Dostupni linkovi

Zašto studenti iz Hrvatske studiraju u Mostaru?


Univerzitet "Dzemal Bijedić" u Mostaru
Univerzitet "Dzemal Bijedić" u Mostaru

Mate Paštar je student iz Sinja, koji se sa Sveučilišta u Splitu prebacio na Fakultet prirodno-matematičkih i odgojnih znanosti mostarskog Sveučilišta. U toj visokoškolskoj ustanovi kažu da je Mate Paštar samo jedan od sve većeg broja onih koji iz susjedne Hrvatske dolaze u Mostar radi studija.

Kažu da oko 16.000 studenata pohađa nastavu na Sveučilištu u Mostaru, uključujući i one upisane u ispostavama Sveučilišta u Srednjoj Bosni, Livnu i Posavini. Prema podacima sa Sveučilišta, gotovo petinu studenata čine oni iz Hrvatske. Pomoćnik rektorice za nastavu i studente mostarskog Sveučilišta, prof. dr Vojo Višekruna potvrđuje nam da broj studenata iz Hrvatske stalno raste.

„Taj broj studenata, koliko ja pratim ovdje, je sa nekih deset procenata prije nekih sedam, osam godina, sad došao do nekih sedamnaest posto.“

Što se tiče upisa brucoša u ovoj školskoj godini, prof. Višekruna kaže da je stanje sljedeće:

„Od 2.600 studenata koji su se upisali u prvu godinu, 480 studenata je iz Republike Hrvatske.“

Postavlja se pitanje zašto bi studenti iz zemlje članice EU dolazili školovati se u BiH, čiji univerziteti i nisu baš na najboljem glasu. Na moguće razloge ukazuje glasnogovornica Studentskog zbora Irena Mrnjavac:

„Što zbog blizine, ovima iz južne Hrvatske i južne Dalmacije, jer im je vjerojatno bliže studirati u Mostaru nego na Sveučilištu u Zagrebu, ali ipak vjerujem da je glavni razlog to što većina njih ne upiše željeni fakultet u Republici Hrvatskoj, pa onda dođu tu, kod nas.“

S obzirom na prilično loš glas bh. školstva, postavlja se pitanje da li mladi iz Hrvatske imaju problem sa priznavanjem diploma iz BiH. Mate Paštar iz Sinja, o tome nam je rekao:

„Puno se mojih prijatelja nakon fakulteta u Mostaru vratilo u Hrvatsku, bez ikakvih problema su riješili nostrifikaciju diploma. Štoviše, neki su otišli u Europu dalje studirati, odnosno raditi postdoktorski studij, bez ikakvih problema.“

Koji je mogući razlog zašto Hrvatska priznaje diplome Sveučilišta u Mostaru, prof. dr Vojo Višekruna, pomoćnik rektorice za nastavu i studente mostarskog Sveučilišta, nam objašnjava:

„Sveučilište u Mostaru, odnosno njegove članice, dobrim dijelom su, kad su svoje nastavne planove i programe radili, za referentne fakultete imali fakultete iz Republike Hrvatske – ili zadarsko Sveučilište, ili zagrebačko, itd.“

Ipak, ima i problema. U Studentskom zboru Sveučilišta u Mostaru kažu da se najveći problem odnosi na ionako težak materijalni položaj studenata.

„Stanovanje u Studentskom domu u Mostaru studente iz Bosne i Hercegovine subvencioniraju županije, dok za studente iz Republike Hrvatske to nije slučaj, tako da je njima stanovati u Domu dosta skuplje, kao i hraniti se u studentskoj menzi“, objašnjava glasnogovornica Studentskog zbora Irena Mrnjavac.

A kakvi su uslovi i cijene u Mostaru za studente iz Hrvatske, objašnjava nam Mate Paštar iz Sinja, sa Fakulteta prirodno-matematičkih i odgojnih znanosti mostarskog Sveučilišta.

„Nije toliko jeftino kao što se misli, otprilike je kao u Hrvatskoj. Školarine su nešto jeftinije i ja se nadam da će i dalje ostati ove cijene školarina. Jedini nedostatak je prehrana, odnosno studentske menze. To je jedini hendikep, na kojem mostarsko Sveučilište mora poraditi.“

XS
SM
MD
LG