Dostupni linkovi

Zapadni mediji o ukrajinskim izborima: Pozdrav Evropi, zbogom Rusiji


Pripremio: Slobodan Kostić

Prozapadno orijentisane partije, posle ubedljive pobede na izborima na kojima su zajedno osvojile skoro 70 odsto glasova, počele su maratonske konsultacije za formiranje nove koalicije, prenose strani mediji i agencije. U njihovim prvim analizama dominira optimistički ton zbog pobede ovih snaga, ali i oprez zbog problema sa separatistima, unutrašnjim izazovima tranzicije i ekonomskim teškoćama, sa kojima će suočiti nova vlast u Ukrajini.

Asošijeted pres prenosi da preliminarni rezultati potvrđuju prednost pet lista koje se zalažu za približavanje Evropskoj uniji, neke od kojih se smatraju nacionalističkim, uz opasku da šef države Petro Porošenko neće moći da vlada sam i da će morati da prihvati kompromise.

Te partije su zajedno osvojile oko 70 odsto glasova što predstavlja prozapadni talas bez presedana od kada je zemlja postala nezavisna 1991. godine. Kao još jedan znak da je zemlja želela da okrene leđa svojoj sovjetskoj prošlosti je i taj što Komunistička partija nije prešla cenzus za ulazak u parlament, prenosi AFP.

Britanski BBC piše da su prozapadne partije ostvarile izbornu pobedu, a da su stranke aktuelnog predsednika Petra Porošenka i bivšeg premijera Arsenija Jacenjuka osvojile po 21% podrške biračkog tela, dok je na trećem mestu Samopomoć Andreja Sadovija sa 11 procenata glasova, uz isticanje da se Porošenko zahvalio biračima što su podržali “proevropsku većinu”.

BBC podseća da glasanja nije bilo u istočnim delovima zemlje koji su pod kontrolom “proruskih separatističkih pobunjenika” koji planiraju da organizuju svoje izbore naredne nedelje.

Dopisnici BBC-ija javljaju da će, po svemu sudeći, tri vodeće stranke “dati predsedniku čvrst mandat da “nastavi sa demokratskim reformama i naporima da okonča konflikte na istoku zemlje”.

List “Gardijan” na osnovu izbornog rezultata pretpostavlja da će milijarder Porošenko nastaviti da radi zajedno sa Jacenjukom koji se zalaže za mnogo čvršći i odlučniji pristup prema Rusiji i problemima separatizma od aktuelnog predsednika, ali da se smatra kako su oni siguran tandem što se tiče ekonomskim pitanja.

“Čini se da će novi parlament biti sastavljen od bivših aktivista sa Majdana, novinara, ratnih veterana i dobrovoljaca koji su bili na listama raznih partija. Ostaje nada da će ukrajinski političari konačno napraviti ključni zaokret, osloboditi se zakulisnih radnji i uticaja oligarha, što je bilo karakteristično za period nakon uspostavljanja nezavisnosti”, zaključuje “Gardijan”.

S druge strane “Njujork tajms” piše da “rezultat glasanja na nacionalnom nivou ukazuje da se sastav buduće vlade neće suštinski promeniti”.

“S jedne strane njihov ishod jača poziciju pojedinih lidera tako što će im omogućiti veću podršku u parlamentu koja im je potrebna da izguraju hitne, ali potencijalno bolne promene s obzirom da se Ukrajina jedva nosi s ekonomijom koja je na rubu sloma”.

“Ubedljiva proevropska većina predstavlja, s druge strane, i izazov. Kao što prozapadni lideri nastoje da zaustave nasilje na istoku devestiranom ratom, oni će morati da ubede te ljude da će njihovi interesi biti zaštićeni u Kijevu na odgovarajući način”, primećuje poznati njujorški dnevnik.

“Pod senkom užasnog rata na istoku zemlje, Ukrajinci su izabrali najizrazitije proevropski parlament u njihovoj dvadeset trogodišnjoj istoriji, podržavajući čvrsto napore da se odvoje od ruske orbite”, zapaža “Vašington post”.

Uz opasku da će rad na zakonodavstvu biti ključan za savladavanje nemalih izazova koji predstoje, vašingtonski list piše da su “izbori ključni korak za učvršćivanje pozicije predsednika Petra Porošenka koji je izabran u maju nakon što su demonstranti srušili prethodnog lidera i razbuktali najteži sukob između Rusije i Zapada od okončanja hladnog rata”.

“Novi parlament u čijem će sazivu biti mnoga nova lica, moraće da pomogne Ukrajini da se izbori sa problemima koji bi zabrinuli i najiskusnije političare. Državna ekonomija je opustošena ratom. Prekid snadbevanja prirodnim gasom iz Rusije preti da izazove krizu sa grejanjem već u januaru, dok pobunjenici koje podržava Rusija čvrsto kontrolišu ključne delove industrijskog centra na istoku zemlje”, primećuje “Vašington post”.

Mediji prenose i ocenu Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) da su parlamentarni izbori u Ukrajini označili važan korak u pravcu konsolidacije demokratije, i da su velikoj meri su održani u skladu sa demokratskim standardima.

XS
SM
MD
LG