Dostupni linkovi

Grupa Zastava vozila traži imovinu u Crnoj Gori, Sloveniji i BiH


Ilustracija
Ilustracija

Grupa Zastava vozila iz Kragujevca sudskim putem potražuje imovinu u Sloveniji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini vrednu oko 15 miliona evra. U Sloveniji i Bosni i Hercegovini, Zastava traži vraćanje ili novčanu nadoknadu za poslovni prostor, a u Crnoj Gori za zemljište u Bečićima, vredno 11 miliona evra.

Pre raspada SFRJ, kragujevačka Zastava je u svim bivšim republikama kupovala zemljište, gradila poslovni prostor, hotele i druge objekte, a nakon raspada zajedničke države, primorana je da svoja dobra traži sudskim putem, jer proces sukcesije isuviše dugo traje, a novonastale države izbegavaju svoje obaveze.

Dragan Srejović, generalni direktor Grupe Zastava vozila kaže za Radio Slobodna Evropa da je najveća vrednost imovine za koju se traži nadoknada, zemljište u Bečićima u Crnoj Gori, na kome je u međuvremenu izgrađen hotel “Splendid”.

“Zastava traži ili da joj se vrati zemljište u Crnoj Gori, u Bečićima, koje je 1963. i 1964. kupovala. Mi smo pokrenuli preko advokata sudski postupak, a procena je da je vrednost tog zemljišta oko 11 miliona evra. Zbog toga tražimo da se plati adekvatna nadoknada za to. Mi imamo dokaze za sve to i kupoprodajne ugovore overene u sudu u Crnoj Gori i smatramo da imamo puno pravo da tu imovinu zaštitimo”, kaže Srejović.

Pored zemljišta u Crnoj Gori Grupa Zastava potražuje i poslovni prostor na Viču u Ljubljani u Sloveniji u kome su se nekada, pre raspada Jugoslavije, izlagali i prodavali kragujevački automobili.

“U Sloveniji pokušavamo da se na neki način vrati ta imovina, jer je Zastava pravila objekte na Viču, koji prema našoj proceni vrede 2,3 miliona evra. U Sporazmu o sukcesiji postoji odeljak G, u kome se kaže da svako ko je imao neku imovinu na datum 31. 12. 1991. godine, da ta imovina treba ili da se vrati ili da se plati adekvatna nadoknada za to", objašnjava Srejović.

Prema navodima našeg sagovornika, Grupa Zastava ima vrednu imovinu i u Sarajevu u kome je, takođe, svojim sredstvima izgradila poslovni prostor.

“U Sarajevu je vrlo slična situacija. Tamo imamo imovinu vrednu oko 1,5 miliona evra. Mi smo pokrenuli postupak kojim treba da obezbedimo ili povratak imovine ili nadoknadu za nju. To su saloni za prodaju koje je Zastava sama izgradila i njihova je vrednost procenjena od zvaničnog procenitelja na 1,5 miliona evra”, kaže Srejović.

Zastava je nakon raspada SFRJ uspela da reši pitanja imovine u Hrvatskoj prodajom poslovnog prostora u Zagrebu i hotela u Pučišću na Braču. Takođe Zastava je prodala imovinu i u Makedoniji, hotel u Ohridu i objekte u Skoplju i Kumanovu.

Status imovine kragujevačke fabrike još uvek nije regulisan na Kosovu, gde je Zastava imala fabriku za proizvodnju šasija “Ramiz Sadiku” u Peći i pogon fabrike oružja u Klini.

XS
SM
MD
LG