Dostupni linkovi

Zatvara li mađarski MOL sisačku rafineriju?


Rafinerija nafte u Sisku
Rafinerija nafte u Sisku

Rafinerija nafte u Sisku je pred zatvaranjem, boje se zaposleni. Mađarska naftna kompanija MOL koja je većinski vlasnik INE – tvrde oni – želi zatvoriti rafinerije u Sisku i Rijeci, a od INE napraviti maloprodajni lanac. Ako se zatvori rafinerija, Sisak će postati mrtav grad, kažu Siščani.

Završetakprerade domaćenafte u sisačkoj rafineriji odgađa se od danas na sutra, vijest je koja nije nimalo smirila zaposlene u sisačkoj rafineriji, a brine i sindikate u cijelom sustavu INE, koji se boje da će većinski vlasnik – mađarski MOL - zatvoriti proizvodnju i preradu u svim hrvatskim rafinerijama i u Hrvatskoj prodavati robu proizvedenu u Mađarskoj. Predsjednica sindikata „Inaš“ Maja Rilović za Radio Slobodna Evropa kaže kako je situacija potpuno neizvjesna.

„Ono što nas u ovom trenutku najviše zabrinjava je činjenica da nemamo nikakvu informaciju da se u planu za 2015. godinuukalkulirala bilo koja količina prerade domaće nafte u rafineriji Sisak. Isto tako, nemamo nikakvu informaciju o kapitalnim investicijama, što sve dakako jako zabrinjava.“

Kako se ponašaju Vlada i resorno ministarstvo?

„Ministarstvo gospodarstva daje svoj veliki doprinos, međutim Vlada Republike Hrvatske ukupno – ne! Prvi čovjek Vlade gospodin Zoran Milanović o INI samo šuti, a jedini koji može razriješiti ovu situaciju je – Vlada Republike Hrvatske“, pojašnjava Rilović.

U Ministarstvu gospodarstva kažu kako - prema njima dostupnim informacijama – INA nije donijela nikakvu odluku o trajnom prekidu prerade nafte u Sisku, i potvrđuju da je Vlada kao drugi najveći dioničar INE spremna na dogovor, ali ne ako to znači svođenje INE na podružnicu MOL-a bez proizvodnje i razvoja. Međutim, podsjetimo da su hrvatskoj Vladi prilično vezane ruke, jer je bivši premijer Ivo Sanader za 10 milijuna eura mita omogućio MOL-u da preuzme upravljačka prava u INI.

Izvršni sindikalni povjerenik u sisačkoj rafineriji Predrag Sekulić kaže za RSE kako se ne radi samo o 800 sada zaposlenih u rafineriji, nego i o sudbini 450 zaposlenih iz drugih firmi koji svakodnevno rade u rafineriji i zaposlenicima iz mnogodrugih sisačkihfirmi koje posluju s rafinerijom.

„Znači, radi se o cijelom jednom gradu, o cijelom jednom kraju. Sisak je mali grad. Mi se gotovo svi međusobno poznajemo, pogotovo nas osamsto. Mi smo kao jedna velika obitelj, i mi sigurno nećemo mirno gledati dalje uništavanje našeg grada. To je neupitno. Pozivamo sve državne institucije, kao i novoizabranu predsjednicu, predsjednika Vlade, i predsjednika Sabora da iskoriste svoje ovlasti i poduzmu mjere da zaustave ovu namjeru MOL-a o zatvaranju rafinerije Sisak i u budućnosti rafinerije Rijeka, a samim time i onemogućavanja energetske neovisnosti Republike Hrvatske.“

Sisak umire, i gašenje rafinerije bio bi novi čavao u njegov lijes. Zagrebački „Večernji list“ upravo je otpustio gotovo sve novinare iz sisačkog dopisništva, a jedan od rijetkih „preživjelih“, Danijel Prerad, o tome što bi se desilo ako se obistine najcrnje prognoze za rafineriju.

„Od god. 2001 do 2011 Sisak je prema popisu stanovništva izgubio više od 4.000 ljudi. Riječ je dakle o ljudima koji su se zbog svega ovoga što se do sada događalo u Sisku odselili trbuhom za kruhom tražeći posao, većina njih izvan Hrvatske. A od god. 2011 do danas sigurno je taj broj za tisuću do dvije tisuće veći. To znači da će ovaj dio 'rafineraša' koji su ovdje radili, a koji imaju struku koja se cijeni zasigurno napustiti Hrvatsku, što znači da će Sisak u 20 godina napustiti trećina stanovnika.“

XS
SM
MD
LG