Dostupni linkovi

Znanstvenike brine rekordno hladni dio Atlantskog oceana


Ilustrativna fotografija, posmatrnje Atlanskog oceana
Ilustrativna fotografija, posmatrnje Atlanskog oceana

Dok se većina Zemlje naglo zagrijava, jedan dio planeta odskače od te pojave. U sjevernom Atlantiku zabilježene su rekordno niske temperature na površini oceana

Prvih osam mjeseci 2015. temperature oceana i kopna najviše su od 1880. godine. To je samo posljednji u nizu dokaza da su globalno zagrijavanje i klimatske promjene realnost.

Ipak, jedan dio planeta odskače od tog prosjeka. U sjevernom Atlantiku, južno od Grenlanda i Islanda, zabilježene su rekordno niske temperature na površini oceana, javlja CNN.

Ono što se događa na Atlantiku suprotno je zagrijavanju u Tihom oceanu, za koje je glavni krivac El Niño. Zatopljenje na tom području odgovorno je za natprosječno aktivnu sezonu uragana i tajfuna diljem Tihog oceana, a smatra se i da je doprinijelo mnogim drugim klimatološkim promjenama poput kalifornijske suše.

Znanstvenici misle da je topljenje leda na Grenlandu barem djelomično odgovorno za poremećaje cirkulacije vode u Atlantiku (AMOC). Drugi bitan dio AMOC-a je i izmjena tople i hladne vode u Atlantiku. Naime, hladna voda po morskom dnu teče prema jugu gdje se zagrijava te podiže na površinu i zagrijava zapadnu obalu Europe.

Normalno, hladnija slana voda sjevernog Atlantika tone na dno zato što je gušća, a zamjenjuje ju toplija voda koja teče s juga. Međutim, istraživanja pokazuju da ogromne količine slatke vode koje se s Grenlanda tope u ocean sprječavaju potonuće hladne slane vode i time utječu na AMOC, odnosno usporavaju cirkulaciju vode u oceanu.

Iako zasad ne postoji konsenzus oko toga da su pojave u Atlantiku i Pacifiku povezane s klimatskim promjenama, ovo otkriće ide u prilog tome. Poremećaji u cirkulaciji oceana mogu uzrokovati drastične promjene vremena, dok će topljenje ledenjaka neminovno uzrokovati povišenje razine oceana i time ugroziti sigurnost gradova.

XS
SM
MD
LG