Dostupni linkovi

Žalbena rasprava Stanišiću i Župljaninu krajem ove ili početkom nove godine


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Ovaj tjedan na Haškom sudu za bivšu Jugoslaviju (ICTY) održana je zadnja statusna konferencija prije žalbene rasprave u slučaju visokih policijskih dužnosnika Republike Srpske u vrijeme rata - Miće Stanišića i Stojana Župljanina.

Mićo Stanišić
Mićo Stanišić

Oni su osuđeni 2013. godine na po 22 godine zatvora zbog zločina njihovih policijskih snaga nad stanovništvom hrvatske i bošnjačke nacionalnosti diljem Bosne i Hercegovine (općine - Banja Luka, Bileća, Bijeljina, Bosanski Šamac, Brčko, Doboj, Donji Vakuf, Gacko, Ilijaš, Ključ, Kotor Varoš, Pale, Prijedor, Sanski Most, Skender Vakuf, Teslić, Vlasenica, Višegrad, Vogošća i Zvornik). Na presudu su se žalile obje strane u postupku.

Haško tužiteljstvo se žalilo na kaznu od 22 godine zatvora Stanišiću i Župljaninu tražeći da ona bude veća i razmjerna zločinima za koje su proglašeni krivim u prvostupanjskoj presudi.

Također, u žalbi je tužiteljstvo zatražilo i da se najvišim policijskim dužnosnicima bosanskih Srba u vrijeme rata – izreknu kumulativne kazne, odnosno da se osim za kršenja zakona i običaja ratovanja - proglase krivim i za zločine protiv čovječnosti po točkama optužnice koje ih terete za ubojstvo, torturu, deportaciju i prisilno premještanje stanovništva.

Prema presudi - zločini policije bosanskih Srba događali su se diljem BiH prema istom obrascu etničkog čišćenja. Kao ogledni primjer podsjetimo na pogrom u mjestu Bileća, koje je među brojnim drugim, također spomenuo u prvostupanjskoj osuđujućoj presudi sudac Burton Hall.

„Ujutro 10.lipnja 1992.godine srpske paravojne formacije ušle su u Bileću. Zajedno s pripadnicima srpske policije uhitile su oko 140 Bošnjaka i držale ih protupravno mjesecima u zatočeništvu. Zatvorenici su držani u jezivim uvjetima, a pripadnici policije i paravojnih formacija – sistematski su ih tukli. Dva zatočenika su umrla od posljedica premlaćivanja. Pošto su počela uhićivanja srpske snage su bošnjačkim stanovnicima nametnule ograničenja u slobodi kretanja, pljačkale su im imovinu, a kuće i džamije su im sravnile sa zemljom. Usred ove kampanje nasilja bošnjačko stanovništvo je pobjeglo iz Bileće“, pročitao je sažetak sudac Hall.

Posljedice smjene suca i dalje prijete ponavljanjem suđenja

Obrana bivšeg ministra policije Republike Srpske Stanišića, kao i obrana njegovog potčinjenog načelnika službi sigurnosti Župljanina – zatražile su pak u žalbi oslobađanje osuđenika ili izricanje novih, znatno nižih kazni. Podsjetimo, Frederik Harhoff, jedan od sudaca koji ih je osudio - diskvalificiran je, zbog navodne pristranosti - iz sudskog vijeća vođe srbijanskih radikala Vojislava Šešelja pa su i obrane Stanišića i Župljanina to isto zatražile.

Zahtjev za poništavanjem postupka je odbijen prošle godine, dok će se o zahtjevu za ponavljanjem suđenja – razmatrati nakon žalbene rasprave.

Stanišić i Župljanin ostali su tako i dalje u haškom pritvoru u kojem borave već 10 godina, a na statusnoj konferenciji izjavili su pred sucem Carmelom Agiusom – da nemaju pritužbi na pritvorske uvjete i zdravstveno stanje.

Stojan Župljanin
Stojan Župljanin

„Pa ovo (isto) što je rekao g. Stanišić. Stanje je nepromijenjeno, uvjeti su isti, mi samo starimo, vrijeme prolazi i tako. Hvala Vam lijepa“, izjavio je Župljanin i nasmijao suca.

Žalbeni sudac Agius objasnio je na statusnoj konferenciji i razloge – zašto će se žalbena rasprava održati možda početkom iduće godine, a ne krajem ove – kako je planirano. Na njoj će strane u postupku argumentirati svoje žalbene osnove iz žalbe na presudu od 22 godina zatvora za obojicu.

„Jedan od razloga je da sam opsjednut time – da sam siguran da je dokument kojim se pripremamo za raspravu – dostavljen svim mojim kolegama. Da on bude što bolje kvalitete kako bismo dobili što bolju diskusiju tijekom rasprave. A to je veliki posao i uzima mnogo vremena“, naveo je jedan od razloga mogućeg odlaganja rasprave za 2016.godinu, spominjući kako suci iz vijeća rade na više slučajeva paralelno.

Iza spomenute rasprave - peteročlano žalbeno vijeće će se povući kako bi donijelo drugostupanjsku presudu Stanišiću i Župljaninu. Ukoliko odbace zahtjev obrane za ponavljanjem procesa, žalbeni suci će objaviti konačnu presudu polovicom iduće godine.

VIDEO: Prvostupanjska presuda Stanišiću i Župljaninu

  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG