Dostupni linkovi

Završne riječi na suđenju Karadžiću potkraj mjeseca


Radovan Karadžić
Radovan Karadžić

Haški sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) potvrdio je kako će se završne riječi u prvostupanjskom postupku bivšem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću održavati od 29.rujna do 2.listopada ove godine.

Nakon toga uslijediti će pauza do 7.listopada ove godine kada će strane iznijeti replike na iznesene argumente.

Karadžić je optužen za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja u Bosni i Hercegovini između 1992.i 1995.godine.

Uhićen je tek nakon niz godina skrivanja i transferiran u Den Haag iz Srbije 30.srpnja 2008.godine, dok mu je suđenje po 11 točaka optužnice započelo 26.listopada 2009.godine.

Tužiteljstvo je izvelo 195 svjedoka koji su osobno svjedočili u sudnici, suci su pozvali i sami jednog svjedoka, dok je obrana izvela njih 238.

Karadžić, koji se u postupku zastupao sam, do kraja se borio pravnim sredstvima kako bi osporio postupak i poništio ga, no prvostupanjski i žalbeni suci su odbili sve njegove pokušaje, tako da se dugotrajnom suđenju nazire kraj.

Karadžić je uputio i niz zahtjeva za ponovnim pozivanjem više svjedoka u vezi na vrijeme neobjelodanjenih dokaza tužiteljstva, no suci su zaključili - da pri tom nije dao ni jednu valjanu osnovu – zašto je objelodanjeni materijal toliko relevantan da bi zahtijevao ponovno pozivanje.

S druge strane suci su odbacili i zahtjev tužiteljstva za ponovnim otvaranjem postupka u vezi masovne grobnice Tomašica, vezanu uz optužbe za genocid u više općina na početku rata 1992., u ovom slučaju u Prijedoru.

  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG