara iz vijeća ministara BIH. Oni će biti prvi korak i prvi ešalon tih razgovora, a onda ćemo se svi ponašati u skaldu sa nadležnostima naše dvije države“, objasnio je Zvizdić.

Premijer Srbije kaže da je razgovarano i o rješavanju svih zaostalih političkih nesuglasica između dvije države.

„Vjerujem da budućnost i stabilnost Zapadnog Balkana počiva na dobrim i strateški uređenim odnosima između Srba i Bošnjaka“, objasnio je Vučić.

Odgovarajući na pitanje otkud odjednom svijest da su srpsko bošnjački odnosi strateški važni za region, Vučić je naveo da Srbi i Albanci imaju određene probleme u odnosima, ali da se može reći da je riječ o dva različita društva.

„Ali kako će Srbi i Bošnjaci da se odjele. Objasnite mi. Šta ćemo sa Dugom poljanom između Sjenice i Pazara? Šta ćemo da radimo sa bezbroj mjesta ovdje u Bosni? Kako ćemo to u budućnosti da riješimo? Ja mislim da je to normalan i razuman stav koji svi pristojni ljudi koji nisu opterećeni mržnjom dobro razumiju“, naveo je on.

Premijer Srbije, potvrdio je u Sarajevu da 27. maja putuje u Tiranu.

"Mislim da je veoma važno da mi ulažemo u mir i stabilnost u regionu. Mislim da je to važno za svakog od nas da nam se ne bi desilo ono što se desilo u Kumanovu. Takve stvari moramo da spriječimo u budućnosti, moramo da razgovaramo i samo kroz mir i saradnju možemo da napredujemo u regionu ", kazao je on.

XS
SM
MD
LG