Dostupni linkovi

Zapis s youtubea kao dokaz obrane


Blaško Rašević
Blaško Rašević

Haško suđenje bivšem zapovjedniku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću nastavilo se iskazom Blaška Raševića, još jednog oficira VRS-a koji je kao svjedok obrane osporavao napade na Sarajlije (1992-1995), tvrdeći da je njegova jedinica samo obrambeno djelovala sa Špicaste stijene, područja s kojeg su prema optužnici – često napadani građani snajperima i minobacačima.

Suprotno od toga, u glavnom iskazu je svjedok naveo kako su vojnici pod njegovim zapovjedništvom najčešće stradavali od snajperista ARBiH, a opisao je i kako je često osobno vidio otvaranje artiljerijske vatre iz Sarajeva - iz pokretnih minobacača, koji su se navodno skrivali „iza bolnica, vrtića“ i ostalih civilnih objekata.

Kako bi potkrijepila svjedokov iskaz o „samoobrani“ srpskih snaga na sarajevskom ratištu, obrana generala Mladića je prikazala video zapis s internetske stranice youtube, a koji prikazuje napad na Špicastu stijenu od strane Armije Bosne i Hercegovine (jedinica Crni labudovi), čiji su ga pripadnici i snimili.

VIDEO LINK: Video prikazan u sudnici kao dokaz

Snimke su prikazale žestoku artiljerijsku vatru na srpske položaje te bijeg vojnika VRS-a, nakon čega je na samo jedan dan zauzeto par rovova na Špicastoj stijeni – 1994.godine. Svjedok se prisjetio tog napada, koji je prema njegovim riječima bio samo jedan u nizu, no najžešči.

Svjedok: Snajpere nisam vidio

Rašević je inače, kao prijeratni vozač sarajevskog autobusa i član Srpske demokratske stranke (SDS), po izbijanju sukoba 1992.godine postao zapovjednik čete VRS-a u Mrkovićima.

Tijekom unakrsnog ispitivanja haško tužiteljstvo ga je suočilo s listom oružja s kojima su raspolagale snage bosanskih Srba koje su okruživale Sarajevo, traživši da to potvrdi.

Poput postojanja minobacača od 120mm, kojima je gađana sarajevska tržnica Markale 1995.godine, kao i snajpera 7,9mm kojima su na Sedreniku ranjeni djevojčica (1993.) i dječak (1995.), a čija su imena navedena u optužnici protiv generala Mladića.

„To mi nije poznato.“, odgovorio je Rašević upitan o minobacačima, dok je za snajpere ustvrdio „da ih nije vidio“ nikada prilikom svakodnevnog obilaska linije fronta i rovova.

Rašević je potvrdio tužiteljstvu kako su njegovi vojnici sa Špicaste stijene razgovarali s mještanima koji su u Sedreniku obavljali poljoprivredne radove te ih upozoravali da ne kose ili skupljaju travu u dolini – kada je dobra vidljivost. Svjedok je pri tom dodao – da su i neprijateljski vojnici upozoravali njegove vojnike kad je na položaje ARBiH dolazila smjena, „neke Sandžaklije".

Nakon što Rašević dovrši svjedočenje u utorak - suđenje za dvostruki genocid, progone, teror nad Sarajlijama i uzimanje međunarodnih promatrača za taoce – nastaviti će se novim iskazom svjedoka obrane.

  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG