Dostupni linkovi

Živko Budimir oslobođen optužbi, imao dozvolu za oružje


Živko Budimir
Živko Budimir

Živko Budimir, biviši predsjednik Federacije BiH oslobođen je optužbi za nedozvoljeno držanje i nošenje oružja.

Budimira su teretili da je u svom uredu, dok je bio predsjednik Federacije bez odobrenja i validne dokumentacije, držao pištolj - češka zbrojovka sa sedam metaka, za koje nije imao ni tada, a ni danas odobrenje. Zaprijećena kazna zatvora za ovo krivično djelo je od tri mjeseca do tri godine.

Općinski sud u Sarajevu u utorak je obrazložio da ono što mu se stavlja na teret nema obilježje krivičnog djela, jer je posjedovao dozvolu za držanje oružja.

Odbrana je istakla da je Budimir oružje dobio od Ministarstva odbrane Herceg – Bosne, koje mu je dodijeljeno kao uposleniku ovoga ministarstva.

"Neosporno je utvrđeno da je optuženi morao registrovati pomenuto oružje i da to nije uradio. Optuženi je to i sam kazao. No, da li se ta činjenica može podvesti pod krivično djelo bilo je pitanje", rekla je sudija Suada Rondić.

Stoga je, prema uputama Kantonalnog suda u Sarajevu, bilo neophodno utvrditi na osnovu kojeg je akta utvrđeno da se radi o krivičnom djelu da dodijeljeno oružje nije registrovano.

"Osobe koje posjeduju oružje, iako mu je dodijeljeno od nekog zvaničnog organa dužne su to oružje registrovati. No, ukoliko to ne učine, prema odredbama Zakona o držanju i nošenju oružja to ne spada u krivično djelo već se osobi koja nije registrovala oružje ono ima oduzeti", pojasnila je Rondićeva.

Živko Budimir ranije je na Sudu rekao: „Navedeno oružje nikada nisam uspio da registrujem kod civilnih vlasti“.

Ovo je pravosnažna presuda.

Budimir je u julu 2014. godine zbog nedozvoljenog držanja oružja bio osuđen na uslovnu kaznu od šest mjeseci zatvora koja neće biti izvršena ako u godini dana od pravosnažnosti presude ne počini novo krivično djelo.

Kako ovom presudom tada nije bila zadovoljna ni odbrana, a ni Tužilaštvo, Kantonalni sud u Sarajevu je u oktobru 2014. godine djelimično uvažio žalbu odbrane, ukinuvši prvostepenu presudu i vrativši predmet na ponovno suđenje.

Podsjećamo, navedeni pištolj je pronađen, tokom hapšenja Živka Budimira u aprilu 2013. godine, zbog sumnje da je kao predsjednik Federacije BiH donosio nezakonite odluka o pomilovanja pritvorenika.

XS
SM
MD
LG