Dostupni linkovi

Škoti rekli sudbinsko "ne" nezavisnosti

Premijer Škotske, inače glavni zagovornik nezavisnosti, Aleks Salmond podneo je ostavku i rekao da je za njega, kao lidera, "vreme prošlo".

Čelnici EU i SAD pozdravili ishod referenduma. Britanski premijer David Cameron najavio da će London data obećanja o većim ovlašćenjima Škotskoj ispuniti u celosti.

Protivnici nezavisnosti odneli pobedu - 55,3% "protiv", 44,7% "za", izlaznost 85 procenata.

20:31 19.9.2014.
Slavlje unionista u Glazgovu
Slavlje unionista u Glazgovu

17:49 19.9.2014.

Salmond najavio ostavku u novembru
Premijer Škotske Aleks Salmond podneo je ostavku na mesto čelnika Škotske nacionalne partije i najavio ostavku na mesto prvog ministra svoje zemlje nakon što je izgubio referendum o nezavisnosti.
"Za mene, kao lidera vrijeme je isteklo, ali za škotsku kampanja se nastavlja i san nikad neće umrijeti", Salmond je rekao novinarima u Edinburgu.
Napomenuo je da na godišnjoj konferenciji SNP u novembru podneti ostavku na mesto prvog ministra. "Nakon glasanja ću odstupiti kao prvi ministar i omogućiti da novi lider bude izabran", rekao je on.

17:39 19.9.2014.

Predsednik SAD Barak Obama pozdravio je ostanak Škotske u Velikoj Britaniji, kao i način na koji su Škotlandjani sproveli "dinamično i u potpunosti" referendum kao vežbu demokratije. “Mi nemamo bližeg saveznika od Ujedinjenog Kraljevstva”, poručio je Obama.

17:13 19.9.2014.

VIDEO - Edinburg: "Škotska nije bila dovoljno hrabra"

Škotlanđani komentarišu rezultata referenduma o nezavisnosti
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:26 0:00

Učitajte više sadržaja...

XS
SM
MD
LG