Dostupni linkovi

Najjači u prirodi: Zubi priljepka služit će u izradi aviona i auta


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Zubi puža poznatijeg pod imenom priljepak, prema najnovijim istraživanjima, najsnažniji su prirodni materijal. Dosad se najjačim smatrala paukova mreža.

Zubi puža poznatijeg pod imenom priljepak vjerojatno su najsnažniji prirodni materijal na svijetu čiju bi strukturu u budućnosti mogli kopirati proizvođači automobila, brodova i zrakoplova.

Znanstvenici sa Sveučilišta u Portsmouthu proučili su sastav i način funkcioniranja zubi priljepaka i zaključili kako je riječ o potencijalno jačem materijalu od paukove mreže koja se dosad smatrala najjačim materijalom u prirodi, piše Guardian.

"Priroda je divan izvor inspiracije za mehaničke strukture. Sve stvari koje vidimo oko nas, poput drveća, oklopa morskih bića ili zubi priljepaka evoluirale su kako bi bile ovakve kakve su danas", rekla je profesorica Asda Barber koja je vodila studiju.

Znanstvenici su zaključili kako zubi sadrže snažan materijal poznat kao getit koji se u priljepku formira tijekom njegova rasta. Tim je puževima potrebna velika snaga zubi kako bi se što bolje pričvrstiti uz kamenje i stijene i na taj se način hranili algama za vrijeme plime.

"Strukture otkrivene u zubima priljepaka mogle bi postati korisne u razvoju zahtjevnih vozila poput automobila za Formulu 1, a svoju bi primjenu mogle naći i u zrakoplovnoj industriji", dodala je Barber.

XS
SM
MD
LG