Dostupni linkovi

Srbija i BiH: Dijalog i ekonomska saradnja najvažniji


BiH i Srbija važni partneri u regiji
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:34 0:00

Dijalog, dogovor i ekonomska saradnja smjernice su buduće saradnje Bosne i Hercegovine i Srbije. Ovo je jedan od zaključaka prve zajedničke sjednice koju su u Sarajevu danas (4. novembra) održale vlade ove dvije države.

Predstavnici Vijeća ministara BiH i Vlade Srbije potpisali su, nakon sjednice četiri sporazuma i to o traženju nestalih osoba, o očuvanju mosta Mehmed-paše Sokolovića u Višegradu, o saradnji u oblasti telekomunikacija i o saradnji u oblasti zaštite okoliša.

„Zajednička sjednica Vijeća ministara BiH i Vlade Srbije, između ostalog je odraz zajedničkih težnji obije države da se proširi dobrosusjedsjka saradnja. Sjednica je bila konstruktivna i rezultirala je brojnim zaključcima“, naveo je na konferenciji za novinare predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić.

Dodao je i da su predstavnici dvije vlade stavili dijalog ispred bilo kakvih oblika netrpeljivosti, te da zajednička sjednica sa Vladom Srbije ima značajnu simboliku i u svjetlu regionalne saradnje.

Razgovori predstavnika Vijeća ministara BiH i Vlade Srbije, smatra srbijanski premijer Aleksandar Vučić, važni su iz nekoliko aspekata i to političkog ekonomskog, te drugačijeg sagledavanja budućnosti.

Denis Zvizdić i Aleksandar Vučić
Denis Zvizdić i Aleksandar Vučić

„Nakon 25 godina od izbijanja prvih sukoba na prodručju bivše Jugoslavije gledamo u budućnost i šeljemo poruku svim našim građanima, u obije države – zajedničko rješavanje problema, zajednički pristup budućnosti i zajedničko suprotstavljanje mržnji“, rekao je Vučić.

Dva premijera ponovila su da je vanjskotrgovinska razmjena između dvije države jako dobra te da napreduje iz godine u godinu.

“Naši rezultati govore, da smo samo u 2014 godini za 10, 2 uvećali našu trgovinsku razmjenu u odnosu na 2013. U prvih šest mjeseci ove godine imamo rast od 9, 4 posto u odnosu na dobru, odličnu prethodnu godinu. Naša trgovinska razmjena napreduje iz dana u dan. Prvi put imamo veći broj investitora sa obje strane Drine zainteresovanih da ulažu u obije države”, dodao je Vučić.

Podsjetio je i da se svake godine za nekih 40 milona eura poveća izvoz Bosne i Hercegovine u Srbiju.

„Za Srbiju je BiH jedan od najvažnijih partnera. Teško da u regionu možemo da pronađemo važnijeg partnera. Borićemo se za naklonost ljudi u BiH da budemo vaš prvi trgovinski partner“, kazao je premijer Srbije.

(VIDEO: Delegacija Vlade Srbije dočekana uz najviše vojne počasti)

Delegacija Vlade Srbije dočekana uz najviše vojne počasti
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:17 0:00

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić dodao je da vjeruje da BiH i Srbija uz Hrvatsku koja je već u Evropskoj uniji, ali je trgovinski i dalje naslonjena na regiju, mogu biti „kičma razvoja Zapadnog Balkana“.

Poruke iz Sarajeva ulivaju nadu o stabilnijem regionu

Potpisani sporazumi kao potencijalna ekspanzija ekonomske saradnje BiH i Srbije nadgradnja su procesa u kome su dve države do sada potpisale na desetine sporazuma, ocenjuje u izjavi za RSE Jelica Minić iz Foruma za međunarodne odnose.

"Očigledno postoji neka politička odluka doneta u Srbiji da se mora raditi na tome da se pretnje stabilnosti zajednički rešavaju", kaže Jelica Minić. OPŠIRNIJE

Vučić je odgovarajući na novinarsko pitanje o odnosima Sarajeva i Banjaluke ponovio da je politika Srbije „puno poštovanje teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine“, te da je to politika koju će zastupati sve dok je na funkciji koju obnaša.

Zvizdić i Vučić govorili su gotovo sat o potrebi unaprijeđenja međusobne saradnje u svim oblastima, te izraženoj volji obje strane da se saradnja dvije države unaprijedi.

Osim o potpisanim sporazumima bilo je riječi o nabavci naoružanja Srbije za sta je premijer Srbije istakao da se zbog toga niko u regiji ne treba plašiti, jer ta država kako je naveo nabavlja „isključivo defanzivno oružje“.

Novinare je zanimao i komentar na izjavu njemačke kancelarke Angele Merkel o mogućem sukobu na Zapadnom Balkanu. Zvizdić i Vučić složili su se da je njemačka kancelarka ovu ocjenu dala u svijetlu izbjegličke krize i mogućnosti da neke zemlje zatvore granice za izbjeglice koje prolaze takozvanom „balkanskom rutom“. Ocijenili su također da sukob na zapadnom Balkanu nije realan.

Najavljeno je da će praksa zajedničkih sastanaka biti nastavljena, a predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić do kraja ove godine posjetiće Beograd.

XS
SM
MD
LG