Dostupni linkovi

Započelo suđenje Perkoviću i Mustaču


Zdravko Mustač i Josip Perković u sudnici u Minhenu
Zdravko Mustač i Josip Perković u sudnici u Minhenu

U petak, 17. listopada je u Muenchenu započelo suđenje nekadašnjim visopozicioniranim pripadnicima jugoslavenske Službe državne sigurnosti Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču. Tereti ih se za planiranje i naređivanje ubojstva političkog emigranta Stjepana Đurekovića u Njemačkoj 1983. godine. Okrivljenici su nakon dugotrajnog otezanja izručeni Njemačkoj temeljem europskog uhidbenog naloga.

Šef jugoslavenske Službe državne sigurnosti u prvoj polovici osamdesetih godina Zdravko Mustač i tadašnji šef odjela neprijateljske emigracije u Službi državne sigurnosti Josip Perković branit će se šutnjom na započetom suđenju za planiranje i naređivanje ubojstva hrvatskog političkog emigranta Stjepana Đurekovića u ljeto 1983. godine.

U optužnici pročitanoj u prijepodnevnom dijelu suđenja rečenom je kako su oni postupali po nalogu „zasad neidentificiranih osoba u komunističkom vrhu“. Njemačko Državno odvjetništvo u optužnici iznosi pretpostavku da je Đurekovićevo ubojstvo potaknuto od strane jednog od najutjecajnijih tadašnjih jugoslavenskih političara Mike Špiljka. Naime, Đureković je do bijega u Njemačku bio direktor Marketinga INE, u kojoj je i Špiljkov sin Vanja bio direktor, a Đureković je u knjigama što ih je objavljivao u emigraciji mogao progovoriti o navodnim kriminalnim radnjama Vanje Špiljka, pa je – prema optužnici – jugoslavenska tajna služba dobila nalog da ga likvidira.

Mustač se nakon raspada Jugoslavije pasivizirao, dok je Perković odmah surađivao s novim hrvatskim vlastima i sudjelovao u izgradnji obavještajnog aparata. Njegov sin Saša bio je savjetnik za sigurnost kod predsjednika Mesića, pa kod predsjednika Josipovića.

Jedan od trojice Perkovićevih branitelja, Anto Nobilo, uspio se već prvog dana porječkati sa sucem Manfredom Dausterom dovodeći u pitanje vjerodostojnost bar jednog svjedoka optužbe. U izjavi pred početak suđenja ponovio je da bi Perković mogao “propjevati“ o mnogim nekadašnjim doušnicima UDB-e, koji su sada visokopozicionirani HDZ-ovci.

„Koliko će on odstupiti od svog stava da nikada u privatne svrhe ne koristi saznanja koja je stekao kao državni službenik, ja to ne znam. Ovo je izvanredna situacija i koliko će on biti pritisnut ili ne – te stvari ćemo rješavati u danom momentu. U nekom povijesnom smislu, ovo je možda posljednja pravosudna bitka proizašla iz 'hladnog rata', pa ima tu jednu mističnu dimenziju.“

On tvrdi da će paraobavještajno podzemlje pokušati ovaj postupak upotrijebiti da diskreditira nekadašnji Savez komunista Hrvatske kao zločinačku organizaciju.

Nakon što je stigao europski uhidbeni nalog za Perkovića i Mustača, aktualne vlasti lijevog centra pokušale su niz manevara da izbjegnu izručenje, sve do dva pokušaja mijenjanja Ustava. Uz ostalo i zbog toga odvjetnik Siniša Pavlović, koji na suđenju zastupa Đurekovićevu udovicu Gizelu, kaže kako je dobro što se suđenje odvija u Njemačkoj, a ne u Hrvatskoj.

„Mi svaki puta razgovor o šest metaka i o mesarskoj sjekiri u glavi, kako je ubijen Đureković, pretvaramo u razgovor o tome je li SDP ovo, ili je HDZ ono! Ponovno razgovaramo dnevnopolitički! I u socijalizmu – ili komunizmu, zovite ga kako hoćete – bilo je zabranjeno ubiti čovjeka bez suda. I onda i danas. Prema tome, nama će na žalost njemački sud morati otvarati oči, nama će njemački sud morati provoditi dokaze, i mi ćemo pred njemačkim sudom morati slušati našu sramotu. To je na žalost istina onoga što će se dešavati na ovom suđenju.“

Tijekom osamdesetih godina prošlog stoljeća jugoslavenska tajna služba ubila je samo u Njemačkoj tridesetak hrvatskih emigranata, i za to još nitko nije kažnjen. Ovo suđenje nastavlja se na suđenje Krunoslavu Pratesu koji je za sudjelovanje u Đurekovićevom ubojstvu pred šest godina u Njemačkoj osuđen na doživotnu robiju.

Postupak bi trebao trajati do travnja sljedeće godine, ali mnogi već sada procjenjuju da će rokovi biti probijeni.

XS
SM
MD
LG