Dostupni linkovi

Saudijska Arabija: Zemlje OPEK-a ne stoje iza pada cena nafte


Rafinerija nafte, Basra, Irak, ilustrativna fotografija
Rafinerija nafte, Basra, Irak, ilustrativna fotografija

Širenje zabluda i spekulacija doprinelo je padu cene nafte na svetskom tržištu za 40 odsto i za to nisu odgovorne zemlje članice Organizacije proizvođača i izvoznika nafte (OPEK), rekao je ministar za naftu Saudijske Arabije Ali el Naimi.

Prethodno je odbacio tvrdnje da iza pada cene nafte stoji saudijska zavera da se obori cena tog energenta zbog političkih ciljeva, preneo je britanski BBC.

Zemlje OPEK su već najavile da nemaju nameru da obustave proizvodnju sirove nafte, što su danas potvrdili i ministri Kuvajta i Emirata. Naimi je naveo da ako proizvođači nafte izvan OPEK žele da ograniče proizvodnju "crnog zlata" mogu to "slobodno da učine".

"Mi nećemo obustaviti proizvodnju, sigurno to neće učiniti Saudijska Arabija", poručio je Naimi.

Ministar nafte Kuvajta Ali el Omer rekao je da OPEK nema potrebu da smanji proizvodnju i neće razmatrati sazivanje hitnog sastanka. OPEK je u novembru odlučio da nastavi da proizvodi 30 miliona barela nafte dnevno, ostavivši tržištu da se samo izbalansira i ne želeći da preduzme nikakvu akciju.

Saudijska Arabija, najveći svetski proizvođač nafte, do sada je uglavnom svojom proizvodnjom podržavala kretanje cena tog energenta na svetskom tržištu. Odluka da ovog puta ne interveniše pokrenula je teorije zavera, uključujući i tu da OPEK želi da potkopa američki razvojni bum u industriji uljnih škriljaca, kao i da postoji politička zavera da se smanje prihodi od nafte koje su zaradili Rusija i Iran.

Naimi je rekao da politika ne igra nikakvu ulogu u naftnim odlukama njegove zemlje i dodao da ni on nije srećan zbog pada cene nafte.

"Tekuće cene ne ohrabruju investicije u bilo koji oblik energije, ali stimulišu globalni ekonomski rast, što će na kraju dovesti do povećanja globalne potražnje i usporavanja u rastu zaliha", rekao je Naimi.

Nezavisno od toga, generalni sekretar OPEK Abdulah el Badri rekao je u nedelju za novinsku agenciju Rojters, kako prenosi BBC, da se nada oporavku cene nafte do kraja sledeće godine.

BBC dodaje da se očekuje da će svetu biti potrebno manje nafte OPEK-a sledeće godine, dok će istovremeno doći do naglog buma u američkoj industriji uljnih škriljaca, prenosi agencija Beta.

XS
SM
MD
LG