Dostupni linkovi

Za SAD važno da se Beograd suviše ne približi Moskvi


Ambasada Rusije u Beogradu
Ambasada Rusije u Beogradu

Naravno da Amerika nikada nije otišla iz ovog regiona, ali bi moglo da se kaže da je sada potvrdila svoj snažniji interes za Jugoistočnu Evropu ili Zapadni Balkan što koincidira i sa većim interesom Rusije za ovaj region, kažu sagovornici RSE, te da što se tiče Srbije Ameriku najviše zanima da se Beograd suviše ne približi Moskvi.

U razmaku od nedelju dana ameriški potpredsednik Džozef Bajden u Zagrebu, državni sekretar Džon Keri u Beogradu.

Od izbijanja ukrajinske krize i Zapad i Istok intenziviraju svoje prisustvo i pokazuju da žele da što više utiču i na države ovog regiona, ne samo one koje su već u članstvu EU i NATO-a, nego posebno na one koje nisu članice te dve organizacije, kaže za RSE spoljnopolitički komentator Boško Jakšić.

Što se tiče Srbije, Sjedinjene Američke Države najviše zanima da se Beograd suviše ne približi Moskvi, ocenjuje Jakšić.

“Amerika zna da Srbija nije zainteresovana za članstvo u zapadnoj vojnoj alijansi, da želi da održi svoju poziciju neutralnosti, ali relativno su česte i sve češće procene u Americi da bi Srbija mogla opasno da se približi Rusiji. E to onda podiže znak alarma u Vašingtonu”, navodi Jakšić.

A kada ste prisutniji ekonomski, politički, vojno ili u bilo kom drugom pogledu, ocenjuje naš sagovornik, onda su vaši kanali uticaja mnogo efikasniji.

“I upravo obnavljanje tih kanala koji su bili pomalo zapušteni je nešto što sada Amerika radi. I mislim da radi sa punim pravom imajući u vidu sve očiglednije i ekpslicitnije pritiske koji dolaze iz Moskve”, zaključuje Jakšić.

Nakon boravka potpredsednika SAD Džozefa Bajdena u Zagrebu na samitu zemalja regije u procesu Brdo-Brijuni u Beograd sledeće nedelje stiže američki državni sekretar Džon Keri na Ministarski savet OEBS-a. Zahvaljujući poziciji predsedavanja OEBS-om, Beograd će biti domaćin šefovima diplomatije SAD, Rusije i EU. A pored Džona Kerija, Sergeja Lavrova i Federike Mogerini, prisustvovaće i više od 40 ministara spoljnih poslova. Očekuje se da bi ruski i turski šef diplomatije mogli da se sretnu prvi put u Beogradu nakon što je Turska oborila ruski vojni avion.

Priznanje Srbiji

Predsedavajući OEBS-a i šef srpske diplomatije Ivica Dačić kaže da će tokom Ministarskog saveta, na kome će biti reči i o borbi protiv terorizma, kao i migrantskoj krizi, biti održani brojni bilateralni susreti. Takođe će strani državnici imati susrete i sa predsednikom i premijerom Srbije.

“To će biti mesto na kojem se donose najvažnije političke odluke jer će na sednici Saveta biti nekoliko veoma važnih deklaracija. Mi pridajemo veliki značaj tome što će Beograd praktično biti diplomatska prestonica Evrope u ovim danima. Videli ste iz mnogih najava da će i mnogi bilateralni skupovi biti održani ovde. Videli ste da je i Federika Mogerini rekla da će razgovarati sa Sergejom Lavrovom o borbi protiv terorizma ovde u Beogradu. Možda će se i ministri spoljnih poslova Rusije i Turske sresti prvi put ovde u Beogradu posle obaranja ruskog aviona”, rekao je Dačić.

Međutim, Boško Jakšić ne očekuje da će Beograd moći na neki značajniji način da kapitalizuje posetu tako visokih gostiju upravo zbog prirode skupa.

“Ovo je više jedan ceromonijalni skup koji će biti u senci poslednjih događaja, od rušenja ruskog aviona od strane Turske do terorističkog napada u Parizu. Dakle, dominiraće ta velika bezbednosna pitanja sveta. I Beograd, kao domaćin tog skupa, samo može da ponovi ono što je rekao kada je dobio predsedavanje OEBS-om da je to određena vrsta priznanja Srbiji i srpskoj diplomatiji i mislim da se na tome sve završava”, smatra Jakšić.

Amerika je ovih dana u centru pažnje domaće javnosti i zbog još nečega. Naime, ambasador Majkl Kirbi je po drugi put u dve nedelje reagovao na medijska spinovanja o tome ko sve učestvuje u navodnim pokušajima rušenja premijera Aleksandra Vučića. “Nađite druge glasine, Amerika u Srbiji ne pokušava da učini nikakvo zlo”, poručio je ambasador SAD.

XS
SM
MD
LG