Dostupni linkovi

Zabrana referenduma o ćirilici mudra odluka


Vukovar, foto: RTS
Vukovar, foto: RTS

Hrvatska politička javnost pozdravlja odluku Ustavnog suda Hrvatske o zabrani tzv. referenduma o ćirilici, odnosno inicijative nevladine udruge Stožer za obranu hrvatskog Vukovara da se prag za službenu uporabu manjinskog jezika i pisma u nekom gradu ili općini podigne sa 33 na 50 posto sudjelovanja neke manjine u stanovništvu tog grada ili općine.

Dobrodošlo, očekivano, politički mudro, tako najveći dio hrvatske političke javnosti komentira odluku Ustavnog suda Hrvatska o zabrani takozvanog referenduma o ćirilici, jer referendumsko pitanje nije u skladu s hrvatskim Ustavom.

„Ustavni sud je donio, po mom sudu, jednu ustavnu, u Ustavu utemeljenu odluku, ali i odluku koja je mudra s aspekta regulacije društvenih odnosa. Onaj dio koji se odnosi na modalitete kako treba odluku o implementaciji prava na ćirilično pismo realizirati u nekim osjetljivim područjima naše domovine, smatram zaista mudrom. Podsjećam, kada se govorilo o postavljanju tabli, i ja sam rekao da treba to učiniti kroz dijalog, kroz međusobno uvažavanje pa, evo, i učiniti i to da Vukovarci i branitelji sami sudjeluju u tome. Mislim da je to bilo moguće, da to još uvijek jest moguće, i da ćirilica niti može niti smije biti mjesto razdora u hrvatskom društvu“, kazao je predsjednik Republike Ivo Josipović.

U ime vladajućih socijaldemokrata predsjednik parlamentarnog Odbora za Ustav Peđa Grbin:

„Zadovoljni smo odlukom koju je donio Ustavni sud zato što je vrlo jasno i nedvojbeno potvrđeno ono što smo mi već čitav niz mjeseci govorili, a to je da se u ovom slučaju radi o referendumskom pitanju koje je neustavno i samim time nedopušteno.“

U svojoj odluci, Ustavni sud je upozorio da je „traženje raspisivanja referenduma s porukom da se ćirilica u Gradu Vukovaru 'doživljava kao simbol stradanja' duboko uznemirujući čin koji napada pismo kao univerzalnu civilizacijsku tekovinu čovječanstva koja određuje sam identitet hrvatske ustavne države". "Iz te poruke izvire iracionalnost na koju se treba upozoriti,“ naglašavaju ustavni suci.

Ustavni sud je de facto zamrznuo i dalje postavljanje dvojezičnih ploča na državne instutucije u Vukovaru, i naložio gradskim vlastima da u roku od godinu dana definiraju gdje dvojezične ploče s – na primjer – imenima ulica mogu, a gdje ne mogu biti postavljene. Riječka profesorica ustavnog prava Sanja Barić pozdravlja ovo zamrzavanje.

„Ovo što je Ustavni sud naložio da se godinu dana ne primjenjuje je zaustavljanje nepotrebnih sukoba. Dakle, to je jedna mudra odluka kojom je rečemo: u redu, hajde sada uzmite godinu dana vremena da to riješite. Nije rečeno Vladi: vi to ne smijete i niste smjeli, jer je to trebalo napraviti sukladno dosadašnjim propisima, ali u ovom trenutku je to mudro, da više ne dolazi ni do kakvih nepotrebnih sukoba“, konstatira profesorica Barić.

Predstavnici Stožera za obranu hrvatskog Vukovara najavljuju da će ići na Europski sud za ljudska prava u Strassbourgu i tvde da je odluka Ustavnog suda donesena pod političkim pritiskom.

„Nismo zadovoljni, jer smatramo da je Ustavni sud kao pravno i političko tijelo, sudeći po Ustavu koji je pravni i politički dokument, donio više političku odluku, jer hrvatski narod ima pravo propitivati ovo pitanje, ma što tko rekao“, kaže u ime Stožera Vlado Iljkić.

Stožeraši su u krivu, upozorava za naš radio Antonija Petričušić s Katedre za sociologiju zagrebačkog Pravnog fakulteta.

„To da se na referendumu ne može odlučivati o ljudskim pravima, to je zapravo sastavnica našeg Ustava gdje se kaže da se o temeljnim vrijednostima na kojima je ustanovljen ustavni predak Republike Hrvatske ne može odlučivati na referendumu. Dakle, to već postoji kao propis i temeljem toga je Ustavni sud i donio svoju odluku. Dakle, zaštita ljudskih prava je jedna od temeljnih vrijednosti na kojima je ustrojen ustavno-pravni poredak republike Hrvatske i o njemu većina, odnosno narod ne može odlučivati“, napominje Antonija Petričušić.

Slično kao Iljkić misli i HDZ-ov vukovarski gradonačelnik Ivan Penava, međutim HDZ na državnoj razini je priopćio kako poštuje odluku Ustavnog suda ističući kako nisu za umanjivanje bilo čijih prava, ali i dalje nisu najsretniji zbog uvođenja dvojezičnosti u Vukovar.

Predsjednik vukovarske organizacije Samostalne demokratske srpske stranke i zamjenik gradonačelnika iz redova srpske manjine Srđan Milaković za naš radio kaže kako je odluka Ustavnog suda o zabrani referenduma bila očekivana i jedina moguća. On vidi problem u dijelu odluke kojom je reguliranje dvojezičnosti u Vukovaru prebačeno na lokalne vlasti.

„Da je Gradsko veće Vukovara do sada imalo kapacitete da to pitanje uredi na zakonit i zadovoljavajući način, ne bi ni došlo do odluke Ustavnog suda, dakle Ustavni sud nam ne bi ni trebao. Znači, u ovoj situaciji mi dolazimo do toga da očekujemo da o pravednoj primeni Zakona o službenoj upotrebi jezika i pisma manjina odlučuju većnici tipa novoizabranog predsednika Gradskog veća Vukovara Igora Gavrića, koji je donedavno bio glasnogovornik Stožera za obranu hrvatskog Vukovara. Iz tog razloga u tome delu nastaju problemi“, navodi Milaković.

Milakovićevi strahovi možda se ipak neće ostvariti – podsjetimo da je ćirilicu kao problem izmislio HDZ pred prošle lokalne izbore misleći na toj tezi preuzeti vlast u Vukovaru. Nije im uspjelo prošle godine, ali im je uspjelo ove, i sasvim je moguće da – nakon što su preuzeli gradske fotelje i gradski proračun – na ćirilicu i zaborave.

XS
SM
MD
LG