Dostupni linkovi

Zvijezda koja se kreće nevjerovatnom brzinom


US 708
US 708

Skoro deset godina nakon njenog otkrića, astronomi su shvatili da se zvijezda pod imenom US 708 kreće nevjerovatnom brzinom. Svi dosadašnji podaci ukazuju na to da je misteriozna zvijezda vjerovatno najbrži objekat u galaksiji, a zasigurno najbrža zvijezda.

US 708 kreće se brzinom od čak 1.200 kilometara u sekundi ili 4,3 miliona kilometara na sat. To je dovoljno brzo da astronomi zaključe kako će zvijezda za oko 25 miliona godina u potpunosti "pobjeći" od sile gravitacije Mliječnog puta.

"Ukoliko bi se kretali ovom brzinom, od Zemlje do Mjeseca došli bi za svega pet minuta", rekao je Eugene Magnier, astronom sa Univerziteta Havaji i jedan od istraživača koji su otkrili nesvakidašnje svojstvo zvijezde.

US 708 otkrivena je 2005. godine, a tokom posljednjih nekoliko godina Magnier je sa svojim kolegama, koristeći teleskope the Keck II i Pan-STARRS1, uspio izračunati njenu brzinu i smjer kretanja.

US 708 je, smatra se, nekada davno bila crveni div koji je kružio oko masivnog bijelog patuljka čineći binarni sistem zvijezda.

Bijeli patuljak je progutao gotovo svu njenu količinu helija, nakon čega je eksplodirao u supernovi. Upravo ta detonacija vjerovatni je uzrok koji je kao praćka zvijezdu US 708 poslao u nepovrat.

XS
SM
MD
LG