Dostupni linkovi

Kazna bez zločina za Olega Sencova


Oleg Sencov u sudskoj sali, 19. august 2015.
Oleg Sencov u sudskoj sali, 19. august 2015.

Priredila: Anamaria Ramač Furman

Ukrajinski režiser Oleg Sencov, koji se protivio pripajanju Krima Rusiji, u utorak je u sudu u Rostovu na Donu proglašen krivim za terorizam i osudjen na 20 godina zatvora.

Tokom sudskog procesa, Sencov nije pristao da učestvuje u raspravi. Advokati odbrane pozvali su sudski kolegijum da oslobode optuženog svih optužbi, a on je sa svoje strane istupio sa završnom reči sledeće sadržine:

Sencov: Ja se ipak nadam da ovo neće biti moj poslednji govor... Ja takođe, kao ni Saša (Koljčenko, drugi optuženik – RFE/RL), neću ništa da vas molim, ne želim da budem snishodljiv, svima je sve jasno... Sud okupatora po definiciji ne može da bude pravedan. Ništa lično, Časni sude! Ja nešto drugo želim da kažem... Pontije Pilat – postoji takav lik. Nakon što je proveo mnogo godina na Mesecu, razmislio je o svom postupku... Zatim, kada su mu oprostili, krenuo je po mesečevoj stazi i rekao je Ha-Nocriju: “Znaš, bio si u pravu, najveći greh na zemlji je kukavičluk”. To je napisao veliki ruski pisac Bulgakov u knjizi “Majstor i Margarita”, i ja se s njim slažem. Kukavičluk je najveći, najstrašniji greh koji postoji na zemlji. Izdaja je svojevrstan privatni oblik kukavičluka.

Velika izdaja ponekad počinje od sasvim malog kukavičluka... Kada ti navlače kesu na glavu, malo biju, kroz pola sata ti si već spreman da se odrekneš svih svojih ubeđenja, da oklevetaš sebe u bilo čemu, oklevetaš druge ljude samo da bi prestali da te udaraju. Ne znam kakvu vrednost imaju tvoja ubeđenja ako nisi spreman da patiš ili umreš zbog njih...

Veoma mi je drago što je Gena Afanasjev (svedok optužbe na procesu koji se odrekao svojih pređašnjih svedočenja i izjavio da su bila data pod prisilom – RFE/RL) uspeo da se izbori s ovim. On se spotakao, ali je na kraju krajeva shvatio da još uvek ima šansu i izvršio je veoma hrabar, veoma ispravan čin. Ja sam time bio veoma iznenađen i drago mi je zbog njega. Nije reč o tome što će ispasti veliki skandal, da će biti neki problem da nas opravdaju. Ne, to se neće desiti. Drago mi je zbog njega što će on živeti dalje i moći će da se oseća kao čovek koji se nije uplašio, iako mu i dalje prete, vrše pritisak na njega, šutiraju ga, prete mu. Ali on je već... načinio korak u tu stranu, pravilan korak, i povratka više nema. Veoma mi je drago zbog njega.

EU i SAD oštro protiv presude Sencovu

EU i SAD oštro protiv presude Sencovu

EU je ocenila je da presuda ruskog suda ukrajinskom reditelju u suprotnosti sa medjunarodnim pravom, a SAD su saopštile da je reč o pravosudnoj greški. "EU smatra da taj proces predstavlja kršenje medjunarodnog prava i elementarnih principa pravde", navela je u saopštenju visoka predstavnica EU Federika Mogerini. Ona je zatražila momentalno puštanje na slobodu Olega Sencova i Aleksandra Kolčenka, koji je kao njegov saučesnik osudjen na deset godina zatvora.

SAD su takodje oštro osudile presudu ruskog suda. U saopštenju Stejt deparetmenta navodi se da Sencov bez osnova optužen za terorističke napade i da je kazna od 20 godina za njega i od deset za Kolčenka pravosudna greška.

EU, SAD i ukrajinske vlasti tražile su puštanje Olega Sencova na slobodu, a reagovala je i Evropska filmska akademija, koja je organizovala potpisivanje peticije, zatraživši da reditelj bude oslobodjen. Medju potpisnicima su i reditelji Vim Venders, Ken Louč i Aki Kaurismaki. Ruski reditelj Nikita Mikhalkov zatražio je od predsednika Rusije Vladimira Putina da Sencov bude pušten, a podršku mu je pruži i Andrej Zvjaginjcev.

Ja već godinu dana boravim u vašoj predivnoj državi i gledam vašu televiziju. Emisije “Vesti”, “Vreme” su veoma dobre emisije. Vaša propaganda radi odlično. Većina stanovništva Rusije veruje onome što te emisije govore: Putin je heroj, u Ukrajini su fašisti, Rusija radi sve ispravno, svuda okolo su neprijatelji. Veoma dobra propaganda. Ali ja isto tako shvatam da postoje pametniji ljudi, kao na primer vi ovde, moćnici. Vi odlično shvatate da u Ukrajini nema nikakvih fašista, da je Krim zauzet nezakonito i da je vaša vojska prisutna u Donbasu. Čak i ja, nalazeći se ovde, u zatvoru, znam da je vaša vojska u Donbasu. Sav naš zatvor prepun je pobunjenika koji se šalju tamo kao heroji, na vašim tenkovima, s vašim oružjem. Oni se tamo bore, misle da ih ovde čekaju, vraćaju se, uzimajući sa sobom municiju, dočekuju ih na granici i izriču im presude. Oni se čude: “Kako, zbog čega? Mi bi trebalo da budemo heroji, tako lepo su nas ispratili...” Ne shvataju da ovaj voz ide u jednom pravcu. Čak i ovde, u zatvoru, to se zna.

Ovde, u zatvoru, sam se sreo s obaveštajcem, vašim oficirom, vojnikom, sudi mu se za drugi zločin, on je učestvovao u zauzimanju Krima. Oni su 24. marta na brodovima došli u Sevastopolj i blokirali upravo vojne jedinice. Oni su blokirali upravo onu jedinicu koju sam ja opskrbljivao i evakuisao. Da, interesantan momenat. On je učestvovao, njegova brigada učestvovala je u opsadi Ilovajska kojеg su slomili ruski vojnici.

To su činjenice koje leže na površini. Ako pred njima ne možeš da zažmuriš – videćeš ih. Evo, na primer, propagatori vašeg režima, oni takođe nisu glupi momci, svi oni znaju šta se dešava, ali nastavljaju da lažu, kao da nastavljaju da obavljaju svoj posao pronalazeći unutar sebe neko opravdanje. Verovatno se pravdaju rečima: decu treba hraniti, mora nešto da se radi... Аli momci, zarad čega odgajati novo pokolenje robova?

Ali pored svih njih postoji i deo stanovništva Rusije koji odlično zna šta se dešava, koji ne veruje u bajke vašega agitpropa, koji razume šta se dešava u zemlji i svetu, kakve užasne zločine čini vaše rukovodstvo, ali ti ljudi se iz nekog razloga boje. Oni misle da ništa ne može da se promeni, da će sve ostati isto, da sistem ne može da se slomi – sami smo, malo nas je, sve će nas smestiti u tamnice, ubiti, uništiti... I čuče tiho u podzemlju, kao miševi.

I mi smo imalu zločinačku vladu, ali mi smo se pobunili protiv nje. Nisu hteli da nas slušaju –udarali smo u kante za smeće. Vlasti nas nisu slušale – palili smo gume. Na kraju smo pobedili. Pre ili kasnije isto to će se desiti i kod vas. U kom obliku ja ne znam, i ja ne želim da neko nastrada, ja samo ne želim da vama i dalje rukovode zločinci.

Sudija: Ovo nije u okviru procesa. Mi razmatramo konkretna pitanja. Po zakonu ne možete o svemu da pričate.

Sencov: Završavam, Časni sude!

Sudija: Ja vas ne prekidam, samo...

Sencov: Razumem da me ne prekidate, da... Jedino što mogu da poželim ovom trećem, informisanom delu stanovništva Rusije, jeste da nauči da se ne boji!

Presuda Olegu Sencovu biće doneta 25. augusta.

XS
SM
MD
LG