Dostupni linkovi

Zašto protestuju stanovnici Hong Konga?


Sa protesta u Hong Kongu, 30. septembar 2014.
Sa protesta u Hong Kongu, 30. septembar 2014.

Tekst BBC-a prevela Ena Stevanović

Desetine hiljada stanovnika Hong Konga je izašlo na ulice uprkos upozorenjima vlade. Šta je natjeralo narod Hong Konga da izađe na ulice?

Protesti ovih razmjera se godinama nisu desili u Hong Kongu. Stanovnici Hong Konga su izašli na ulice zbog propisa koju je donijela kineska vlada koji određuju ko može biti kandidat na izborima u Hong Kongu 2017.godine, a ko ne.

Iza protesta stoji građanski pokret Okupiraj. Kada je Kina donijela ovaj sporni zakon, ova organizacija je obećala proteste.

Studenti iz Hong Konga su početkom septembra bojkotovali nastavu da bi u petak provalili u glavnu zgradu vlade.

Šta je pokrenulo proteste?

Na početku se nije znalo da li će pokret Okupiraj imati podršku stanovnika Hong Konga. Ali narod se vrlo brzo počeo okupljati.

Desetine hiljada stanovnika Hong Konga je izašlo na ulice, uglavnom mladih, ali nije nedostajalo ni obitelji ni umirovljenika.

Pokret Okupiraj kaže da nijedna organizacija ne stoji iza protesta i da se narod nije razišao čak i kada je policija pustila suzavac.

Hoće li protesti završiti nasiljem?

Stanovnici Hong Konga su uglavnom miroljubivi i dobro organizirani. Međutim, kako se politika sve više polarizira, broj sukoba na ulicama se povećava.

Mediji izvještavaju o miroljubivoj i suradničkoj atmosferi, ali s obzirom da je policija već pustila suzavac, ishod protesta će zavisiti i od njihovih daljih postupaka.

Pokret Okupiraj insistira na tome da protsti budu nenasilni, međutim sve veći broj kampanja koje organiziraju studenti može promijeniti dinamiku protesta.

Prije nego što su protesti počeli prosvjednici su priznali da smatraju da je malo vjerovatno da će oni poljuljati Kinu.

Javni protesti igraju vrlo važnu ulogu u Hong Kongu. Stanovništvo ima pravo na prosvjede i potpunu slobodu izražavanja, iako ne mogu direktno birati svoju vladu.

To pravo su vrlo učinkovito koristili u prošlosti. Kontroverzni zakon o nacionalnoj sigurnosti koji je predložen 2002.godine nije stupio na snagu zbog protesta koji su uslijedili nakon njega.

Međutim veličina i snaga ovih protesta je iznenadila posmatrače, a zahtjevi prosvjednika su u direktnom sukobu sa načinom vladavine u Pekingu.

Zahtjevi za punom demokracijom bi u potpunosti promijenili način upravljanja u Hong Kongu i malo je vjerovatno da će se Kina složiti s tim jer bi se takav potez smatrao opasnim presedanom.

Nastavljeni protesti u Hong Kongu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:23 0:00

Da li se svi slažu sa prosvjednicima?

Ne. Analitičari kažu da su mišljenja u Hong Kongu izrazito polarizirana. Aktivisti i prosvjednici zahtijevaju političke reforme i demokratske izbore u skladu sa međunarodnim standardima.

Međutim, Hong Kong je također i poslovno središte i mnogi nerado sudjeluju u građanskom neposluhu jer strahuju da će to negativno utjecati na ekonomiju.

Pokret Okupiraj se bori za uvođenje izravne demokratije. Njegovi čelnici - profesor prava Benny Tai, sociolog Chan Kin-man i crkveni službenik Yiu-Ming se smatraju umjereno prodemokratskim liderima.

Pokret podržavaju mnoge pro-demokratske političke partije u Hong Kongu.

No, u posljednjih nekoliko tjedana su došli do izražaja studentski lideri poput Alexa Chowa i Lestera Shuma. Joshua Wong, koji je bio na čelu u kampanji protiv "patriotskog obrazovanje"se također istakao na posljednjim prosvjedima.

Sve troje su uhićeni na početku studentskih prosvjeda, ali su vrlo brzo pušteni.

Partije orjentirane na biznis i partije koje su na strani Pekinga se protive kampanji i tvrde da je tiha većina na njihovoj strani.

Šta je najveći strah Kine?

Kina ne želi nikakav pokret koji bi se mogao ugroziti njenu vladavinu niti želi da se pro-demokratska kampanja proširi iz Hong Konga na kopno.

Bijes u državnim medijima je uočljiv. Oni optužuju "vanjske sile" za uplitanje u politiku Hong Konga i poticanje "separatizma".

Tu su i spekulacije oko toga da li će Kina uključiti u borbu protiv prosvjednika.To je zasigurno posljednja opcija s obzirom na moguće međunarodnih i poslovne posljedice.

Šta će se dalje događati?

Prosvjednici se očito ne namjeravaju razići.

Kako bi omogućili direktne izbore 2017.godine vlada Hong Konga će morati započeti političke reforme u oblasti zakonodavstva. Pro-demokratski zastupnici kojih ima dovoljno da mogu uložiti veto su rekli da će oni oboriti bilo kakvo rješenje koji se zasniva na prijedlozima Kineske vlade.

Ukoliko prijedlog bude nadglasan Hong Kong neće biti u mogućnosti implementirati opće pravo glasa te bi izbor ostali isti kao ranije kada je povjerenstvo od 1200 članova uglavnom na strani Pekinga biralo vladu Hong Konga.

Prije nego što se desi bilo šta od ovoga, Hong Kong treba naći izlaz iz trenutne situacije.

XS
SM
MD
LG