Dostupni linkovi

Zapošljavanje mladih u Srbiji: Politički angažman ispred dobrih ocena


Ilustracija
Ilustracija
Mladi u Srbiji politički angažman shvataju kao bolju preporuku za posao nego uspeh na fakultetu, pokazalo je istraživanje urađeno za organizaciju KOMS, koja okuplja 68 udruženja mladih. Ovom podatku na težini dodaje činjenica da od ukupnog broja nezaposlenih u Srbiji, više od polovine čine upravo mladi. Stručnjaci smatraju da takav stav mladih govori veoma loše o prethodnoj i izaziva sumnju u novu vlast.

“Stvaranje sistema koji bi svima pružio šansu za posao, bez obira na partijsku knjižicu” – obećanje koje se na predizbornim skupovima i u političkim govorima toliko puta čulo da je gotovo izgubilo značenje.

U državi čiji je svaki četvrti radno sposoban stanovnik bez posla, a od kojih polovinu čine upravo mladi, čini se da razvoj demokratije i partijski pluralizam nisu uspeli i da izmene karakter “partijske države”, sistema u kome partijska knjižica ima prednost nad znanjem. Toga postaju svesni i mladi.

“Po istraživanju koje je radio CeSID među učenicima beogradskih srednjih škola, utvrđeno je da većina mladih, nekih 50 odsto, smatra da je partisjka knjižica bolja šansa za pronalaženja posla od dobrog uspeha u školi i da mnogi, zapravo, to vide kao način brzog dolaska do zaposlenja”, rekla nam je Marija Bulat, generalna sekretarka Krovne organizacije mladih Srbije, koja okuplja 68 omladinskih organizacija i udruženja, među kojima su i Ajzak, Boš, Jazas... Ovo istraživanje potvrđuje i razgovor sa mladim Beograđanima.



Ovakvo mišljenje mladih nije međutim novost za profesorku beogradskog Univerziteta Srbijanku Turajlić.

“Moji studenti dele to mišljenje. Rekla bih čak da sam prvi put od njih i čula da su oni apsolutno ubeđeni da je to tako, a onda, kada čovek malo razmisli, naravno shvati da su u pravu. Ta ocena mladih govori o njihovoj zrelosti - oni su potpuno razumeli društvo u kome žive, shvatili su gde se nalaze i pokušavaju da se ponašaju u skladu sa time. Ta njihova ocena, ako se malo vratite u nazad, idoli mladih su devedesetih bili junaci filma “Vidimo se u čitulji” i svi su nekako stremili ka kriminalu. Sada su razumeli da se ta moć, taj kriminal, zapravo preselio u lepa odela, aktn-tašne i političke stranke koje im otvaraju put do vlasti i posla”, kaže Srbijanka Turajlić

Srbijanka Turajlić
Srbijanka Turajlić
Istraživanje ja pokazalo da su mladi razočarani u institucije i državne organe, a preko angažmana u strankama vide šansu za zaposlenje i redovnu platu. Zaključak je da mladi, iako ne veruju partijama, veruju da će im članstvo u njima omogućiti bolji život. To je pogrešan motiv za učešće u društvenim procesima, ukazuje Marija Bulat iz KOMS-a i dodaje da država mora da radi na vraćanju poverenja u to da se trud i rad isplate.

“Iako politički angažman kao takav nije nužno loš, naprotiv, mislim da mladi treba da se uključuju u društvene procese bilo kroz političke partije, organizacije civilnog društva ili na bilo koji drugi način, to ne treba da bude osnovni motiv za pronalaženje posla i napredovanje u karijeri, tako da je važno vratiti mladima poverenje u to da se trud i znanje isplate i da će ulažući u svoje obrazovanje i usavršavanje, moći da dođu do kvalitetnog posla”, kaže Marija Bulat

Dvoje mladih beogradskih dramaturga Maja Pelević i Milan Marković, nedavno su napravili eksperiment o partokratiji. Uoči izbora, učlanili su se u sve partije i proveravali šta bi dobili zauzvrat. Cilj je, prema rečima Maje Pelević, bio da provere da li bi lakše napredovali i da li bi im životi drugačije izgledali da su postali članovi partija, a svoje iskustvo su potom pretočili u dramski tekst.

Vidljiva partokratija u svim segmentima društva, pogotovu pri zapošljavanju, i koju, prema rezultatima ankete, jasno prepoznaju i mladi, prema mišljenju Srbijanke Turajlić govori i o prethodnim i o aktuelnoj vlasti

“O prethodnima govori užasno loše, a o ovima, uslovno rečeno novima, izaziva sumnju da smo 'džabe krečili'”, zaključuje Srbijanka Turajlić.
XS
SM
MD
LG