Dostupni linkovi

Žbogar: Specijalni sud menja međunarodnu percepciju Kosova


Samuel Žbogar
Samuel Žbogar

Kosovo ne treba da se plaši uspostavljanju Specijalnog suda za ratne zločine, već treba da se nada da će se njime jednom zauvek okončati navodi iz izveštaja Dika Martija, i da će se promeniti percepcija Kosova na međunarodnoj sceni, izjavio je Specijalni predstavnik EU na Kosovu, Samuel Žbogar, na okruglom stolu Grupe za legalne i političke studije na temu „Da li Skupština Kosova treba da formira Specijalni sud“.

Žbogar je kazao da ukoliko Kosovo ne uspe u tome, biće učinjena ogromna šteta Kosovu kada to pitanje pređe na Savet Bezbednosti UN-a. Naglasio je da interesi Kosova moraju da prevladaju interese pojedinaca.

„Zašto Kosovo mora da bude talac nekoliko pojedinaca koji su, ili nisu, navodno uključeni u ratne zločine? Iako će ovaj sud činiti ljudi iz međunarodne zajednice, on će i dalje biti kosovski sud, funkcionisaće pod kosovskim zakonima i biće deo kosovskog pravosudnog okvira. Iako će vaš uticaj na sudske postupke biti ograničen, vi i dalje imate uticaja tokom pregovora o ustavnim promenama, o zakonu, o bilateralnom sporazumu za zemljom koja će ugostiti sud, i na taj način uticaćete na njegovo funkcionisanje. U suprotnom, ukoliko se uspostavi međunarodni sud, onda nećete imati nikakvog uticaja na formiranje tog suda“, poručio je Žbogar.

On je kazao da će Specijalni sud omogućiti utvrđivanje istine i pravde, da će popraviti sliku Kosova u svetu, da će se u njemu odvijati kredibilan proces. Kako je rekao, sud predviđa da okonča svoj rad u roku od pet godina, a ukoliko Kosovo ne uspe da ga formira, onda je potrebno mnogo više godina, što znači da će ovo pitanje mučiti Kosovo još dugo vremena. Žbogar je skrenuo pažnju i da ukoliko Kosovo, po ovom pitanju, razočara svoje prijatelje, partnere i saveznike, to će uticati i na odnos Kosova sa njima.

„Glas u Skupštini će imati međunarodni odjek. A ukoliko glasova ne bude, odjek će biti još veći. EU nije članica Saveta Bezbednosti, i Evropa neće moći da zaustavi proces ukoliko ovo pitanje stigne do SB UN-a“, kazao je on.

Tri opozicione partije protive se formiranju Specijalnog suda uz obrazloženje da ovaj sud kalja borbu OVK-a i ugrožava integritet autonomije pravosudnog sistema Kosova. Za formiranje suda potrebne su ustavne izmene, odnosno dvotrećinska većina u Skupštini. Skupština to može da postigne i bez glasova opozicije, ali samo ukoliko se u kosovske institucije vrate i srpski poslanici koji su prekinuli svoje aktivnosti na centralnom nivou kada je smenjen ministar Aleksandar Jablanović.

Robert Bosch, ambasador Holandije na Kosovu, zemlja koja će, kako se planira, ugostiti Specijalni sud za ratne zločine, izjavio je ovom prilikom da „ukoliko su svi nevini, onda trebaju biti srećni zbog ovog suda jer će biti slobodni, a ukoliko neko nešto krije, onda oni mogu biti protiv, ukoliko se malo krije, onda je dobro što će se s time raščistiti“.

„Bilo kakve diskusije između Holandije i Kosova o udomljavanju ovog suda u Holandiji, biće moguće samo onda kada Kosovo uspostavi posebne komore ovog suda preko svojih zakona, i kada EU donese odluke o finansiranju ovih komora.“

Teuta Sahatchiju iz vladajućeg Demokratskog saveza Kosova, inače predsednica skupštinskog odbora za evropske integracije, ovom prilikom je izrazila nadu da će sve partije, bez obzira bile one u poziciji ili opoziciji, uraditi ono što je potrebno u ovom trenutku Kosovu i njenoj budućnosti.

„Nažalost, naše pravosuđe nije dostiglo taj nivo da se bavi važnim problemima u našoj zemlji“, kazala je ona.

U analizi Grupe za pravne i političke studije o rizicima ukoliko formiranje Specijalnog suda ne uspe, navodi se da je od izuzetne važnosti da Skupština Kosova usvoji potrebno zakonodavstvo za formiranje suda što pre moguće, u suprotnom, svi učinjeni napretci u oblasti pravosuđa padaju u vodu.

XS
SM
MD
LG