Dostupni linkovi

Završnica suđenja: Karadžić tvrdi da se zalagao za mir


Karadžić u sudnici 1. listopada
Karadžić u sudnici 1. listopada

Nakon izvođenja završnih riječi optužbe koja je zatražila doživotnu kaznu zatvora za bivšeg predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića, sa završnim riječima na Haškom sudu (ICTY) je započeo i optuženi koji se brani sam. Karadžić je na početku odbacio svoju odgovornost za dvostruki genocid u Bosni i Hercegovini, ustvrdivši da se on dogodio nad Srbima u 2.svjetskom ratu.

Karadžić je u završnim riječima ostao vjeran svojoj retorici, prebacujući odgovornost za rat 1992.godine na bošnjačke i hrvatske lidere, tvrdeći da se on zalagao za mir. Iako ga je haško tužiteljstvo optužilo da se skriva iza srpskog naroda, optuženi je ponovio – kako na haškom suđenju nije branio sebe.

„Ja sam jako cijenio dobronamjerna upozorenja Vijeća – da ne branim srpski narod već da se branim sam, jer srpski narod nije optužen. Vidjeti ćete da je cijeli srpski narod optužen i na tome se ustrajava do ova zadnja dva dana. Evo kako – tužiteljstvo ne može ukazati na moje motive za ona postupanja kakva ono pripisuje meni, mojim prijateljima i suradnicima te cijeloj srpskoj zajednici u Bosni i Hercegovini – od milijun i pol ljudi“, pojašnjavao je svoj stav o izjednačavanju optužbi protiv njega sa srpskim narodom.

Karadžić: Srbima se dogodio genocid

Optuženi je poricao odgovornost za rat, podupirući svoju tezu o „samoorganiziranosti srpskog naroda“, kojem se posvetio kao njegov politički zastupnik, umjesto da kao psihijatar i pjesnik – ode raditi bilo gdje na svijetu.

Ako je patriotizam izjednačen s ludilom, onda ostavljam Vijeću da procijeni postupke tužiteljstva. Ako sam ja lud – je li ludo milijun i pol Srba koji su davali svoje sinove jedince u smrznute rovove da brane kuće i obitelji tri i pol godine. Da glasuju na referendumima za ono za što se zalaže Srpska demokratska stranka, SDS i ja osobno?“, izjavio je optuženi podsjećajući na podršku koju je imao u vrijeme rata, ustvrdivši da je „cijeli proces protiv njega lažan“.

Prilikom završnih riječi Karadžić se prikazivao kao mirotvorac, odbacujući optužbe da je sudjelovao u udruženom zločinačkom poduhvatu protjerivanja Bošnjaka i Hrvata, koji je u više općina dosegnuo razinu genocida. Tim optužbama suprotstavljao je genocid nad srpskim narodom u 2.svjetskom ratu, što je tužiteljstvo inače okarakteriziralo – kao njegovu huškačku retoriku koja je i dovela do rata.

Nema ni jedne obitelji koja nema žive svjedoke ili potomke onih koji su ubijeni u genocidu u 2.svjetskom ratu. Bilo bi pošteno da tužiteljstvo izađe i kaže – da nije bilo genocida protiv Srba u Bosni i Hrvatskoj prije 50 godina, sada već prije 70, ali u odnosu na devedesete godine – 50. I onda bi se Karadžić i drugi mogli da se brane i da objašnjavaju – zašto su ubjeđivali narod u nešto što nije točno i nije zasnovano“, naveo je optuženi opravdavajući svoje stavove.

VIDEO: Početni dio završnih riječi Karadžića

Karadžić je osporavao da je progon nesrpskog stanovništva bio organiziran u općinama na koje su njegove vlasti polagale pravo, tvrdeći da je narod dobrovoljno otišao prije dolaska srpskih snaga.

Završne riječi u višegodišnjem prvostupanjskom postupku završavaju se u četvrtak, a idući tjedan uslijediti će jednodnevna replika strana u postupku, nakon čega će se suci povući kako bi donijeli presudu.

  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG