Dostupni linkovi

Diskriminacija ili konačno stop miješanju crkve u politiku?


Sa okruglog stola o zakonu o slobodi vjeroispovijesti, Podgorica, 1. septembar 2015
Sa okruglog stola o zakonu o slobodi vjeroispovijesti, Podgorica, 1. septembar 2015

Najavljeno donošenje zakona o slobodi vjeroispovijesti uzbrukalo je strasti na političkoj sceni Crne Gore jer za Mitropoliju SPC on diskriminatorski i želi da ograniči djelovanje crkva i vjerskih organizacija, dok je drugima prihvatljiv jer će konačno, kako očekuju, zabraniti političko djelovanje vjerskih poglavara, što će, kako procjenjuju, najviše problema donijeti mitropolitu Amfilohiju, u javnosti poznatom po oštrim političkim izjavama.

Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori je izuzetno nezadovoljna nacrtom zakona o slobodi vjeroispovijesti. Za njenog poglavara mitropolita Amfilohija sporan je sam naziv zakona:

„U ovom zakonu se govori o vjerskim zajednicama. Ja ne prepoznajem sebe, mene nema u tome, u vjerskim zajednicama. Čak i kada je dolazilo do određenih raskola unutar hrišćanstva svaka crkva, mislim na one izvorne katoličku i pravoslavnu, su zadržavale svoj naziv a to je crkva. To su radile i druge hrišćanske zajednice“, konstatuje mitropolit Amfilohije.

Sa okruglog stola o zakonu o slobodi vjeroispovijesti, Podgorica, 1. septembar 2015, foto: Savo Prelević
Sa okruglog stola o zakonu o slobodi vjeroispovijesti, Podgorica, 1. septembar 2015, foto: Savo Prelević

Protojerej Velibor Džomić smatra da se zakonom ukidaju stečena prava crkava i vjerskih zajednica i uvodi istorijski diskontinuitet tradicionalnim vjerskim zajednicama:

„Dakle, ovdje imamo zloupotrebu uvođenja pravnog diskontinuiteta radi prekrajanja i prekida istorijskog kontinuiteta crkava i vjerskih zajednica. To je presedan. I ja mislim da je ovdje riječ o ozbiljnom pokušaju zloupotrebe“, ocjenjuje protojerej Džomić.

Odredbe o teritorijalnoj organizaciji crkava i vjerskih zajednica su takođe ključan problem nacrta zakona. Prema tumačenju profesora Sava Markovića, namjera pisaca zakona je da ograniči djelovanje crkava i vjerskih zajednica na terotoriju Crne Gore i iako su njihova sjedišta van Crne Gore:

„Ni Pravoslavna crkva trenutno nema sjedište u Crnoj Gori. Sjedište Rimokatoličke crkve je u Rimu. Sjedište Islamske vjerske zajednice nije u Crnoj Gori nego po ugovoru koju su sklopili sa državom da će sve sporne situacije rješavati sa rijasetom u Ankari. Dakle ovo je direktni atak na slobodu vjeroispovijesti. O kakvoj slobodi vjeroispovijesti govorimo kada teritorijalnu organizaciju crkve određuje država i one se moraju poklapati sa granicama države.“

No postoje i oni koji smatraju da SPC i njenom poglavaru Amfilohiju novi zakon najviše smeta zbog toga što će im ograničiti miješanje u politiku i politički život u Crnoj Gori.

Živko Andrijašević
Živko Andrijašević

Tako je direktor Centra za geopolitiku, istoričar Živko Andrijašević, izjavio da bi donošenje zakona o slobodi vjeroispovijesti moglo da proizvede probleme za mitropolita Amfilohija, koji se, kako ističe Andrijašević, ponajviše bavi politikom. Andrijašević je Dnevnim novinama kazao da je poglavar SPC u Crnoj Gori dao više političkih izjava u posljednjih 25 godina nego svi episkopi te crkve u XX i XXI vijeku.

Mitropolit SPC Amfilohije je vrlo često u svojim javnim istupima iznosio političke kvalifikacije i diskvalifikacije a njegovi politički govori su se odnosili najčešće na pitanja crnogorske nacije, jezika, crkve i kulture. Takođe, poznat je po izjavama o LGBT populaciji i povorkama ponosa.

U jednoj od posljednjih javnih besjedi Amfilohije je čini se otišao najdalje kada je između ostalog kazao da NATO slijedi Hitlerovo djelo, a crnogorski glavari slijede takvu, kako je kazao, bratoubilačku ideologiju.

Novi zakon će stati na put miješanju sveštenika u politička pitanja u zemlji, očekuje poslanica SDP Draginja Vuksanović:

„Mogu da očekujem i da se nadam da će se izglasavanjem zakona i kasnije, njegovom primjenom u praksi, konačno crkva odvojiti od države i da će neko ko se nalazi kao poglavar neke crkvene institucije, propagirati vjeru i boriti se za prava vjernika a ne da propagira politiku i govor mržnje jer to nije dopustivo po ustavu jedne države“, komentariše Draginja Vuksanović.

Osim političkog djelovanja Mitropolije SPC u Crnoj Gori, zanimljiv je i finansijski aspekt o kojem su mediji dosta pisali.

Naime, prema pojedinim procjenama, samo od manastira Ostrog SPC prihoduje na desetine milione eura godišnje, što su iz Mitropolije demantovali. Mitropolit Amfilohije je ranije rekao da je manastir Ostrog 2014. godine od priloga prihodovao 2 miliona i 600.000 eura.

Osim restorana, turističke agencije i velike površine zemljišta kojim raspolaže, Mitropolija gradi i prodaje stanove za tržište. Nedavno je nakon dogovora sa Opštinom Budva ucrtan budući stambeno-poslovni kompleks od osam etaža na gradskoj zaobilaznici, neposredno uz kapelu.

XS
SM
MD
LG