Dostupni linkovi

Zakon o eksproprijaciji: Premijer Đukanović popušta


Milo Đukanović
Milo Đukanović

Izmjene zakona o eksproprijaciji koje Vlada želi da progura, izazivale su velika negodovanja dijela političkih partija, NVO sektora i gradjana koji se protive uvođenu rješenja koja se kose sa Ustavom. Pritisak javnosti je, očigledno, postigao željeni efekat jer Vlada sada spušta loptu i traži prostor za dogovor.

Prema sadašnjem Vladinom Predlogu novog zakona o eksproprijaciji, građani bi mogli ostajati bez lične svojine po skraćenom postupku.

Novi vlasnik će moći da uđe u posjed i uknjiži se u katastarske knjige, a prethodnom vlasniku bi preostalo samo da, ukoliko je nezadovoljan naknadom koju mu odredi država, podnese tužbu i nada se najboljem.

Pored toga, Vlada proširuje svoje pravo da odlučuje o privatnoj svojini tako što, pored nespornog prava da utvrđuje javni interes, sada kao razlog za eksproprijaciju ubacuje i potrebu "realizacije projekata koji doprinose smanjenju javnog duga".

Uprkos brojnim i energičnim, ali i argumentovanim negodovanjima velikog dijela javnosti, ministar finansija Radoje Žugić je tokom sjednice skupštinskog Zakonodavnog odbora, ponovivši staru argumentaciju da se novim rješenjima vlasnicima privatne imovine ni na koji način ne umanjuju sadašnja prava, ipak izgovorio rečenicu - ako je Predlog zakona promašio, hajde da ga popravljamo.

"Spreman sam da čujem sve vas i da se vratim u Vladu sa svim sugestijama u funkciji poboljšanja ovog zakona. Nećemo na mala vrata donositi ovako vrijedne i odgovorne stvari, nego na nivou konsenzusa. Spreman sam da se vratim u Vladu, pa ponovo da dođem pred vas na Odbor, pa da nađemo najbolje rješenje. Ako smo patriote i ako poštujemo lični interes, dajte da to uradimo svi zajedno", navodi Žugić.

Očigledno umekšavanje, prvobitno tvrdog stava Vlade je, sasvim izvjesno, uslijedilo zbog činjenice da dominantna članica vladajuće koalicije, Demokratska partija socijalista premijera Mila Đukanovića nema većinu potrebnu za usvajanje Vladinog predloga jer se, pored opozicije, predloženim rješenjima protivi i manja članica koalicije, Socijaldemokratska partija čiji lider, predsjednik parlamenta Ranko Krivokapić je izjavio da je takav model zahvatanja u privatno vlasništvo primjenjivan u staljinizmu.

Veljko Vasiljević, iz Demokratskog fronta smatra da je iza Vladinog Prijedloga namjera koja je, po njegovom mišljenju - očigledna.

"Vlada u kontinuitetu obmanjuje narod. Prodato je sve što je bilo društveno da bi se krpio budžet i smanjivao javni dug, a sve zbog kontinuiteta nesposobne vlasti koja je osmislila retardiranu neoliberalnu ekonomsku politiku. Sada, nakon rasprodate društvene i državne imovine, treba uključiti i privatnu imovinu za krpljenje istih tih rupa pod sumnjivim javnim interesom i strateškim značajem", ističe Vasiljević.

"Ja sam siguran da je idejni tvorac ovako formulisanog zakona lider Demokratske partije socijalista. Ovaj zakon sadrži upravo onu mjeru osionosti, bahatosti i uzurpatorske logike predsjednika DPS i aktuelnog premijera, Mila Đukanovića", kaže Vladislav Bojović iz Demokratskog fronta.

Potom je temperatura na sjednici skupštinskog Odbora je naglo skočila zbog negodovanja poslanika Đukanovićeve DPS koji su Bojovićeve riječi smatrali za uvredu predsjednika njihove partije. Atmosfera se usijala do te mjere da je skoro došlo do prekida sjednice, ali je ona, ipak, nastavljena.

Da se radi o vrućoj temi, potvrdio je i sam premijer Milo Đukanović koji je prije nekoliko dana vlasnike privatnih imanja koji se ne slažu sa Vladinom procjenom vrijednosti eksproprisane imovine nazvao reketašima.

"Mislim da treba samo da kažemo - to je proglašeno javnim interesom, to treba da bude stavljeno u funkciju opšteg napretka Crne Gore, a država Crna Gora i njen budžet je obavezna da u roku od 15 dana prema dosadašnjem vlasniku te nekretnine po pravednoj formuli. Pravednu formulu mora neko u ovoj državi da utvrđuje. Nije pravedna formula ono što je neko zamislio u svojoj glavi da bi mogao ucjenjivati državu i prodavati kvadratni metar zemljišta po par hiljada eura. Kada se to radi, onda se pokušava reketirati država", naglasio je Đukanović.

Nakon ove premijerove izjave, reagovala su udruženja vlasnika imovine čiji su predstavnici u ponedjeljak prisustvovali sjednici Zakonodavnog odbora i koji su pozdravili poziv na dijalog koji je uputio ministar finansija Radoje Žugić. Njihovi predstavnici su bili i ispred zgrade parlamenta, a među njima i Dragan Šepelj iz organizacije Naše Ognjište.

"Pokušava se uvesti krađa i prekrađa u zakonskoj formi. Najgore je od svega, i to nas najviše boli, to što oni pokušavaju da sve uvedu u zakonsku formu. Ni za vrijeme nacističke Njemačke i holokausta nije prekršen nijedan zakon. Sve je bilo po zakonu. Tako i oni sada pokušavaju da svaku moguću manipulaciju uvedu u zakonsku formu. Kada građanin to osjeti, onda se radja bijes. Ja polako osjećam u sebi da je bijes ono što me vodi, a to nije dobro", zaključuje Šepelj.

XS
SM
MD
LG