Dostupni linkovi

Žalost nacije zbog najgoreg poraza u istoriji brazilske reprezentacije


SP: Brazilci razočarani nakon katastrofe protiv Njemačke
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:25 0:00

SP: Brazilci razočarani nakon katastrofe protiv Njemačke

Priredila Lejla Sarić

Nezaustavljiva Njemačka ušla je u istoriju Svjetskog prvenstva, pregazivši domaćina Brazil u Belo Horizoneu sa 7:1 za ulazak u finale 13. jula.

Nijemci su postigli pet golova u 18 minuta – četiri su uspjeli dati u samo šest minuta – ostavivši tako na poluvremenu Brazilce u šoku.

Thomas Mueller doveo je Nijemce u vođstvo u jedanaestoj minuti, pogotkom iz kornera. Njemačka je udvostručila prednost u 23. minuti, kada je Miroslav Klose svojim pogotkom postao vodeći strijelac u istoriji Svjetskog prvenstva sa 16 postignutih golova.

Toni Kroos dva puta je zatresao mrežu Brazila, u 24. i 26. minuti, a Sami Khedira dodao peti gol u 29. minuti.

U drugom poluvremenu Andre Schurrle je u deset minut sa dva gola doveo Njemačku u nevjerovatnu prednost od 7:0.

Oscar je zabio utješni gol za Brazil u 90. minuti, ali to je jako malo doprinijelo ublažavanju udarca koji je nanesen brazilskom fudbalu u najrazornijem porazu u istoriji reprezentacije te države.

Brazil je igrao bez svoje velike fudbalske zvijezde Neymara, koji je zadobio frakturu pršljena u četvrtfinalnoj utakmici, u kojoj je brazilska reprezentacija savladala Kolumbiju sa 2:1. Kapiten Thiago Silva takođe nije igrao u polufinalu zbog jedne utakmice suspenzije.

Brazil se nadao šestom naslovu svjetskog prvaka, ali su drugi put izgubili šanse za osvajanje Svjetskog kupa na domaćem terenu.

Prije ovog poraza, koji je opisan kao najveća tragedija brazilske nogometne reprezentacije, Brazil je još 1950. izgubio finale na Maracani protiv Urugvaja 1:2.

Ali, tek su pravu dramu doživjeli ovog utorka, kada je Manschaft (nadimak njemačkog tima) bacio na koljena Selecao (nadimak brazilskog tima).

David Luiz izvinio se "svim Brazilcima", dok je trener Felipe Scolari rekao: "To je bio najgori dan u mom životu."

"Kao i svaki Brazilac, ja sam jako, jako tužna zbog tog poraza. Neizmjerno žalim zbog svih nas. Navijača i naših igrača", napisala je na Twitteru predsjednica Brazila Dilma Rousseff.

"Mislim da je brazilski tim izgubio motivaciju bez Neymara. Njegovo prisustvo na lijevom kraju terena je ključno za Brazil. Ostali smo bez magije koju Neymar donosi. Brazil treba Neymara, bez njega je ništa", kaže navijač Octavio Pinto Da Silva.

Uzbuđenje na Svjetskom prvenstvu će se sigurno nastaviti jer su sve tri preostale momčadi veliki rivali.

Argentina, koju predvodi Lionel Messi, vjerovatno najbolji igrač svijeta, igraće protiv Holandije u srijedu u Sao Paulu za drugo mjesto u finalu.

Dvije ekipe su stari protivnici - Argentina je osvojila svoj prvi Svjetski kup 1978., pobjedivši Holandiju 3:1 u Buenos Airesu u produžecima.

Njemačka i Argentina su podijelili pobjede u dva finala Svjetskog kupa - Južnoamerikanci su pobijedili 3:2 u 1986. u Meksiku, a Nijemci vratili naslov svjetskog prvaka četiri godine kasnije u Italiji.

Ali, njemačko-holandsko rivalstvo pobuđuje vjerovatno veći interes.

Dva susjeda suočila su se u jednom od najdramatičnijih finala svih vremena, 1974., kada je Holandija, predvođena Johannom Cruyffom vodila protiv domaćina Njemačke sa 1:0 u Minhenu, ali je ipak poražena golom velikog njemačkog strijelca Gerda Muellera.

XS
SM
MD
LG