Dostupni linkovi

Letnje gužve: Šest sati čekanja na graničnim prelazima Srbije i Kosova


Granični prelaz Jarinje, ilustrativna fotografija
Granični prelaz Jarinje, ilustrativna fotografija

Na graničnim prelazima između Kosova i Srbije, tačnije kod Merdara i Bele Zemlje, čeka se i do šest sati. Duge redove vozila uglavnom čine građani Kosova koji žive u zemljama zapadne Evrope.

Policija Kosova je angažovala dodatne zvaničnike kako bi se vreme čekanja skratilo, dok iz Ministarstva za dijasporu kažu da im je pristigao veliki broj žalbi zbog dugog čekanja i graničnih procedura.

Portparol Policije Kosova, Baki Kelani, saopštio je da su duga čekanja rezultat velikog priliva građana Kosova koji žive u inostranstvu, koji godišnje odmore provode na Kosovu.

„Više je nego očigledno da kada naši sunarodnici koji tokom letnje sezone borave na Kosovu, uglavnom u julu i avgustu, dolazi do dugih čekanja na graničnim prelazima Merdare i Bela Zemlja. Veliki je broj vozila u pravcu Kosova, a čekanja ima i na prelazima Srbije sa ostalim državama u okruženju, i to se onda prenosi i na naše prelaze“, kazao je Kelani.

Kroz takvo iskustvo prošao je Zymer Arifi iz Nemačke, koji se sa svojom porodicom uputio prema Kosovu.

„Na mađarskoj granici čekao sam šest sati, a na Kosovo sam došao preko Raške, preko prelaza Jarinje, kako bi izbegao višečasovna čekanja na ostalim prelazima“, kaže Arifi za radio Slobodna Evropa.

Iz Policije Kosova kažu da su angažovali dodatne policijske zvaničnike na prelazima kako bi se ubrzao rad i izbeglo čekanje.

„Veliki priliv vozila i procedure na strani Srbije stvaraju duge kolone. Mi kao Policija Kosova informišemo naše sunarodnike o ovim čekanjima, i apelujemo da koriste i ostale prelaze, kao što su Bela Zemlja i Mutivoda, gde uopšte nema čekanja“, kazao je Kelani.

S druge strane, odlazeći ministar dijaspore Ibrahim Makolli, kazao je za RSE da je ministarstvo primilo veliki broj žalbi građana Kosova koji žive u inostranstvu.

Oni navode da čekaju i do šest sati, uglavnom na granici između Kosova i Srbije, ali i na granici Mađarske sa Srbijom.

„O ovome sam razgovarao i sa odgovornima iz EULEX-a ali i sa graničnom policijom Kosova, i uvideo sam da se ove kolone ne formiraju zbog nemara kosovskih vlasti, već zbog procedure na granici Srbije. Često kažu i da im pada sistem ili slično“, kaže Makolli.

Na osnovu podataka kosovske Agencije za statistiku, oko 700 hiljada građana Kosova žive u različitim zemljama sveta. Najviše ih je u Nemačkoj, oko 35 posto, i u Švajcarskoj oko 23 posto.

XS
SM
MD
LG