Dostupni linkovi

Zabilježen najmanji broj isporuka PC-a od 2007.


Iako su neki tržišni analitičari predviđali bolje dane za tržište osobnih računala nakon što je Microsoft predstavio novu verziju operativnog sustava Windows 10, kriza na tržištu PC-a nastavlja se i dalje te posljednje brojke pokazuju da je isporuka računala na najnižoj razini još od 2007. godine.

Iako se brojke koje su objavile dvije velike analitičke kompanije (Gartner i IDC) vezane uz isporuke računala u prva tri mjeseca ove godine razlikuju u ukupnom broju isporuka, one jasno pokazuju kako je potražnja za osobnim računalima iz kvartala u kvartal sve manja.

Prema Gartneru, u prvom ovogodišnjem kvartalu isporučeno je 64,8 milijuna računala (što je skoro pad od deset posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine) te je, napominju na Venture Beatu, ovo prvi put još od 2007. da je u jednom kvartalu zabilježeno manje od 65 milijuna isporučenih računala.

Podaci ove kompanije pokazuju da su, od top pet kompanija koje su isporučile najviše računala, prve tri zabilježile smanjenje isporuka, dok su četvrti Asus i peti Apple zabilježili blago povećanje.

Lenovo je na prvom mjestu – isporučili su 12,5 milijuna računala uz pad od 7,2 posto, HP je s 11,4 milijuna zabilježio pad od devet posto, dok je Dell s 9,1 milijuna isporučenih računala zabilježio blagi pad od 0,4 posto.

Asus je s 5,4 milijuna isporuka ostvario rast od 1,5 posto, dok je Apple s 4,6 milijuna isporučenih Macova zauzeo peto mjesto uz jedan posto rasta.

No, ako gledamo brojke IDC-a, čak su i Asus i Apple zabilježili smanjenje broja isporuka računala – prema ovoj kompaniji tijekom prva tri mjeseca ove godine isporučeno je još manje računala (60,6 milijuna) uz pad od čak 11,5 posto.

Jedan od razloga za ovako loše brojke, smatra Mikako Kitagawa iz Gartnera jest jačanje američkog dolara, kao i činjenica da sve više ljudi, umjesto računala (pogotovo na tržištima u razvoju) kupuje pametnetelefone i tablete.

Ovo je prva godina nakon koje ćemo moći vidjeti može li Windows 10 zaustaviti pad tržišta osobnih računala, a za sada situacija ne izgleda dobro, zaključili su analitičari ovih kompanija koji se ipak nadaju da bi u drugoj polovici godine mogla porasti prodaja računala.

XS
SM
MD
LG