Dostupni linkovi

Vučić u Doboju: Srbija i BiH zajedno da traže međunarodnu pomoć


Milorad Dodik, Željka Cvijanović i Aleksandar Vućić u posjeti školi "Vuk Karadžić", Doboj 19. juli
Milorad Dodik, Željka Cvijanović i Aleksandar Vućić u posjeti školi "Vuk Karadžić", Doboj 19. juli

Vlada Republike Srbije (RS) izdvojiće pola miliona eura za obnovu poplavljene osnovne škole Vuk Karadžić i za Opštu bolnicu u Doboju. To je nakon posjete delagacija Srbije i Republike Srpske ovoj osnovnoj školi, rekao premijer Srbije Aleksandar Vučić.

"Taj novac će od ponedjeljka biti na raspolaganju Vladi Republike Srpske. Ona će upravljati novcem i moće će da isplaćuje one koji budu izvodili radove", kazao je Vučić.

Predsjednik RS Milorad Dodik izrazio je uvjerenje da će neophodni radovi biti završeni do početka nove školske godine.

"Škola koja ima 1.200 đaka i gdje radi preko 100 zaposlenih zavređuje pažnju", istakao je Dodik.

Aleksandar Vučić je najavio da će predsjedavajućem Predsjedništva BiH Bakiru Izetbegoviću reći da bi se Bosna i Hercegovina i Srbija mogle zajedno pojaviti na regionalnom samitu koji će krajem avgusta organizovati njemačka kancelarka Angela Merkel.

"Mogli bismo da zajednički zatražimo podršku Njemačke i Evropske unije za velike projekte, posebno za prugu Beograd - Sarajevo. To sam danas rekao i predsjedniku Dodiku", naveo je Vučić.

Delagacije Srbije i Republike Srpske sastale su se i sa lokalnim zvaničnicima u Doboju.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u subotu da je prioritet obnoviti privredu, koja je pretrpjela štete u majskim poplavama, te smatra da bi BiH i Srbija zajedno mogle zatražiti međunarodnu pomoć za određene velike regionalne projekte.

On je u Doboju naveo da nije dovoljno samo obnoviti škole, ako ljudi nemaju mogućnost da rade i da se zaposle. Dodao je da i Srbija jeste u teškoj situaciji, ali da vjeruje da će ekonomija te zemlje "ozdraviti" za dvije ili tri godine, ali da njegova zemlja ima obavezu da pomogne i RS-u.

XS
SM
MD
LG