Dostupni linkovi

Završeno maratonsko svjedočenje vještaka obrane o Sarajevu


Zorica Subotić
Zorica Subotić

Na haškom suđenju zapovjedniku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) Ratku Mladiću nakon tri tjedna dovršeno je maratonsko svjedočenje vještaka obrane za balistiku Zorice Subotić.

Ona je kao bivša djelatnica Vojnog instituta u Beogradu analizirala istrage artiljerijskih napada na Sarajlije u prvoj polovici devedesetih godina, ustvrdivši da su zaključci o odgovornosti srpskih snaga – krivo doneseni.

U dodatnom ispitivanju obrane, Subotić je ponavljala svoje zaključke – kako su snage Armije BiH granatirale vlastite građane u Sarajevu kako bi za to optužili srpske snage.

Tijekom više dana Subotić je iznosila teorije zavjere o podmetnutim eksplozijama na tržnicu Markale, kao i o napadama na Sarajlije s obližnjih položaja Armije BiH, a koje se poslije pripisivalo VRS-u.

Primjerice u Ulici Vase Miskina 1992.godine, kao i više napada na okupljene civile u kvartu Dobrinja 1993. – za koje su prema Subotić – sarajevski i međunarodni istražitelji krivo zaključili – da su pokrenuti od strane Sarajevsko-romanijskog korpusa VRS-a.

„Pa razlikovali smo se u određivanju pojedinačnih pravaca doleta tih mina i u određivanju koje su mine bile u pitanju.“, navela je Subotić razlike u zaključcima svoje i istraga u ratno vrijeme.

Sudac: Mnogo toga je rečeno o pogreškama ovih dana

S druge strane u dodatnom ispitivanju optužbe - tužitelj Adam Weber je istaknuo kako je Subotić namještala doletne uglove projektila kako bi prebacila odgovornost sa srpskih snaga.

„Ne želim previše vremena potrošiti na ovome, ali jednostavno pitanje – jeste li Vi podesili ugao (doleta) pomoću kompijuterskog programa (fotošopa) ili perspektivu na bilo kojoj drugoj fotografiji osim one koju smo pogledali iz (ulice) Vase Miskina?“, upitao je tužitelj.

Karta Sarajeva korištena u sudnici
Karta Sarajeva korištena u sudnici

„Ja mislim da ne, a Vi ako imate neku – molim Vas da me podsjetite.“, odvratila je svjedokinja koja je tijekom suđenja objašnjavala – kako se ugao na spomenutoj fotografiji izmijenio zbog usporedbe s drugim uglom, a ne kako bi se manipuliralo nalazima.

Na kraju dodatnog ispitivanja na greške u balističkoj analizi dijametra granate od strane Subotić - koja je eksplodirala na Marakalama upozorio je i predsjedavajući sudac Alphons Orie.

„Mislio sam da ste koristili, ili da biste trebali koristiti – šest centimetara, a ne četiri?“, upitao je sudac Orie.

„Izvinjavam se – ja sam pogriješila tu.“, potvrdila je svjedokinja obrane.

„Mnogo toga je rečeno o pogreškama ovih dana.“, konstatirao je na kraju sudac i zahvalio svjedokinji na dugotrajnom iskazu.

Suđenje generalu Mladiću za dvostruki genocid i ostale zločine VRS-a u Bosni i Hercegovini (1992-1995) nastavit će se 19.listopada ove godine kada će drugi balistički vještak obrane osporavati zapovjednu odgovornost optuženog – za snajperske napade na sarajevske civile.

  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG