Dostupni linkovi

Zdravstvene institucije negiraju odgovornost za infekciju beba


Saslušanje u Odboru za zdravstvo
Saslušanje u Odboru za zdravstvo

Povodom tragedije u bjelopoljskom porodilištu gdje je, zbog ljudskog faktora došlo do teške zaraze pet beba od kojih je jedna preminula, u Skupštini Crne Gore je održano konktrolno saslušanje čelnika bolnice, predstavnika ministarstva zdravlja i zdravstvenih institucija. Poslanici, roditelji zaraženih beba i novinari bili su u prilici da slušaju medicinske radnike i predstavnike zdravstvenih institucija kako umanjuju sopstvenu odgovornost i kako prebacuju odgovornost na druge.

Iako je dosadašnja zdravstvena analiza porodilišta u Bijelom Polju pokazala da je najvjerovatniji uzrok tragedije, u kojoj je jedna beba izgubila život i još četiri teško zaražene, izostanak elementarne higijene - svi koji su se našli na kontrolnom saslušanju negirali su sopstvenu odgovornost.

Najprije pomoćnik ministra zdravlja Mensud Grbović je ponovio da o zarazi u bolnici Ministarstvo nije bilo obavješteno:

„Da su menadžmenti Opšte bolnice Bijelo Polje i kliničkog centra pravovremeno prijavili infekciju, pravovremeno zatvaranje porodilišta bi spriječilo rađanje bebe u takvim uslovima i smrt bebe koja je rođena 8.11.2014 godine“, rekao je Grbović.

Potom je direktor Instituta za javno zdravlje Boban Mugoša ustvrdio da se infekcije rješavaju unutar kuće i da njegova institucija nije odgovorna te da radi po zakonu:

„Zato što se često imputira Institutu da je odgovoran ako imamo previše glodara u Crnoj Gori pa se javljaju infekcije, da je odgovoran ako u školi imamo streptokoku kod djece pa izbije epidemija, da je odgovoran ako umre neko od gripa...Ja ovdje stojim i kažem da Institut svoj posao shodno zakonu“, poručio je Mugoša.

Direktor bjelopoljske bolnice Tomislav Jeremić, koji je zbog tragičnog događaja podnio ostavku, rekao je da ni on nije znao ništa o infekciji:

Tomislav Jeremić, foto: Savo Prelević
Tomislav Jeremić, foto: Savo Prelević

„Nijesam bio obavješten da se nešto nesvakidašnje i neuobičajeno dešava na odjeljenjima ginekologije i pedijatrije sa neonatologijom. Da nijesam bio obavješten od strane nadležnih ljekara koji su liječili bebe. I da su bebe pod sumnjom da imaju infekciju i upućuju se u Klinički centar Podgorica“, rekao je Jeremić.

Glavni ginekolog Zvonko Puletić je rekao da se odgovonost akušera završava nakon što obave porođaj. A šefica Odjeljenja za neonatologiju Haka Tahirović, koju je ministar zdravlja označio najodgovornijom, je saopštila da nije bila u danima tragedije na poslu i izrazila svojevrsni protest zbog odnosa medija prema njoj:

„Smjenjivanjem sa mjesta načelnika u vrijeme objavljivanja informacije o infekciji u Bijelom Polju, sam u centralnoj informativnoj emisiji od strane ministra proglašena krivom, i kao koska bačena vukovima. Dovedena je u pitanje moja bezbjednost. Kriminalci, ubice i siledžije se u javnosti štite inicijalima, a ljekar slikom, imenom i prezimenom“, konstatovala je Tahirović.

Gore nego crna metalurgija

Treba reći da se već mjesec ne stišava nezadovoljstvo javnosti zbog infekcije beba, a da je državno tužilaštvo povelo nekoliko istraga u vezi odgovornosti zbog tragedije.

Roditelji zaraženih beba su podnijeli krivične prijave zbog teškog krivičnog djela protiv zdravlja ljudi, kao i zbog sumnje u zataškavanje i neprijavljivanje infekcije.

Ministar zdravlja Miodrag Radunović je pod pritiskom javnosti podnio ostavku.

Poslanici su iz izlaganja čelnika medicinskih institucija proizilazi da niko za tragediju nije kriv.

„Postoji jedna nezdrava solidarnost u zdravstvenom sistemu i među ljekarima i to smo odavno mogli da primjetimo. Odnosno to je ta solidarnost kada treba nešto da se zataška“, navela je Branka Bošnjak iz Demokratskog fronta.

Emilo Labudović je izrazio sumnju da će i ovaj slučaj završiti tako što će odgovarati najniži u lancu, kao što se to dogodilo nakon željezničke nesreće na Bioču kada je zbog 47 mrtvih osuđen samo mašinoviđa:

„Ja se bojim da će se na kraju svesti na onu 'da na kraju visi Pedro'. I pri tom imam na umu slučaj željezničke nesreće na Bioču kada je od cijelog lanca odgovornosti on pukao na na najtanjoj karici – na mašinovođi“, naveo je Labudović.

Janko Vučinić je rekao da katastrofalno stanje toaleta u bjelopoljskoj bolnici nije moguće zateći ni u crnoj metalurgiji:

„I vjerujte mi da u crnoj metalurgiji nije bilo i nisu se mogle napraviti onakve fotografije wc-a kakve smo vidjeli iz bolnice u kojoj ste vi rukovodilac“, naglasio je Vučinić.

Tokom saslušanja čule su se tvrdnje da postoji sistemski problem u zdravstvu, a među njima je i taj da se načelnici bolnica ne biraju po stručnosti već selektuju po partijskoj pripadnosti.

„Znate li šta su bolnice u Crnoj Gori? Filijale DPS-a. Tamo mora svaki specijalizant da potpiše da je član DPS-a. Svaka sestra koja se prima opravdano ili neopravdano mora isto“, ustvrdio je Radovan Asanović.

Halil Duković iz DPS-a je pitao kada će biti otvorena bjelopoljska bolnica i kada će porodiljama biti garantovana sigurnost:

„Kada će moći svaka majka ili buduća majka, da kad uđe u to porodilište bude bezbjedna, ona i njeno buduće dijete, i da iz toga porodilišta izađu zdravi i jedno i drugo?“

Sjednici nije prisustvovao bivši ministar zdravlja Miodrag Radunović iako se tragedija dogodila za vrijeme njegovog mandata.

Sjednici su prisustvovale i porodice zaraženih beba koji su tražili da se obrate odboru i postave pitanja. Na insistiranje opozicije predsjednik Odbora Zoran Jelić to nije dozvolio.

XS
SM
MD
LG