Dostupni linkovi

Zdravstveno stanje Mladića ispitaće lekari iz Srbije


Ratko Mladić u Haškoj sudnici, jul 2011.
Ratko Mladić u Haškoj sudnici, jul 2011.
Petočlani lekarski tim iz Srbije, sledeće nedelje putuje u Hag, gde će u pritvorskoj jedinici u Sheveningenu, pregledati Ratka Mladića, koji se duže vreme žali na zdravstvene probleme, zbog kojih, kako tvrdi njegova odbrana, u četvrtak nije mogao da se pojavi u sudnici.

Lekari Tribunala su u međuvremenu utvrdili da je bio opravdano sprečen da izađe pred sudije, ali je naloženo i detaljano ispitivanje i utvrđivanje njegovog zdravstvenog stanja.

Više puta do sada, Ratko Mladić, kome se u Hagu sudi za genocid nad Bošnjacima i Hrvatima u BiH, pojavljivanja pred sudijama tog Tribunala koristio je kako bi ukazao da mu je zdravstveno stanje loše i da nije sposoban da prati proces.

U četvrtak se nije ni pojavio u sudnici, gde je trebalo da se izjasni po trećoj, dopunjenoj optužnici, već je obavestio Veće da se ne oseća dobro.

Lekari su ga potom pregledali i utvrdili da se i dalje oporavlja od upale pluća, od koje je bolovao početkom oktobra.

“Njega je pregledao doktor pritvorske jedinice haškog Tribunala, koji je potvrdio da on nije bio u stanju da prati statusnu konferenciju”, rekla je za Radio Slobodna Evropa, predstavnica Tribunala Nerma Jelačić.

Predsedavajući sudija Alfons Ori, nagovestio je nakon Mladićevog nepojavljivanja u sudnici, da bi pretresno veće moglo da zatraži i temeljan lekarski pregled, kako bi se njegovo zdravstveno stanje utvrdilo u potpunosti.

Nerma Jelačić kaže da je Mladić u međuvremenu dao saglasnost da se njegov medicinski karton ustupi sudskom veću, što do sada nije dozvoljavao, usled čega sudije nisu imale realan uvid u njegovo zdravstveno stanje.

“Kako smo mogli čuti od sudije Orija, iako je Mladić dao dozvolu da se sudije upoznaju sa njegovim zdravstvenim stanjem, on nije dao dozvolu da Tribunal iznosi detalje njegovog zdravstvenog stanja u javnost. Međutim, sudija Ori je takođe podvukao važnost toga da se o njegovom zdravstvenom stanju ne sprekuliše u javnosti, ali je i napomenuo da će sudije dobro prostudirati njegov zdravstveni karton i odlučiti da li žele da nalože da se izvrši još jedan generalni pregled njegovog zdravstvenog stanja i da li će to i kako uticati na dalji tok postupka”, kaže Nerma Jelačić.

Kakve su posledice po suđenje

Zdravstveno stanje Ratka Mladića, sledeće nedelje bi u Hagu trebalo da ispita i lekarski tim Srbije. To je za Radio Slobodna Evropa potvrdio ministar zdravlja Zoran Stanković, dodavši da očekuje da će i oni biti uključeni u procenu Mladićeve sposobnosti da učestvuje u suđenju.
Zatvor u Sheveningenu
Zatvor u Sheveningenu

„Nakon odlaska Ratka Mladića u Hag, njegov advokatski tim je uputio zahtev da se u Hag pošalje jedna ekipa lekara, koja bi izvršila uvid u njegovo zdravstveno stanje. Komitet za saradnju sa haškim Tribunalom Vlade Srbije je, u komunikaciji sa haškim Tribunalom, podržao njihovu inicijativu i, u dogovoru sa Tribunalom u Hagu, uputiće ekipu od pet lekara koji će izvršiti uvid u zdravstveno stanje Ratka Mladića. Na osnovu iskustva koje smo imali u prethodnom periodu, očekujem da će lekari iz Srbije, sa lekarima iz haškog Tribunala, aktivno učestvovati u oceni i proceni zdravstvenog stanja Ratka Mladića i njegovoj sposobnosti da uzme aktivno učešće u postupcima pred haškim Tribunalom“, rekao je Stanković.

Ratku Mladiću do sada je utvrđena upala pluća, u pritvorskoj bolnici mu je operisana kila, a pre dolaska u Hag, prema tvrdnjama odbrane, doživeo je dva moždana udara. Tribunal je međutim, više puta od Mladićevog prijema, krajem maja, negirao da su kod njega otkrivena ozbiljnija oboljenja.

Glavni urednik sarajevskog magazina “Slobodna Bosna”, Senad Avdić, koji je pratio do sadašnji tok procesa, zbog svega viđenog, kaže da ne isključuje ni mogućnost “da Mladićev advokatski tim možda čak i manipuliše njegovim zdravstvenim stanjem, pripremajući temelj njegove odbrane. Dakle, ja ne isključujem ni tu mogućnost bez obzira što je evidentno da je on bolestan čovek i što to govore i službene potvrde iz Haga”, kaže Avdić.

Taktika ili realni razlozi, tek direktor Komiteta pravnika za ljudska prava Milan Antonijević, ne veruje da bi Mladićeva bolest i njegovo nepojavljivanje u sudu, moglo da ugrozi celokupan proces. On objašnjava da postoji više mehanizama za takve situacije, koji su korišćeni u prethodnim slučajevima.

„Postoje opcije koje su korišćene u slučaju Jovice Stanišića. Prvo je odricanje prava da prisustvuje raspravi, čemu je Stanišić pribegavao, a koje stoji na raspolaganju i Ratku Mladiću, a druga varijanta je video – link, koji omogućava da se suđenje prati iz pritvorske jedinice. To su opcije koje je veće do sada koristilo u nekim drugim slučajevima i koje očekujem da mogu biti korišćene i u ovom slučaju. Zbog svega toga, očekujem da će suđenje moći da se odvija na jedan zadovoljavajući način”, rekao je Antonijević iz YUKOM-a.

Urednik “Slobodne Bosne”, Senad Avdić, međutim, ukazuje “da su i ovih pet, šest meseci koliko je prošlo od Mladićevog hapšenja i prebacivanja u Hag, njegovo zdravstveno stanje i medicinski karton bitno su uticali na dimaniku sudskog procesa protiv njega. Očito je da je on bolestan čovek i da mu se, pored onog sa čime smo baratali kada je odlazio u Hag, dakle pored ta dva moždana udara, tokom boravka u Sheveningenu, stanje iskompliciralo i u još nekim segmentima, kakva je upala pluća…Vrlo je teško govoriti šta sve i na koji način ovo može imati za reperkusiju u daljem sudskom procesu, ali posledica će u svakom slučaju biti, a pre svega će se odnositi na žrtve za koje se optužuje i zbog kojih je uopšte u Hagu”, rekao je Avdić.
XS
SM
MD
LG