Dostupni linkovi

Zdravstvo na Balkanu: "Ne daj Bože da moram kod doktora"


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

U okviru nove teme sedmice istraživali smo - kakvo je stanje u bolnicama na Balkanu. Direktan povod je slučaj bjelopoljskog porodilišta, gdje je zaraženo petoro djece, a jedna beba umrla.

Dok nadležni istražuju kako je došlo do infekcije u porodilištu u Bijelom Polju, na sjeveru Crne Gore, javnost se s pravom pita kako je moguće da u XXI stoljeću, uslijed nemara i nehigijene, stradaju novorođenčad, te da li će itko zbog toga krivično odgovarati.

U toj zemlji je ministar zdravlja podnio ostavku, a iz moralnih razloga povukao se i direktor bjelopoljske bolnice, dok su nekoliko načelnika i glavna medicinska sestra smijenjeni. No, ostavke, navodi Predrag Tomović u tekstu "Odavno upozoravano na minuse crnogorskog zdravstva", nisu garancija da se nešto slično ne bi moglo ponovo dogoditi.

Na anketno pitanje preko Facebooka "Da li ste zadovoljni zdravstvenim uslugama" odgovorili ste

Na anketno pitanje preko Facebooka "Da li ste zadovoljni zdravstvenim uslugama" odgovorili ste:

Biljana Kvrgić Ilić: Ako nemaš pare nemaš vezu, a ako nemaš vezu... crkni...

Dobrila Stevanović: U svim državnim bolnicama, ako niste hitan slučaj, čekanja na preglede, hirurške intervencije i snimanja su neverovatna.

Boban Stojković: Dom zdravlja u Nišu nije renoviran od kada su ga komunisti sazidali.

Nermina Gojačić: U Tuzli ako nemate para ili jake veze nagrabusili ste.

Gizela Horvat: Ja sam se lečila u Sremskoj Kamenici. Tamo su me operisali i zračili 6 nedelja i mogu vam reći da su divni ljudi.

Aleksandar Gerbes: Stanje je katastrofa što je vrlo blaga reč.

Sve odgovore pročitajte ovdje.

Već dvije godine zaredom istraživanje Evropskog zdravstvenog potrošačkog indeksa pokazuje da je zdravstvo u Srbiji najgore u Evropi, ističu sagovornici Zorana Glavonjića i Milana Nešića u priči "Korupcija ubija srpsko zdravstvo".

Zdravstvo u Bosni i Hercegovini, barem kada su zgrade i oprema u pitanju, i dalje se oporavlja od minuloga rata. Pročitajte tekst Erduana Katane "Posrnulo zdravstvo u Republici Srpskoj".

Ni kosovsko zdravstvo nije značajno drugačije od ostalih zemalja u regiji. Amra Zejneli navodi samo jedan aspekt - pljačku pacijenata koje se liječe od nepostojećih bolesti. Više detalja potražite u priči "Malverzacije u zdravstvu Kosova".

Stopa dojenačke smrtnosti u Hrvatskoj je niska, kaže statistika. Najveći je problem nedovoljan broj primalja, a gotova sva hrvatska porodilišta imaju UNICEF-ovu kvalifikaciju – prijatelj djece. Tekst "U hrvatskim porodilištima nema toalet papira" pripremio Enis Zebić.

XS
SM
MD
LG