Dostupni linkovi

Za opremanje đaka najmanje prosečna plata u Srbiji


Prvi dan škole u Srbiji, ilustrativna fotografija
Prvi dan škole u Srbiji, ilustrativna fotografija

Prvog septembra je za oko 900.000 učenika osnovnih i srednjih škola u Srbiji počela nova školska godina, a ovoga puta početak škole ne prati štrajk, jer se prosvetni radnici nadaju realizaciji dogovora sa Vladom o uvođenju platnih razreda od januara 2016.

Početak školske godine predstavlja veliki udar na kućni budžet jer je roditeljima za kompletno opremanje samo jednog đaka potrebna bar jedna prosečna plata.

Polazak dece u školu roditeljima i ove godine predstavlja ozbiljan udar na kućni budžet, jer kompleti novih udžbenika koštaju od čtiri do 15.000 dinara, a kada se tome dodaju troškovi za kupovinu pribora, odeće i obuće onda opremanje jednog đaka košta skoro koliko i prosečna plata u Srbiji.

“Za opremanje đaka za polazak u školu potrebno je minimum 40.000 dinara, Skupi su udžbenici, pribor, patike, i ostala oprema, a kada se tome dodaju odeća i obuća, onda to bude i dosta više”, kaže jedan od roditelja čiji je đak prvak pošao u školu.

Početak bez štrajka prosvetara

Početak bez štrajka prosvetara
Ova školska godina počela je bez štrajka prosvetara, a članovi Unije sindikata prosvetnih radnika se nadaju da će vlada ispoštovati sve odredbe dogovora potpisanog, nakon najdužeg štrajka prosvetnih radnika u istoriji Srbije.

Jasna Janković, predsednica Unije, kaže za Radio Slobodna Evropa da je potpisan odličan kolektivni ugovor, na osnovu kojeg sada može da se vrši preraspodela tehnoloških viškova, ali da se nije daleko odmaklo u uspostavlajnju platnih razreda.

“Što se tiče, najvećeg problema u najavi, a to je bio i najveći razlog zbog koga smo ušli u štrajk, to je ta pravda o kojoj smo mi pet meseci govorili, koja bi trebalo da bude pokazana od strane ove države kroz platne grupe i platne razrede. Bojim se da tu nismo odmakli od početka ili da smo još uvek u minus fazi. To znači da mi do dana današnjeg nismo videli nikakav nacrt tog zakona iako se stalno govori o tome da se na njemu radi”, kaže Janković.

Cene udžbenika variraju zavisno od izdavača, ali pojedinačna cena se kreće od 450 do 1.300 dinara, dok su radne sveske oko 600 dinara.

Zbog toga se roditelji sa istanjenim novčanicima sve češće odlučuju za kupovinu polovnih knjiga, čija je ponuda i ove godine izuzetno dobra, a cene bar za trećinu niže nego u knjižarama.

I pored toga, po tvrdnjama prodavaca udžbenika na uličnim tezgama, prodaja je još uvek slaba, jer roditelji i đaci obično čekaju da školska godina počne pa se tek onda odlučuju za kupovinu knjiga i radnih svezaka.

”Ponude udžbenika ima, ali je potražnja malo manja, jer još nema mnogo kupaca pa je prodaja za sada slaba”, kaže jedan od prodavaca udžbenika na uličnim tezgama.

Zbog teške ekonomske situacije, kragujevačko Gradsko veće odobrilo je nezaposlenima da u centru grada besplatno postave tezge, na kojima do 25. septembra, mogu da prodaju isključivo polovne udžbenike za osnovne i srednje škole.

Tom odlukom, kako je rečeno u lokalnoj upravi, Gradsko veće je želelo da omogući roditeljima i deci da na jednom mestu razmenjuju i kupju polovne udžbenike uoči početka nove školske godine, ali i da nezaposlenim osobama pruži mogućnost da zarade neki dinar bez straha da će biti na meti komunalne policije.

Prvi kupci koji su se, zbog nedostatka novca, odlučili za kupovinu polovnih udžbenika već obilaze tezge i odmeravaju koje će knjige kupiti.

“Polovni udžbenici su mnogo jeftiniji od novih i zbog toga ćemo verovatno kupiti korišćene knjige, a pošto smo navikli na sve ovo ništa nam nije neobično”, kaže jedna od Kragujevčanki koja sa ćerkom, učenicom osmog razreda, razgleda polovne knjige.

Država je i ove godine obezbedila besplatne udžbenike za učenike iz socijalno najugroženijih porodica, a mnogi gradovi, opštine i nevladine organizacije u Srbiji izdvojili su dodatna sredstva za opremanje učenika iz najsiromašnijih slojeva društva.

Obrazovno-kulturna zajednica Roma "Romanipen" iz Kragujevca je i pred početak ove školske godine, podržala je predškolce i prvake romske nacionalnosti darujući im pakete sa školskim priborom i udžbenicima.

Božidar Nikolić, izvršni direktor Obrazovno-kulturne zajednice "Romanipen" kaže da je ove godine udžbeniicma i školskim priborm opremljeno 108 mališana, 40 predškolaca i 68 prvaka, da bi deca mogla da se nesmetano uklope u obrazovni sistem.

“Obezbedili smo dovoljno sredstava da ih opremimo sa najneophodnijim sredstvima za polazak u školu. Tu su udžbenici, radne sveske, olovke, gumice, sveske, pernice i sve što im je neophodno za početak školovanja”, kaže Nikolić.

Ove godine grad Kragujevac je podržao projekat "Romanipena" sa 236.000 dinara što je bilo dovoljno za 108 paketa školske opreme.

Deca kojoj su udžbenici i školski pribor uručeni uoči početka školske godine,radosno su dočekala darove, kao i njihovi roditelji koji smatraju da je ovakva pomoć nepohodna da bi nihovi mališani uopšte započeli školovanje.

“Dobili smo pribor, ranac, sveske i knjige, bojice, flomastere…”, kaže devojčica romske nacionalnosti koja je danas pošla u školu.

“Svaka pomoć je dobrodošla, bez obzira kolika je, s obzirom na sadašnje teško vreme”, “Bez obzira koliko ko ima, svaka pomoć ovakve vrste, uvek dobro dođe”, kažu roditelji čija su deca od Obrazovno-kulturne zajednice Roma “Romanipen” dobila udžbenike i pribor za polazak u predškolski program ili prvi razred škole.

XS
SM
MD
LG